Hakan Fidan: “Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın canlandırılması Türkiye için öncelik”
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy tarafından kabul edilen Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na alternatif yollar arandığını biliyoruz. Ancak bu yolların orijinal girişime alternatif olamayacağını ve riskler barındırdığını görüyoruz" dedi.
Ukrayna’ya resmi ziyaret gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın canlandırılmasının Türkiye için bir öncelik olduğunu söyledi.
Fidan, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na alternatif yolların içerdiği riskler yüzünden sağlıklı bir seçenek olamayacağı görüşünü dile getirdi.
Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy tarafından kabul edilen Fidan ardından bu ülkenin üst düzey yetkilileriyle görüştü.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile yaptığı görüşmeden sonra ortak basın toplantısında konuşan Fidan, “Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na alternatif yollar arandığını biliyoruz. Ancak bu yolların orijinal girişime alternatif olamayacağını ve riskler barındırdığını görüyoruz. Bu girişimin yeniden canlandırılması Türkiye için bir öncelik. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımız çok sistemli bir çalışma yürütmekte.” dedi.
KULEBA: GİRİŞİMİN YENİDEN BAŞLATILMASI İÇİN ORTAK GAYRETLERİMİZ VAR
Kuleba, Fidan’ın Kiev ziyareti kapsamındaki görüşmelerde Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın yeniden canlandırılmasının ana konu olduğunu aktararak, “(Tahıl anlaşmasının yeniden canlandırılması) Bu konuda ortak yaklaşıma sahibiz. Söz konusu girişimin yeniden başlatılması için ortak gayretlerimiz var.” dedi.
Kuleba, Ukrayna ve Türkiye arasındaki ilişkilere değinerek, “İki ülke arasında hakiki bir ortaklık ve karşılıklı desteğe dayalı ilişki var. Bu ortaklık herhangi bir ek yoruma muhtaç değildir.” değerlendirmesinde bulundu.
KULEBA: UKRAYNA’NIN BARIŞ PLANINI ELE ALDIK
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy tarafından teklif edilen “Barış Formülü”nde Türkiye’nin katılım rolünü de ele aldıklarını belirten Kuleba, “Türk şirketlerinin Ukrayna’nın inşasındaki rolünü görüştük. Detaylı olarak NATO ve Ukrayna’nın NATO üyeliğini ele aldık. Ukrayna ve Türkiye’nin ilişkisi her seviyede devam ediyor. Türkiye bizim için NATO’nun önemli üyesidir. Ukrayna ve Türkiye her düzeyde o kadar çok alanda ve o kadar bir güven ile birbirine bağlı ki ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki ilişkilerin daha da gelişeceğinden eminim.” ifadelerini kullandı.
ZELENSKİY, FİDAN’I KABUL ETTİ
Bu arada Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Fidan’ı kabulü sırasında, Rusya’nın Karadeniz’deki Tahıl Koridorunu abluka altına almasının yarattığı risklerin öncelikle gündeme geldiğini bildirdi.
Volodimir Zelenskiy de Facebook hesabındaki görüntülü paylaşımında, “Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la görüşme. Birçok önemli konuyu ele aldık. Barış formülü, Küresel Barış Zirvesi hazırlıkları, Rusya’nın Karadeniz tahıl koridorunu abluka altına almasının yarattığı riskler.” ifadelerini kullandı.
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ülkesine verdiği destekten dolayı Türkiye’ye teşekkür etti.
Resmi ziyaret kapsamında Bakan Fidan, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak ve Başbakan Denis Şmıgal ile ayrı ayrı görüştü.
Şmıgal de X sosyal medya platformundan görüşmeye ilişkin paylaşımında, Fidan ile Ukrayna’nın ticari ve ekonomik işbirliğini ve yeniden inşasını ele aldıklarını belirtti.
Ukrayna Başbakanı Şmıgal, Türkiye’ye, Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin barış formülüne verdiği destek ve küresel gıda güvenliğinin sağlanmasına yaptığı katkılar dolayısıyla minnettar olduklarını kaydetti.
Euronews Türkçe, AFP