Dr. Beste Oymen elektrik kesintileri sırasında gıda güvenliği için uyarılarda bulundu

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Beste Oymen, sıkça yaşanan elektrik kesintileri sırasında gıda güvenliğini sağlamak için alınması gereken önlemleri açıkladı: "Kesinti öncesi ve sırasında soğuk hava depolarının verimli çalıştığından emin olunmalı, taze ürünler dondurulmalı ve kesinti sonrası şüpheli gıdalar tüketilmemelidir."

Bugün Kıbrıs

KTMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Beste Oymen, sıkça yaşanan elektrik kesintileri sırasında gıda güvenliği konusunda kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla önemli açıklamalarda bulundu. Gıda tedarik zincirlerinden bireysel tüketicilere kadar herkesin alması gereken tedbirler ve dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda uyarılarda bulunan Dr. Oymen, alınacak önlemlerle hem gıda israfını hem de sağlık risklerini en aza indirmenin mümkün olduğunu belirtti.

ELEKTRİK KESİNTİSİ ÖNCESİ ALINACAK ÖNLEMLER
Dr. Oymen, elektrik kesintisi öncesinde soğuk hava depoları, buzdolapları ve dondurucuların verimli bir şekilde çalıştığından emin olunması gerektiğini vurguladı. “Buzdolaplarının +4°C, dondurucuların ise -18°C’de çalıştığından emin olunmalıdır. Termometre yardımıyla sıcaklıklar düzenli olarak kontrol edilmelidir” dedi. Ayrıca tedarik zincirinin ilk basamağındaki soğuk muhafaza ürünlerinin uygun sıcaklıklarda taşınmasının ve marketlerde soğutuculara hızlı bir şekilde yerleştirilmesinin önemine dikkat çekti.

ELEKTRİK KESİNTİSİ SIRASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Kesinti sırasında marketlerin ve kasapların jeneratör kullanarak ürünlerini korumaya devam etmesi gerektiğini belirten Dr. Oymen, jeneratör bulunmayan yerlerde buz aküleri veya jel paketlerinin kullanılmasını tavsiye etti. “Et ve tavuk gibi soğutulmuş ürünleri dondurarak daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Ayrıca dondurucudaki yiyecekleri gruplandırarak enerji kaybını en aza indirebilirsiniz” şeklinde konuştu.

ELEKTRİK KESİNTİSİ SONRASINDA YAPILMASI GEREKENLER
Elektrik kesintisi sonrası buzdolabı ve dondurucuların mümkün olduğunca az açılması gerektiğini vurgulayan Dr. Oymen, “Açılmamış buzdolabı yiyecekleri 4 saat boyunca mevcut ısısında tutacaktır. Elektrik kesintisi 4 saatten fazla sürerse buzdolabının iç sıcaklığı değişmeye başlar. Et, tavuk, balık, süt ürünleri ve yumurtalı gıdalar 4 saatten sonra bakteri üretmeye başlar ve bozulur. Şüpheli durumda bu gıdaları tüketmemelisiniz” dedi.

Dondurucudaki yiyeceklerin daha uzun süre dayanacağını belirten Dr. Oymen, tam dolu bir dondurucunun kapağı açılmadığı takdirde 48 saat, yarım dolu dondurucunun ise 24 saat gıdaları koruyacağını ifade etti. “Donmuş gıda hala buz kristalleri içeriyorsa, bozulmamış demektir ve güvenle tekrar dondurulabilir. Gıdalarda alışılmadık renk, koku veya yapı görüyorsanız o ürünü tüketmeyin. Gıdaların bozulup bozulmadığını anlamak için tadına bakmamalıyız” uyarısında bulundu.

Son olarak Dr. Oymen, elektrik kesintisi sonrası şüpheye düşülen yiyeceklerin mutlaka atılması gerektiğini ve gıda zehirlenmesinin basite alınmaması gerektiğini hatırlattı. “Alınacak önlemler ve dikkat edilecek hususlar, gıdalarımızı tamamen koruyamayabilir. Ancak bilinçli tüketicilerin bulunduğu her alanda kaynaklar daha verimli kullanılacak ve bu ekonomik krizde israf önemli ölçüde engellenecektir” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****