Savcı ‘temiz eller’ operasyonu için Meclis’e ‘yol açın yürüyelim’ dedi
Başsavcı Yardımcısı Ahmet Varol, Meclis Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi'nde Başsavcılık bütçesinin görüşmeleri sırasında sahte reçete soruşturması, Jet Raporu ve dokunulmazlıklar konusundaki soruları yanıtladı.
Savcı ‘temiz eller’ operasyonu için Meclis’e ‘yol açın yürüyelim’ dedi
Başsavcı Yardımcısı Ahmet Varol, Meclis Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi'nde Başsavcılık bütçesinin görüşmeleri sırasında sahte reçete soruşturması, Jet Raporu ve dokunulmazlıklar konusundaki soruları yanıtladı.
Meclis Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde Başsavcılık bütçesinin dünkü görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Başsavcı Yardımcısı Ahmet Varol, temiz eller operasyonu için Meclis’in yetki vermesi gerektiğini vurguladı.
Temiz eller operasyonu konusundaki soruya cevap veren Varol, Özuslu’nun İtalya’dan verdiği örnekte bu kişiye yetkinin Meclis tarafından verildiğini dile getirdi, “yol açın yürüyelim” dedi.
Bir yıl içinde savcılık olarak ortalama 100 bin dosyaya baktıklarını dile getiren Varol, buna 36 savcıyla bakıldığını kaydetti.
Varol basın davalarıyla ilgili de bir meseleyle ilgili yasanın aradığı unsurlara ilişkin yorum yapmaları gerekiyorsa bunu mahkemeye ilettiklerini belirtti.
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ DAVALARINDA SAVCILIĞIN YERİ
İfade özgürlüğüne ilişkin meselelere savcılık olarak dahil olmamaya çalışsalar da bazen kendilerini konunun içinde bulduklarını belirten Varol, suç unsuru olup olmadığına karar verecek olanın mahkeme olduğunu, konuları mahkemeye götürmek durumunda olduklarını anlattı.
Varol, ifade özgürlüğüne giren konuları mahkemeye götürmek zorunda olduklarını belirtti.
JET SKANDALINDAKİ GELİŞMELER
Jet Raporuyla ilgili geçen yıl ayrıntılı bilgi verdiğini anımsatan Varol, ilgili soruşturmada ifadelerin çoğunun alınmadığı bilgisini verdi.
3 kişiye fiilen dava açıldığını ve geri çekildiğini kaydeden Varol, genişletilmesi gereken konular genişletilmediği için böyle bir adım atıldığını dile getirdi.
Polis ilave şahadetleri tamamlarsa konunun tekrar gündeme geleceğini belirten Varol, hangi müdürün hangi çavuşa emir verdiği silsilesinin bile tespit edilmediğini kaydetti.
Dokunulmazlıklar konusunun Başsavcılıkta siyasal partilerin mali denetimi hakkında gündeme geldiğini kaydeden Varol, deport konusundaki soruları da yanıtladı, cezaevinin durumuna işaret etti, izinsiz ikamet eden kişilerin ihraçlarının dava sonucu beklenmeden yapılması konusunda bir prensip kararı aldıklarını dile getirdi.
SAHTE REÇETE SORUŞTURMASI
Varol sahte reçete soruşturması konusunda sorulan sorulara verdiği yanıtta, yasal mevzuata göre soruşturmaların polis tarafından yürütüldüğünü, savcılığın ancak danışılması durumunda görüş bildirdiğini söyledi.
Reçete meselesinde 70 doktor, 120 eczane ile soruşturma başlatıldığını kaydeden Varol, sahte belge düzenlemek suçuyla ilgili soruşturma sürecini özetledi.
Otomatik 3 gün tutukluluk gibi bir durumun söz konusu olmadığını anlatan Varol, zanlının belgelere müdahalesini engellemek için tutukluluk verildiğini, soruşturması daha erken bitenlerin bazen 2 günde de serbest bırakıldığını anlattı.
Şu an esasa ilişkin inceleme yapılmadığını, somut verilerin kendilerine getirilmediğini ifade eden Varol, bu veriler geldiği zaman dava getirme kararı verebileceklerini söyledi.
Soruşturmanın tutuklama yapılmadan yapılamayacağını da dile getiren Varol, polise 3 gün tutukluluğa gerek var mı diye de sorduklarını anlattı.
Varol, sadece hastanın ifadesine bakılarak karar verilmediğini ifade etti. İlgili davanın olgulara bakarak yürütüleceğini ifade eden Varol, bu insanların kelepçeli olarak davaya götürülmesinin, ilgili yasal düzenleme olmadığı için PGM genel emrine uygun şekilde yapıldığını belirtti.
Zihni Uzman gibi 80’lerindeki bir doktorun mahkemeye getirilmesi gerekli miydi diye kendisinin de polise sorduğunu dile getiren Varol, konunun polisin inisiyatifinde olduğunu kaydetti.
Varol, hesapları bloke edilen eczacıların mali olarak zor durumda kalmaması adına bir formül için çalıştıklarını dile getirdi.
Konuşmaların ardından Başsavcılık bütçesi 300 bin TL artışla, 195 milyon 644 bin 500 TL olarak oybirliğiyle kabul edildi.