Hükümet DAÜ’de maaşlara değil, bütünlüklü çözüme odaklanmalı

DAÜ-SEN, üniversitedeki dört yıllık kurtarma planının uygulanması için hükümetin bütünlüklü plana odaklanmasını istedi. Sendika başkanı Doç. Dr. Ercan Hoşkara, DAÜ’nün gelir kaybına neden olan durumlara karşı hükümetin gerekli adımları atması ve sözle ifade edilen anlaşmanın protokole dökülüp üniversitenin önünün açılması gerektiğini vurguladı.

Bugün Kıbrıs

Radyo Mayıs’ta Meltem Sakin’in konuğu olan DAÜ-SEN Başkanı Doç. Dr. Ercan Hoşkara, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin (DAÜ) karşı karşıya olduğu mali kriz ve öğrenci sayısındaki azalmaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hoşkara, yüksek öğretimde yaşanan enflasyonun krizin temel nedenlerinden biri olduğunu belirtirken, denetim ve derecelendirme eksikliği nedeniyle öğrencilerin daha ucuz olan üniversitelere yöneldiğini ifade etti. Bu durumun DAÜ’deki öğrenci sayısının 8 binden 3 bin 600’e düşmesine ve bütçede 20-25 milyon dolarlık bir açık oluşmasına neden olduğunu kaydetti.

Hoşkara, üniversitenin tanıtım ofisinin zarar görmesinin de piyasada görünürlüğünü kaybetmesine yol açtığını ve bu sorunların üstesinden gelmek için DAÜ’nün verimlilik esasına dayalı bir yönetim anlayışına geçmesi gerektiğini vurguladı. Devlet katkısının düşüşüne de dikkat çeken Hoşkara, eşit şartlarda rekabet edebilmek adına hükümetin yükseköğretimdeki dezavantajları gidermesi gerektiğini söyledi.

DAÜ-SEN Başkanı, üniversitenin demokratik ve özerk yapısının korunması için birlikte çalışılması çağrısında bulunarak, DAÜ’nün mevcut sorunlarını aşabileceği ve düzlüğe çıkabileceği bir dört yıllık planı olduğunu söyledi. Hükümetin sorunları gördüğü ancak süreci izlediği ve son dönemde maaş tartışmalarına indirgediği eleştirisinde bulundu.

Çalışanların Temmuz ayından beri önemli fedakarlıklar yaptığını ve en üst gruptan yüzde 20’nin üzerinde kesintiler yaşandığını anlatan Hoşkara, hükümetin de bu yönde bir beyanda bulunduğunu ve protokolde belirtilen talepleri yerine getirmeyi kabul ettiğini söyledi. DAÜ-SEN olarak, üniversitenin üzerine düşen sorumluluğu almaya hazır olduklarını ve DAÜ’nün örnek bir yapı olarak korunması gerektiğini belirtti.

Hoşkara, sorunların çözümü için hem sendikaların hem de yönetim kurullarının sürece daha fazla dahil olmasının önemli olduğunu vurgulayarak, hükümetin desteği ve tüm tarafların uzlaşısı ile üniversitenin geleceğinin sağlam temeller üzerine kurulması gerektiğini ifade etti.

Sahte diploma konusuna da değinen Hoşkara, ada üzerinde çok sayıda üniversitenin olmasının ve etkin denetim mekanizmasının yetersizliğinin yüksek öğretimde değersizleşmeye neden olduğunu, bu durumun kaçınılmaz olarak sahte diploma vakalarının ortaya çıkmasına da yol açtığını belirtti. Kalite ve standartların artırılması gerektiğini vurgulayan Hoşkara, YÖDAK’ın etkin denetim sağlaması ve hükümetlerin yüksek öğretimde niteliği önemsemesi gerektiğini ifade etti.

Fotoğraf: Arşiv

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(32) "https://bugunkibris.com/2024/10/" ["reklam_gorseli"]=> bool(false) ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "2" ["reklami_yayinla"]=> bool(false) }