Baybars’tan hükümete eleştiri: “Bürokrasi artıran uygulamalara son verilmeli!”

Bağımsız milletvekili Ayşegül Baybars, hükümetin yurttaşlara ek külfet getiren ve bürokrasiyi artıran uygulamaları nedeniyle Tapu işlemlerinde yapılan yeni düzenlemeleri sert bir dille eleştirdi.

Bugün Kıbrıs

Bağımsız milletvekili Ayşegül Baybars sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İçişleri Bakanlığının yayımladığı genelge ile tapu işlemlerinde yurttaşlara ek külfet getiren yeni bir uygulamaya geçtiğini söyledi. Baybars, ülkenin daha üretken bir hale getirilmesi için bürokrasinin azaltılması, kırtasiyeciliğin önüne geçilmesi ve zamanın doğru kullanılması gerektiğini vurguladığı açıklamasında, gayrimenkul sektöründe bürokrasiyi azaltmanın yollarından birinin Tapu Amirlikleri nezdindeki işlemleri hızlandırmak ve çağdaş bir sisteme geçmek olduğunu belirtti.

Baybars, geçmiş dönemde gerçekleştirdikleri çalışmalarla ülkenin tüm tapu amirliklerinde tüm ilçelere ait gayrimenkullerle ilgili işlemlerin yapılabildiğini ve bunun işleri hızlandırmak adına büyük bir kolaylık sağladığını ifade etti. Ancak son dönemde İçişleri Bakanlığı Tapu ve Kadastro Dairesi tarafından yayınlanan bir genelgeyle bürokrasiyi artıran ve iş yapabilirliği kilitleyen uygulamaların ortaya çıktığını kaydetti.

Baybars, bu genelgeyle devletin yetki verdiği tasdik memurlarının düzenlediği vekaletnamelerin Kaymakamlıklarca onaylanma zorunluluğu getirildiğini ve bu durumun yurttaşlara ek külfet yüklediğini ifade etti. Ayrıca, vekaletname ile yapılacak tüm tapu işlemlerini sekteye uğratan ve gecikmelere neden olan bir uygulama olduğunu söyledi.

Milletvekili Baybars, bu uygulamanın hukuksuz, gereksiz ve bürokrasiyi artıran bir durum olduğunu dile getirerek Tapu Dairesi’nin randevu sistemini vatandaşın işlerini hızlandırmak yerine sistemi yavaşlatmak için kullandığını ve bu genelgeyle bürokrasiyi daha da artırdığını ifade etti. Baybars, çağdaş uygulamaların hayata geçirilerek hem hukuki güvenliğin sağlanacağını hem de bürokrasinin azaltılacağını ve çağdaş hizmetin sunulması için adımlar atılması gerektiğini umut etti. Ayrıca, yasal dayanağı olmayan bu genelgenin kaldırılması gerektiğini belirtti.

İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge ise şöyle:

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****