“Kadınlar kooperatifçiliğe ciddi bir ivme kazandırdı”
Girne Emekçi Kadınlar Kooperatifi tarafından düzenlenen "Kadın Kooperatifleri ve Yerel Dayanışma" başlıklı panelde, kadın emeği ve kooperatifçilik konuları tartışıldı.
“Kadınlar kooperatifçiliğe ciddi bir ivme kazandırdı”
Girne Emekçi Kadınlar Kooperatifi tarafından düzenlenen "Kadın Kooperatifleri ve Yerel Dayanışma" başlıklı panelde, kadın emeği ve kooperatifçilik konuları tartışıldı.
Bugün Kıbrıs
Girne Emekçi Kadınlar Kooperatifi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününe yönelik “Kadın Kooperatifleri ve Yerel Dayanışma” başlıklı bir panel düzenledi. ARUCAD’ın ev sahipliğinde gerçekleşen geceye, Meclis Başkan Yardımcısı Fazilet Özdenefe, milletvekilleri Doğuş Derya, Ongun Talat, Fikri Toros, Jale Refik Rogers, Filiz Besim ve Fide Kürşat, Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul ve çok sayıda izleyici katıldı. ARUCAD bahçesinde verilen kokteylle başlayan gece, konferans salonundaki panelle devam etti.
Etkinliğin açılışını Girne Emekçi Kadınlar Kooperatifi Başkanı Emel Kişi yaptı. Kişi konuşmasında, kooperatifleşme sürecini ve gelinen aşamayı izleyicilere aktardı. Toplumda kadınların ekonomik olarak güçlenmesinin önemine vurgu yapan Kişi, bu konuda farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.
Emel Kişi’nin ardından Kooperatifin Sanat Sorumlusu Bedia Kale, kooperatif bünyesine kadın sanatçıların emeğinin görünür kılınması amacıyla, Nilgün Güney, Özden Selenge ve Zülal Karlıova’nın eserleri kullanılarak hazırlanan hediyeliklerin satışa çıkarıldığını duyurdu.
Bedia Kale’nin ardından söz sırası Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul’a geçti. Şenkul, Girne’de bir kadın kooperatifinin kurulmasından dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdiği konuşmasında, Bandabulya’da gerçekleşecek ve Girne Emekçi Kadınlar Kooperatifi ile Girişimci Kadınlar Kalkınma Kooperatifi (Gİ-KA Koop) tarafından yönetilecek proje hakkında bilgi verdi. “Bandabulya, iki kadın kooperatifinin yönetiminde gerçek değerini bulacak” ifadelerini kullanan Şenkul, Girne Belediyesinin bu tür girişimleri desteklemeye devam edeceğini vurguladı.
SOYER: “KADIN KOOPERATİFLERİ ALANA İVME KAZANDIRDI”
Etkinlik, konuşmaların ardından panelle devam etti. Moderatörlüğünü kooperatifin kurucu üyelerinden avukat Aslı Murat’ın yaptığı panelde, ilk sözü Kooperatif Şirketler Mukayyitliği yetkilisi Hediye Soyer aldı. Soyer, Kıbrıs’ın kuzeyinde faaliyette olan 219 kooperatiften, 4 tanesinin üyelerinin tamamının kadınlardan oluştuğunu söyledi. Kadın kooperatiflerinin uzun bir geçmişlerinin olmamasına rağmen yaptıkları faaliyetlerle alana ciddi bir ivme kazandırdığını söyleyen Soyer, kadın kooperatiflerinin faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Kooperatif Şirketler Mukayyitliği’nin kadınlara destek olmaya devam edeceğini kaydeden Soyer, kuruluş aşamalarından bu yana kadınların maddi ve manevi fedakarlıklarla bugünlere gelindiğini vurguladı.
ONAY: “VERİ EKSİKLİĞİ İÇİN ÇALIŞMAYA BAŞLIYORUZ”
Soyer’in ardından konuşmasını yapan 15 Kasım Kıbrıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meltem Onay ise Türkiye’de tarım alanındaki kooperatifçilik faaliyetlerine değindi. Onay, yapılması gereken birçok çalışma olduğuna dikkat çektiği konuşmasında, Kıbrıs’ın kuzeyindeki veri eksiklikleri için Kooperatif Şirketler Mukayyitliği ile ortak projeler için çalışacaklarını söyledi.
ÖRNEK: “G20 ZİRVESİNDE TARIM VE KOOPERATİF ÇOK ÖNEMLİ NOKTALARA GELDİ”
Cooperatives Europe Yönetim Kurulu Üyesi ve FAO Kooperatifçilik Danışmanı Ünal Örnek ise konuşmasında, G20 Zirvesinde katıldığı toplantılarda tarım ve kooperatifin çok önemli noktalara geldiğini aktardı. Pandemi sürecinde hızla dijitalleşen dünyada akıllı tarım sistemlerinin önemine vurgu yapan Örnek, gelecekte gıda krizinin aşılması için yeni neslin dijital dönüşümle tarıma kazandırılmasına ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Avrupa’da ortak tarım politikasının çökmesi sonucu yapılan eylemelerle kamuoyu oluşturulduğuna dikkat çeken Örnek, Türk çiftçisinin örgütlülük eksikliğinin Türk tarım politikalarını da etkilediğini dile getirdi.
SOYEL: “TARLADAN ÇATALA GIDA DENETİMİ”
Girne Belediyesi Sağlık Şube Müdürü Naile Soyel de yaptığı konuşmada, Girne’deki kooperatiflerle birlikte yapılan gıda güvenliği çalışmalarını aktardı. Soyel, BM Belediyeler Birliği üyesi olan Girne Belediyesi’nin gıda güvenliği konusuna ciddiyetle yaklaştığını belirtti. Girne Belediyesi’nin yaptığı gıda denetim kontrollerin tarladan çatala kadar uzadığını vurgulayan Soyel, “İş yerlerini kapatmak, mühürlemek yerine ortak işler yaparak onların da kaliteli gıda konseptini anlamaları için çalışıyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından etkinlik, Girne Emekçi Kadınlar Kooperatifi Başkanı Emel Kişi’nin, konuşmacılara kadın sanatçıların eserlerinin yer aldığı hediyelikleri sunması ile tamamlandı.