Kamu İhale Yasası’ndaki değişiklikler tartışma yarattı
CTP Milletvekili Erkut Şahali, Kamu İhale (Değişiklik) Yasa Tasarısıyla hükümetin ihale düzenini kaldırmaya yönelik adımlar attığını belirterek, değişikliklerin "adrese teslim" olduğuna dikkat çekti. İçişleri Bakanı Dursun Oğuz ise eleştirilere karşı çıkarak, halk menfaatini gözetmek için çalıştıklarını ifade etti.
Bugün Kıbrıs
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun olağanüstü toplantısında, Başbakanlığın, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nin gündeminde bulunan Kamu İhale (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi okundu.
Tezkereye ilişkin söz alan CTP Milletvekili Erkut Şahali, hükümetin her konuda kamu ihale düzenini kaldırmaya yönelik adımlar attığını söyleyerek, yasada yapılmaya çalışılan değişikliğin “adrese teslim” çalışmalar olduğuna işaret etti.
Bu alanda rekabeti teşvik etmenin önemine dikkat çeken Şahali, yapılması gerekenin yasanın çalıştırılması olduğunu ve bunun değişikle değil, doğru şartnamelerin hazırlanmasıyla olabileceğini söyledi.
“Açtığınız ihaleleri sonlandıramıyorsanız, bu yasadan değil, yasayı uygulayan birimlerden değil, bizzat sizden kaynaklıdır” diyen Şahali, sosyal konut yapımına ilişkin yapılan bu değişikliğin kamu menfaatlerine yönelik bir girişim olmadığını savunarak, bunun sadece makyajdan, maskeden ibaret olduğunu, bu nedenle CTP olarak oylarının ret olacağını ifade etti.
Milletvekili Şahali’nin ardından söz alan İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, önceliklerinin her zaman halk menfaati olduğunu söyleyerek, “birilerine peşkeş çekmek amacı güdüldüğü” eleştirilerine tepki gösterdi.
Yapılan çalışmaları halkla, gençlerle en kısa sürede buluşturmayı planladıklarını kaydeden Oğuz, Sosyal Konut Fonu’nun da oluşturulduğuna dikkat çekti.
Tasarıda müteahhitlerin yüzde 80’inin yer alması gerektiği konusunda bir şart olduğuna işaret eden Oğuz, bunun adrese teslim olması yönündeki endişelerin giderilmesi için yapıldığını kaydetti, yüzde 5 kâr marjı sınırıyla da yatırımların piyasa koşullarının altında olacağını belirtti.
Oğuz, “Emlakta olan fiyat artışını hepimiz biliyoruz. Devletin bir şey yapmasını istiyoruz. Devlet de bunu yapıyoruz” diye konuştu.
Bakan Oğuz’un konuşması üzerine yerinden söz alan Milletvekili Erkut Şahali, kooperatifçiliğin yayından çıktığı ve tasarıdaki yaklaşımın rekabet bozucu yanı olduğunu yönündeki eleştirilerini dile getirdi.
CTP Milletvekili Devrim Barçın da, bu değişiklikle sosyal konut yapımının ihale kapsamından çıkarılması ve ismi yazılmış bir kooperatife verilmesi söz konusu olduğunu kaydederek, şu anda 13 üyesi olan söz konusu kooperatife, müteahhitlerin yüzde 80’inin üye olmaması durumunda, bu işlemi nasıl yapacağının belirsiz olduğuna dikkat çekti.
Bakan Oğuz, Milletvekili Barçın’a yanıt vererek, tüm imkanların bir araya getirilerek çalışmaların yürütülmesi için ellerinden geleni yapacaklarını, hükümetin yapacağı söylediği şeyi yapacağını, eğer başaramazlarsa muhalefetin hükümeti “yerden yere vurabileceğini” söyledi.
Ardından, oya sunulan ivedilik tezkeresi, oy çokluğuyla kabul edildi.