Myanmar’da zorunlu askerlik yasası: “Onbinlerce erkek ortadan kayboldu”
Cunta safında savaşmak istemeyenler soluğu Tayland'da alıyor.
İç karışıklığın sürdüğü Myanmar’da ordu çok sayıda kişinin askere alınacağını duyurunca onbinlerce erkek yurtdışına kaçmaya başladı.
Amerikan gazetesi Washington Post (WP), ordunun şubatta getirdiği zorunlu askerlik yasasıyla yılda 60 bin kişiyi orduya alacağını duyurmasının ardından, her ay onbinlerce erkeğin Tayland’a kaçtığını yazdı.
Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü’nün rakamlarına göre, martta Myanmar’dan Tayland’a 120 bin kişi kaçtı. Bu kişilerden yaklaşık yüzde 60’ının yanlarında hiçbir belge taşımadığı aktarıldı.
Adlarının açıklanmasını istemeyen 21 ve 22 yaşlarındaki iki kuzen, Myanmar’daki Pathein şehrinden yaklaşık 1000 kilometre yol giderek Tayland’daki Sangkhla Buri şehrine kaçtıklarını söyledi.
Sınır görevlilerine yakalanmamak için kauçuk tarlalarında gizlendiklerini anlatan kuzenler, daha sonra kaçakçılara para vererek sınırı geçtiklerini ifade etti.
Abisi isyancılara katılan 22 yaşındaki bir gençse cuntanın tarafında savaşmak istemediği için annesini yalnız bırakıp kaçtığını belirtti.
14 yaşındaki bir çocuk da orduya alınmaması için ailesinin kendisini Myanmar’dan Tayland’a gönderdiğini söyledi.
Haberde, şubattaki zorunlu askerlik ilanının ardından Yangon’daki elçiliklerin önünde uzun kuyruklar oluştuğu, ülkenin dört bir yanındaki fabrika ve şirketlerde çalışanların bir kısmının adeta ortadan kaybolduğu ifade edildi.
Diğer yandan Tayland’ın kaçak geçişleri önlemek için sınır devriyelerini artırdığı ve yakaladığı kayıtdışı göçmenleri Myanmar’a geri gönderdiği belirtildi.
WP, Taylandlı yetkililerin toplam kaçak giriş sayılarına ilişkin bilgi paylaşmayı reddettiğini aktardı. Bangkok yönetimi, Myanmar’daki cuntanın baskısıyla hareket etmediklerini savundu.
Tayland’a kayıtdışı giren genç Myanmarlıların belgeleri olmadığı için okula gidemediğine ve resmi iş bulamadığına dikkat çekilirken, çoğunun deniz ürünü ya da hazır giyim fabrikalarında kaçak çalıştığı belirtildi.
2021’deki darbenin ardından silahlı direnişle karşılaşan ve ülke topraklarının neredeyse yarısının kontrolünü direniş gruplarına kaptıran cunta, yeni yasa gereğince yılda 60 bine yakın kişiyi orduya almayı planlıyor.
İlan edilen seferberlik kapsamında 18-35 yaşındaki erkeklerle 18-27 yaşındaki kadınların iki yıl süreyle askere alınacağı duyurulmuştu.
Myanmar ordusundan yapılan açıklamada, 7,7 milyonu kadın olmak üzere toplam 14 milyon askerliğe elverişli yurttaş bulunduğu ifade edilmişti.
Direniş gruplarının oluşturduğu Ulusal Birlik Hükümeti’yse (NUG) halkı cuntanın seferberlik yasasına uymamaya çağırmıştı. NUG’nin rakamlarına göre darbeden bu yana yaklaşık 8 binden fazla kişi öldürüldü ve 60 bin kişi gözaltına alındı.
Independent, CNN