Kyoto, turistlerin geyşa bölgesine girişini yasaklıyor
Geyşa bölgesinin küçük sokakları artık sadece sanatçılar, bölge sakinleri ve müşterilerle sınırlandırılacak.
Japonya’nın Kyoto şehrindeki popüler geyşa bölgesinin yerel yetkilileri, küresel çapta tanınan Japon kadın sanatçıları taciz ve rahatsız eden “paparazi” turistlerin bölgeye erişimini bu yıl nisandan itibaren kapatacak.
Tarihi Gion bölgesinin yerel meclisi, yıllardır artan fotoğraf furyası nedeniyle gelen şikayetler üzerine geyşa ve maikoların (ergen stajyer geyşa) bulunduğu ara sokaklarla caddelere gezgin ve turistlerin girişini yasaklayacağını açıkladı.
Turistlerin yoğun olduğu bir yer olarak bilinen Gion, Kyoto’yu ziyaret eden yüz binlerce kişinin akınına uğruyor. Ziyaretçiler, kendilerine özgü kimonoları ve beyaz yüzleriyle tanınan, Japonya’nın ünlü profesyonel gösteri sanatçılarını fotoğraflamak istiyor.
Gion’un Güney Yakası Bölge Konseyi Temsilci Sekreteri Isokazu Ota, CNN’e yaptığı açıklamada turistlerin artan tehdidiyle birlikte küçük ara sokakların gelecek aydan itibaren turistlere tamamen kapatılacağını söyledi.
South China Morning Post’un haberine göre nisandan itibaren, çeşitli restoran ve çay evlerine de ev sahipliği yapan ara sokaklar sadece geyşalar, müşterileri ve bölge sakinlerine açık olacak.
2019’da yerel yetkililer geyşaları rahatsız eden turistlere anında para cezası verme uygulamasını yürürlüğe koymuştu. Profesyonel sanatçılar bölgedeki özel sokaklarda kovalanıyor, rızaları olmadan fotoğrafları çekiliyor ve hatta kimonolarına ve incelikli peruklarına dokunan yabancı ziyaretçilere maruz kalıyordu.
Ota, Kovid-19 pandemisinin ardından Japonya’ya akın eden çok sayıda turistin Japonya’nın sosyal normlarına ve görgü kurallarına pek saygı göstermemesi nedeniyle sorunun hâlâ devam ettiğini söylüyor.
CNN’e konuşan Ota şöyle dedi:
… Bence Gion’un fotoğraf çekilmesi yasak bölgelerinin ara sokaklarında maikoların çıkmasını bekleyen yabancı turistler kuralları biliyor ama görmezden geliyor. Turistleri uyarsak bile bu noktada anlamalarını sağlamak zor.
Pandemiden önce de insanların geyşaların saç süslerini çekip çıkardıkları ve onlara sigara izmaritleri attıkları bildiriliyordu.
Kyoto’da yaşayan Kanadalı yazar ve geyşa kültürü uzmanı Peter Macintosh, SCMP’ye şöyle dedi:
Bu çılgınca bir davranış. Tamamen kontrolden çıkmış durumda.
Fotoğraf çekmeyi yasaklayarak 10 bin Yen (yaklaşık 2 bin 100 TL) gibi ağır bir para cezası uygulayan ihtarlar da umursanmıyor.
Bu ihtarlarda turistlerden bir geyşayla özçekim yapmadan veya onun fotoğrafını çekmeden önce izin almaları ve bunu yalnızca kamuya açık yollarda yapmaları isteniyor.
Yerel yetkili bu para cezasının Hanamikoji Caddesi gibi bölgenin içinden geçen ana caddede uygulanamayacağına, ayrıca herhangi bir yasal dayanağı olmadan etkisiz olduğuna dikkat çekiyor.
Yerel meclis ve şehir yönetimi, Kyoto’nun geleneksel ve kültürel açıdan zengin bu bölgesini artık nihayet kapatarak geyşa ve maikoları korumanın yanı sıra Japon sanatını ve onların koruyucu sanatçılarını da muhafaza edebileceğini umuyor.
Topluluk zaten pandemi etkisiyle 2020’den itibaren, karantinanın faaliyetlerini yüzde 95 oranında azaltmasıyla masraflar cephesinde sarsılıyordu. Geyşalar da müşterilere içki vermeme, el sıkışmak için bile olsa onlara dokunmama ve iki metre arayla oturma gibi yeni kurallara uymak zorunda kalmıştı.
Independent
Foto: AP