Öğretmenlerin davası 15 Aralık’a ertelendi
Mahkeme önünde basın açıklaması yapan öğretmen sendikaları, meslek odalarının itibarsızlaştırılmasına karşı dayanışma çağrısı yaptı.
Öğretmenlerin davası 15 Aralık’a ertelendi
Mahkeme önünde basın açıklaması yapan öğretmen sendikaları, meslek odalarının itibarsızlaştırılmasına karşı dayanışma çağrısı yaptı.
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), haklarınDA polisi darp suçlamasıyla dava açılan 22 öğretmen için bu sabah mahkeme önünde basın açıklaması yaptı.
Öğretmenlerin yargılandığı davanın ilk duruşmasında savcılık davayı ileri götürme kararlılığını belirtti. Öğretmenler gününü kutlayarak davaya başlayan Yargıç ise, öğretmenleri 5 bin lira teminat karşılığında serbest bırakarak duruşmayı 15 Aralık tarihine erteledi.
EYLEM: “ÖĞRETMENLERİN EYLEM HAKLARI GASP EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR”
KTOEÖS Başkanı Selma Eylem mahkemeler önünde yaptığı konuşmada, öğretmenlerin eylem haklarının ve özgürlüklerinin gasp edilmeye çalışıldığı bir dönemden geçildiğine dikkat çekti. “Daha önce de benzer durumları yaşadık, ancak son zamanlarda özellikle eğitim ve diğer alanlarda topluma yönelik baskı ve tehditlerin arttığını gözlemliyoruz” dedi.
Öğretmenin, toplumsal varlığı için mücadele ettiği bir dönüşüm karşısında olduğunu vurgulayan Eylem, bu nedenle öğretmenlerin hedef alındığını ifade etti. “Öğretmen, toplumun hak ve özgürlüklerini, eğitimin çağdaş ve laik yapısını korumak adına mücadelesine devam edecek. Ne davalar ne polis ne siyasetçiler ne de üst yönetim bizi yıldıramayacak” diye konuştu.
Eylem, öğretmenin kararlı ve ilkeli duruşunu vurgulayarak, topluma yönelik planların farkında olduklarını ve özellikle çocukları vakıf ve tarikat örgütlenmelerine karşı koruma çabasında olduklarını belirtti. “Öğretmen, gericiliğin, muhafazakarlığın ve fakirliğin karşısında durmaya devam edecek. Kararlı ve mücadeleci duruşumuzdan asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.
MAVİŞ: “İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE DARBE VURULMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”
KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş ise, öğretmenlerin mesleklerinin itibarını koruma mücadelesini vurguladı. Maviş, sendikalarının basın ve ifade özgürlüğüne darbe vurulmasına karşı çıktığını belirterek, meslek odalarının itibarsızlaştırılmasına karşı verdikleri mücadelede dayanışma çağrısı yaptı.
Maviş, Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun öğretmen haklarını hedef alan yasa değişikliği tasarısına karşı gösterilen direnişin arka planında, iki yıl önce gerçekleşen bir eylem sırasında polise karşı darp suçlamasıyla karşı karşıya kaldıklarını belirtirken, bu olayın hükümetin anti-demokratik tutumuna karşı çıkmanın bir sonucu olduğunu ifade etti.
Alman Papaz Martin Niemöller’in sözlerini hatırlatan Maviş, tüm meslek gruplarının birlik olması gerektiğini vurguladı. Öğretmenlerin mahkeme önündeki duruşunun, demokrasi, ifade özgürlüğü ve hak savunuculuğu adına önemli bir adım olduğunu belirten Maviş, açık diyalog ve yapıcı söylemlerin teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti.
“İddiaların ülkemizde öğretmen hareketinin meşru sesini bastırmaya yönelik bir girişim olduğuna inanıyoruz. Demokrasi ilkelerine, ifade özgürlüğüne ve hayatlarını gelecek nesillerin daha iyi bir şekilde yaşamasına adayan öğretmenlerimizin haklarının savunulmasında öğretmen sendikaları olarak her türlü mücadeleyi vermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullanan Maviş, öğretmenlerin; öğrencilerine ilham vermek ve gelecek nesillerin değişim yaratma potansiyelini örgütlenmesi için direnmeye devam edeceğini vurguladı.