Baraka: Eğitim Bakanlığı her yaz kursunu denetlemeli

Baraka Kültür Merkezi, Eğitim Bakanlığı'nın kültür-sanat etkinliklerini denetlemesinin, Bakanlığın görevlerini eksiksiz yapmaya çalıştığını gösterdiğini belirterek, bu denetimlerin ardından pedagojik formasyonu olmayan kişilerce yürütülen yasa dışı yerlerin derhal kapatılmasını beklediklerini ifade etti.

Bugün Kıbrıs

Baraka Kültür Merkezi, Eğitim Bakanlığı’nın yaz aylarında çocuklar için düzenlediği kültür-sanat etkinliklerini engelleme girişimi olduğunu açıkladı. Açıklamada, Bakanlık yetkililerinin Baraka’nın faaliyetlerine yönelik araştırma yapmasını takdir ettiklerini belirten Baraka Kültür Merkezi, Eğitim Bakanlığı’nın Kuran kursları gibi bilimsellik ve laiklik prensibine aykırı etkinlikleri de denetlemesi gerektiğini vurguladı.

Baraka Kültür Merkezi, yirmi yıldan uzun bir süredir kültür-sanat faaliyetleri gerçekleştiren bir demokratik kitle örgütü olarak, toplumsal meşruluğu ve kamu yararını önemseyen bir yapıda olduklarını belirtti. Her hükümet döneminde çeşitli kurumları eleştirmekten geri durmadıklarını ifade eden Baraka, şu anki hükümeti de eleştirmeye devam ettiklerini kaydetti.

Geçtiğimiz hafta Eğitim Bakanlığı’nın önünde düzenledikleri eylemde, ilgili bakana karne vererek “sermayeye kıyak” dersinden 10 verdiklerini ancak Bakanlığın genel olarak sınıfta kaldığını ifade ettiklerini hatırlatan Baraka, bunun hemen ardından Bakanlığın etkinliklerini araştırma girişiminde bulunduğunu belirtti.

Açıklamada, Eğitim Bakanlığı’nın bu adımını ironik bir şekilde alkışlayan Baraka, “Her türlü eğitim ve öğretim etkinliği devletin gözetim ve denetimi altında yapılmalı ve çağdaş, bilimsel, laik, çocuk haklarına ve Kıbrıslı Türk halkının değerlerine uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir” dedi. Bakanlığın, özellikle Kuran kursları gibi çocuk haklarına aykırı ve çocuk istismarına yol açan yerleri kapatması gerektiğinin altını çizdi.

Baraka Kültür Merkezi, Eğitim Bakanlığı’nın Baraka’ya özel bir husumeti olamayacağını belirterek, yaz aylarında gerçekleştirdikleri kültür-sanat etkinliklerini takibe almasından anladıkları kadarıyla Bakanlığın görevlerini eksiksiz yapmaya çalıştığını kaydetti. Bu denetlemeler kapsamında izinsiz olarak açılan ve pedagojik formasyonu olmayan kişilerce çocukların kafasını bulandıran yasa dışı yerlerin derhal kapatılmasını beklediklerini ifade etti.

Baraka Kültür Merkezi, çocuklar için düzenledikleri yaz kültür-sanat etkinliklerinin eğitim-öğretim değil, kültür-sanat faaliyeti olduğunu vurguladı. Etkinliklerde görev alan dernek üyelerinin hepsinin pedagojik formasyona sahip olduğunu belirten Baraka, “Müfredatımız eğitim-öğretim değil kültür-sanat-spor-oyun gibi içeriklerden oluşmaktadır” dedi. Bazı duyurularında kullandıkları “okul” ve “ders” ifadelerinin yanlış ve yanıltıcı olduğunu kabul eden Baraka, Bakanlığın buna dayanarak harekete geçmesini de takdir ettiklerini belirtti.

Son olarak, Baraka Kültür Merkezi, Eğitim Bakanlığı’nın tüm kursları ve özel okulları hem içerik hem de fahiş ücretler bakımından denetlemesini beklediklerini ifade etti. Yaz kültür-sanat etkinliklerine engelleme girişiminin devam etmesi halinde ise tüm demokratik güçlerin yanlarında olacağına inandıklarını belirten Baraka, çocuklara iyi tatiller, Eğitim Bakanlığı’na ise iyi çalışmalar diledi.

EĞİTİM BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI
Baraka Kültür Merkezi, Eğitim Bakanlığı’na kamusal eğitim hakkını sağlama, devlet okullarında kayıt ücreti alınmasını durdurma ve yasalara aykırı dershaneleri denetleme çağrısında bulundu. Ayrıca, çocuklar için yaz aylarında ücretsiz, nitelikli kültür-sanat-spor-bilim etkinlikleri düzenlenmesini talep etti.

Baraka, kültür-sanat etkinliklerinin engellenmesinin yerine, çocukların ücretsiz, bilimsel ve çağdaş etkinliklerle dolu bir yaz tatili geçirmesine öncülük edilmesi gerektiğini savundu. Baraka Kültür Merkezi’nin bu yıl onuncusunu gerçekleştireceği yaz aktivitelerinin devlet ve diğer kurumlara ilham vermesi gerektiğini belirtti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****