Kuzey Kıbrıs İklim Zirvesi: İklim krizine karşı birleşme ve sürdürülebilir gelecek için eylem planları tartışılacak
Siyasal ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (SİTA), Kıbrıs'ın iklim kriziyle başa çıkma stratejilerini belirlemek için uzmanları panelde bir araya getiriyor.
Bugün Kıbrıs
Siyasal ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (SİTA), Kuzey Kıbrıs İklim Zirvesi’nin yarın (18 Ekim Çarşamba) Lefkoşa Concorde Otel Büyük Salonu’nda gerçekleşeceğini duyurdu. Zirve, iklim değişikliğinin artık bir kriz olarak kabul edildiği bir zamanda düzenleniyor ve bu krizin Kuzey Kıbrıs üzerindeki etkilerini tartışmayı ve stratejik önlemler almayı amaçlıyor.
SİTA, zirvenin amacının Kıbrıs’ın iklim kriziyle başa çıkma stratejilerini belirlemek ve uygulamak olduğunu belirtti. Ayrıca, zirve, acil önlem planlarının oluşturulmasına zemin hazırlayacak ve sivil toplum kuruluşları ile toplumun genelini eyleme geçirme konusunda karar vericileri motive etmeye yardımcı olacak.
Zirve, Kuzey Kıbrıs’ın önde gelen çevre kuruluşları Yeşil Barış Hareketi ve Biyologlar Derneği, önemli sivil toplum kuruluşlarından GİKAD ve konunun uzmanı bilim insanlarının katılımıyla gerçekleşecek.
Zirve programı, açılış konuşmaları, panel tartışmaları, iklim sözleşmesi sunumu ve imza töreni, ve ödül töreni gibi etkinlikleri içeriyor. Panelde, Prof Dr. Mustafa Altunç, Prof. Dr. Serkan Abbasoğlu, Yrd. Doç. Dr. Bertuğ Akıntuğ, Hatice Benan, Feriha Tel, İbrahim Alkan, Ahmet İyigün, Dr. Beste Oymen ve İzlem Nizam gibi konunun uzmanı bilim insanları yer alacak. Bu bilim insanları, meteoroloji, enerji, küresel ısınma ve klimatik afetler, biyoçeşitlilik, iklim krizi ve adalet, atık yönetimi, orman yangınları ve iklim krizi, gıda güvencesi, ve insan, tarım ve iklim değişikliği konularında konuşacaklar.
SİTA, iklim konusunda etki yaratmak ve zirvenin amaçlarına ulaşmak adına konuya ilgi duyan herkesi zirveye davet ediyor.