Selanik Pride’dan Karabairis: “Yunanistan’daki evlilik eşitliği, önemli bir dönüm noktası”

Kaos GL'den Yıldız Tar, komünist partiyle aşırı sağcıların hayır oyu verdiği yasayı Selanik Pride’tan Apostolis Karabairis’le konuştu.

Yunanistan’da uzun süredir gündemde olan evlilik eşitliği yasa tasarısı parlamentodan geçti. Yunan Ortodoks Kilisesi’nin başını çektiği bir grubun engelleme çabalarına rağmen, aynı cinsiyetten kişilere de evlilik ve çocuk evlat edinebilme hakkını tanıyan tasarı, yasalaştı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, kararı Başbakanlığın resmi X hesabından İngilizce ve Yunanca mesajla duyurdu. Miçotakis, 176’ya 76 oyla geçen tasarıyı “insan hakları açısından dönüm noktası” olarak değerlendirdi.

KANSER HASTASI BİR ANNENİN FERYADI, KAMUOYUNDA GÖRÜNÜRLÜĞE YOL AÇTI
Kararın ülkedeki LGBTİ+ toplumu açısından önemli bir “dönüm noktası” olduğunu vurgulayan Karabairis, şöyle dedi:

“Nehri geçtik, heyecanlı ve mutluyuz. Kişinin cinsel kimliğinin toplumsal hayattaki en görünür ifadelerinden birisi evlilik. Ve bu hakka erişebilmek, gerçekten çok sevindirici. Bu tasarının yasalaşması, bir kilometre taşı ve muazzam bir gelişme.”

Karabairis’e göre, her ne kadar Kilise’nin engelleme çabaları olsa da, tartışmalar sırasında başka ülkelerdeki kadar yoğun bir kamplaşma yaşanmadı. “Hatta nispeten düşük seyirli bir tartışmaydı” diyen Karabairis’in yorumları şöyle:

“Yunanistan’da çok uzun süredir mücadele eden, aktif bir LGBTİ+ toplumu var. Ve mücadelemiz, insanların kalplerini ve düşüncelerini değiştirme konusunda çok etkili oldu. Selanik’te bir önceki belediye başkanı, Onur Yürüyüşü’nü destekleyen isimlerden birisiydi. Siyasi bir risk aldığına ilişkin yorumları hiç umursamadan, eşitliği savundu. Nihayetinde de, herhangi bir popülerlik kaybı ya da siyasi bedel ödemek gibi bir durum olmadı. Bunun gibi örnekler ülkedeki siyasetçileri cesaretlendirdi. Bir yandan, kamuoyunun fikirlerini değiştiren sembol bir olay da vardı. Bir çocukları olan lezbiyen bir çift, Yunanistan kamuoyunda bilinen figürlere dönüştüler. Çünkü, çocuğun yasal annesi olan kadın kanser tedavisi görüyordu. Ve çok basit bir soruyu sordu: Ben ölürsem, hayat arkadaşımla ortak çocuğumuzu ona vermeyecek, yetimhaneye yollayacaklar. İnsanlığa sığar mı bu?”

EŞITLIK KARŞITLIĞININ ÖNCÜLÜĞÜNÜ KILISE ÜSTLENDI
Yasa tasarısına en büyük itiraz, parlamentodaki siyasi partilerden değil; Yunanistan Ortodoks Kilisesi’nden geldi. Piskoposlar, yasa aleyhine görüş belirtti. Ancak Yeni Demokrasi Partisi buna “Yasaları Kilise değil, Hükümet hazırlar” diye yanıt verdi.

Karabairis, Kilise’nin parlamentodaki LGBTİ+ karşıtı hizipleri birleştirme ve onların görünen yüzü olma konusunda rol üstlendiğini söyledi:

“Eşitlik karşıtı muhalefeti birleştirip yönlendirebilecek tek bir siyasi figür yoktu. Tasarıya karşı duran üç aşırı sağcı parti ve bir komünist parti ile iktidar partisi içinde tasarıya karşı kampanya yürüten bazı güçlü figürler vardı. Bu nedenle geleneksel ulus inşası rolüyle Yunanistan Kilisesi bu öncü rolü üstlendi. Neyse ki, Yunanistan Kilisesi’nin başındaki Başpiskopos, radikal takipçilerinin ve kendisinden daha radikal piskoposların beklentilerini karşılamak için bize karşı korkunç açıklamalar yapsa da, büyük sokak gösterileri çağrısında bulunmak isteyen daha radikal piskoposları kontrol altına almayı başardı. Bir yandan Yunanistan Kilisesi’ni, Vatikan’la karıştırmamak lazım. Vatikan’daki gibi tüm otoritenin Papa’da toplandığı bir kilise örgütlenmesi değil. Başpiskopos da aslında ‘eşitler içinde birinci’.”

“BUNDAN SONRASI IÇIN EMSAL”
Yunan LGBTİ+ toplumunda bu tarihi gelişmeyle ilgili büyük bir coşku olduğunu belirten Karabairis’in bir yandan da düzenlemenin her şeyi kapsamadığını, aktivistlerin yeni sorun alanlarına dikkat çektiğini de aktardı:

“Örneğin mevcut yasaya göre ‘biyolojik olmayan’ ebeveynin velayet ilişkisi otomatik olarak kurulmuyor, diğer ebeveynin evlat edinme sürecinden geçmesi gerekiyor. Benzer şekilde, trans kişilerin ebeveynlikleri söz konusu olduğunda yasada belirsizlik var. Muhtemelen muhafazakâr milletvekillerinin oy vermesini kolaylaştırmak için bazı alanları gölgede bıraktılar. Yine de bizim için önemli, çünkü güçlü bir sembolik değeri var ve bundan sonraki yasal değişiklikler için de emsal oluşturacak.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }