ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nden yardım çağrısı: 9 ayda 70 istifa, hizmetler durma noktasına geldi

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü (ODTÜ KKK) personeli tarafından yapılan açıklamada, kötü yönetim ve düşük maaşlar nedeniyle yaşanan sorunlara dikkat çekildi. Eğitim kalitesinin de düştüğü belirtilen açıklamada, kampüsün kapanma tehlikesi olduğu vurgulandı.

Bugün Kıbrıs

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kuzey Kıbrıs Kampüsü (KKK) personelleri tarafından yapılan açıklamada, kurum içinde yaşanan maaş ve yönetim sorunlara dikkat çekildi. Ocak ayından bu yana 70’ten fazla personelin istifa ettiği belirtilen açıklamada, kampüsün kasten kapanışa götürüldüğü kaydedildi.

Açıklamada, 2023 yılında kampüs personelinin yarısından fazlasının istifa ettiği, bazı bölümlerde ise hoca kalmadığı belirtildi. Özellikle bu yıl Ocak ayından itibaren 70’ten fazla personelin istifa ettiği aktarıldı. Yüksek enflasyon karşısında alınan zamların yetersiz kaldığı, ODTÜ KKK personelinin büyük bir bölümünün Türkiye Cumhuriyeti’nin belirlediği asgari ücretin altında maaş aldığı ifade edildi.

Kampüs personelleri tarafından Yönetim Kurulu’na da sert eleştirilerde bulunulan açıklamada, yönetim kurulu üyelerinin kendi maaşlarına yüksek zamlar yaparken kampüs personelinin yoksulluk sınırının altında maaş almasına göz yumdukları kaydedildi.

Ayrıca, öğrencilere verilen eğitim kalitesinin düştüğü, öğretim ve yurt ücretlerinin yüzde 100 arttığı, ancak birçok birimde hizmetlerin kesintiye uğradığı ve derslerin online geçiştirildiği belirtildi.

Kampüste yeni akademik yılın başlamasına sadece 15 gün kala, öğrencilerin karşılaşacağı durumun endişe verici olduğu vurgulanan açıklamada, öğrencileri boş ofisler, hocasız bölümler ve işlemeyen birimlerin karşılayacağı belirtildi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

“Bizler yıllardır devam eden zulme rağmen yıllardır evimiz olmuş kurumumuzu terk etmek istemeyen bir avuç ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu personeliyiz. En ufak ses çıkaran kişi uydurma disiplin soruşturmaları ile hemen kovulduğu için kimliğimizi açık edemiyoruz. Okulumuz kasten kapanışa götürülüyor. Lütfen sesimizi duyun, duyurmamıza yardımcı olun. Yardımınıza ihtiyacımız var. Aşağıda yazdıklarımızı dilediğiniz kaynaktan doğrulatabilirsiniz. Bu kurum bugünlere kolayla gelmedi. Bu devasa yatırımı kişisel bir hırsla yok olmaya gitmekten lütfen kurtaralım! Bize bu adresten ulasabilirsiniz.

9 Ayda 70 İstifa: ODTÜ KKK Kasten Kapanmaya Götürülüyor!
Yıllardır kötü yönetimin çıkmazındaki ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsünde Ocak ayından bu yana 70’ten fazla personel istifa etti. İdari personel kadrosunun yarısından fazlası gitti, bazı bölümlerde hiç hoca kalmadı. Bütün idari personelin asgari ücretle çalıştığı kurumda akademisyen maaşları da adadaki en düşük maaşlardan. Türkiye’deki aynı kadroların maaşlarının bile neredeyse 10-15 bin lira altında maaşlara mahkum edilen ODTÜ KKK personeli istifa etmekle aç kalmak arasına sıkıştırıldı. Ocak ayından bu yana okulun kilit akademisyenlerine ek olarak pratisyen hekim, hemşireler, laborant, spor egitmeni, psikolojik danışman, webmaster, ağ güvenliği uzmanı, klima teknisyeni, elektrik teknisyeni, su teknisyeni, özel kalem, arşiv uzmanı, satın alma uzmanı, öğrenci muhasebesi uzmanı, bilimsel araştırmalar koordinatörü gibi pek çok kilit görevli yoksulluk sınırının altında kalan maaşları gerekçe göstererek istifa etti. 2023 yilinda istifa eden İngilizce hocası sayısı ise 15’i geçti. ODTÜ KKK personelinin yarısından çoğu T.C. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en düşük memur maaşı olarak duyurduğu 22.000 TL’nin altına çalışıyor. Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre enflasyon %72,81 çıkarken ODTÜ personeli yalnızca %20 zam aldı. Ocak ayında da hiç zam almamış personel alım gücünün yarısından fazlasını kaybetmiş oldu.
Ülkemizdeki diğer TC kurumları Ziraat Bankası, Türk Silahlı Kuvvetleri, İTÜ, ASBÜ’de böyle bir sorun yaşanmıyor hatta bu kurumların maaşları daima Türkiye’deki ayni kadronun maaşından ciddi oranda yüksekken ODTÜ’de sorunun kimde olduğu merak konusu. Ocak ayında hiç zam yapılmaması ve Temmuz ayında enflasyon oranının yalnızca üçte biri oranında zam yapılması kararlarının ardında ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Yönetim Kurulu var. ODTÜ personelini açlığa mahkum edip kampüsü hayalet kasabaya çeviren kurulun 6 üyesinden hiçbiri geçimini ODTÜ Kuzey Kıbrıs’tan kazanmıyor. Kendi kadrolarında düzenli ve seyyanen zamların ve hayat pahalılığı yardımının tadını çıkaran üyeler kampüs personelini yoksulluk sınırının altında bırakmakta bir sorun görmüyor, aldıkları bu kararlardan kendileri etkilenmiyor. Yönetim kurulunun KKTC’li üyeleri Havva Dağsever ve Murad Aktuğ’un ülkemizde hayat pahalılığının ulaştığı seviyeyi bile bile bu kararların altına imza atmasını insafsizliktan baska bir sey degil. Kuruma yıllarını vermiş, vefa ve aidiyetle dayanmaya çalışan personele de hiçbir saygının kalmadığı kampüste Rektör’ün “Fırsatı olan değerlendirsin, gidene kal demiyoruz” söylemi ve aldırmaz tavrini herkes görüyor. Rektor kampüsü yıkılışa götürüyor olmaktan hiç utanmiyor. Türkiye Cumhuriyeti yetkileri halkın vergileriyle inşa edilmiş bir devlet kurumunun çökertilmesine seyirci. Ülkemiz yetkililerinin de batışı durdurmak için kilini kipirdatmamasi sayesinde devasa bir yatırım 6 kişilik yönetim kurulunun elinde kapanışa gün sayıyor.

Kontenjanlarının %99’unu dolduran ODTÜ KKKda personel maaşlarının aksine öğretim ve yurt ücretleri geçen yıla kıyasla %100 zamlandi. Öğrencilerin üzerindeki mali yük artarken kampüsün pek çok biriminde hizmetler kesintiye uğruyor, hocasız kalan bölümlerde dersler online gecistiriliyor. rektör, personelini her kuruşunu emekleri ile kazandırdıkları paradan mahrum bırakarak kampusun sonunu hazirliyor. Yeni akademik yılın 15 gün sonra başlayacağı kampüste öğrencileri boş ofisler, hocasız bölümler, işlemeyen birimler ve emeklerinin çöp edilmesinden canları yanan bir avuç personel karşılayacak.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****