Türkiye’nin ilk insanlı uzay görevi ertelendi
SpaceX uzay yolculuğunun ertelendiğini duyuran bir açıklama yaptı.
Türkiye’nin uzaya ilk defa insan gönderme projesi kapsamında pilot Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) doğru yola çıkacak. Ancak SpaceX uzay yolculuğunun yaklaşık 24 saat ertelendiğini duyuran bir açıklama yaptı.
Şirket Ax-3 isimli ertelenen seyahatin (ABD saati ile) 18 Ocak için planlandığını duyurdu.
Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kaçır, fırlatmanın Türkiye saati ile 19 Ocak 2024 00.49’da (Türkiye saati ile) yapılacağı mesajını X hesabından verdi.
Türk Hava Kuvvetleri’nde 15 yıl savaş pilotluğu yapan Gezeravcı’nın da içinde olduğu Axiom Mission 3 (Ax-3) seyahatinin 18 Ocak saat 01.11’de başlaması planlanıyordu.
Ax-3 mürettebatının 19 Ocak TSİ 13.15’te ISS yani Uluslararası Uzay İstasyonu kilitlenmesi hedefleniyordu.
Türkiye Uzay Ajansı’nın verdiği bilgiye göre Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün kalacak olan Gezeravcı, orada 13 farklı bilimsel deneye imza atacak.
Ax-3 mürettebatı NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatılacak.
Roket, yine SpaceX’in Dragon uzay aracını taşıyacak.
İlk Türk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, Ax-3 misyonunda İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlarla birlikte görev alacak.
Gezeravcı yanında Türk bayrağı, aile fotoğrafları ve Yörük kültürüne ait bazı objeler götürecek.
1992 doğumlu Tuva Cihangir Atasever de yedek uzay yolcusu olarak belirlendi.
Gezeravcı’nın herhangi bir nedenden ötürü uzaya çıkamaması durumunda yolculuğu Atasever gerçekleştirecek.
Astronotların eğitim süreci ABD’nin Texas eyaletinin Houston kentinde yürütüldü.
Gezeravcı TRT’de katıldığı bir programda “Küçüklüğünden itibaren, hayalinin sınırı gökyüzü olan bir çocuğun, hayalinin eşiğini uzaya taşıyan bir adımdır bu. Dolayısıyla herkesin hayatına büyük bir dokunuş” ifadelerini kullanmıştı.
BBC Türkçe’ye konuşan eski NASA astrofizikçisi Umut Yıldız da, “Türkiye’de insanlar, ‘Uzaya giden bir astronotumuz var ama ne kendi roketimizle gittik, ne Türkiye’deki bir roket fırlatma rampasında gönderdik. Space X’in roketine para verildi ve gidildi’ diye düşünebiliyorlar. Ancak bu bir uzay turizmi değil, astronotluk görevi. Biz artık astronot mesleğine sahip iki insan ortaya çıkardık” diyor.
Bu projenin Türkiye’de özellikle gençleri, uzay ve mühendislik konusunda heyecanlandırmasını umduğunu söyleyen Yıldız, “Ben 10 yıl NASA’daydım. ABD’de özellikle belli bir yaşın üzerinde, ‘Ay’a gidildiği zamanın videosunu izledik ve ondan sonra uzayla ilgili bir mesleğe karar verdik’ diyen çok insanı görürsünüz. Umuyoruz ki Türkiye’de çocuklar ‘Bizim de bir astronotumuz uzaya gitmiş, ben de gidebilirim’ diyecek.”
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı BBC Türkçe’nin bu projenin maliyetiyle ilgili sorusuna bu haber yayınlanana kadar yanıt vermedi, ancak basında çıkan haberlere göre uzay yolculuğunun maliyeti 55 milyon dolar.
Axiom, belli bir ücret karşılığında insanları herhangi bir güvenli roketle uzaya götürme amacı güden ve esas amacı gelecekte uzay turizmini başlatmak olan özel bir şirket.