Kamuda haftalık çalışma saatlerini yıl boyunca 39 saat olarak düzenleyen Yasa Tasarısı Resmi Gazete’de yayımlandı
Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı, mevcut Kamu Görevlileri Yasası'nın çalışma saatlerini düzenleyen 105. maddesinde değişiklik yapmayı ve yaz aylarında yurttaşların hizmet alımını etkileyen düşük çalışma süresi ve erken mesai bitişi gibi sorunların giderilmesi amaçlıyor.
Kamu iş yerlerinde haftalık çalışma saatlerini yıl boyunca haftalık 39 saat olarak düzenleyen “Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı”, Resmi Gazete’de yayımlanarak halkın bilgisine sunuldu.
7/1979 sayılı Kamu Görevlileri Yasası’nın çalışma saatlerini düzenleyen 105. maddesini değiştirmeyi amaçlayan Tasarıyla ilgili görüş ve öneriler, yirmi gün içinde Meclis Başkanlığına yazılı olarak sunulabilecek.
Mevcut yasaya göre, kamu görevlilerinin yaz mesaisinde haftalık çalışma süresi 35 saat, kış mesaisinde ise 40 saat olarak belirlenmişti.
Tasarının genel gerekçesinde, özellikle yaz aylarında kamu görevlilerinin haftalık çalışma süresinin düşük olması ve mesainin erken bitmesi nedeniyle vatandaşların yeterli hizmet alamadığı, ayrıca ek çalışma ödeneklerinin devlet bütçesine mali bir yük getirdiği belirtildi. Bu doğrultuda, tasarının genel gerekçesinde kamu görevlilerinin haftalık çalışma süresinin 39 saat olarak düzenlenmesi ihtiyacının ortaya çıktığı ifade edildi.
Tasarıyla birlikte, kamu görevlilerinin haftalık çalışma süresi 39 saat olarak düzenlenmekte ve hafta sonları tatil olarak belirlenmekte. Ancak, vardiya ve rotasyon sistemine tabi çalışanlar için vardiya ve rotasyonları hafta sonuna denk geldiği durumlarda hafta sonu tatili uygulanmayacak.
Aynı gerekçeyle, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Kamu Sağlık Çalışanları (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Sivil Savunma Teşkilatı Personel (Değişiklik) Yasa Tasarısı da halkın bilgisine sunulmak üzere Resmi Gazete’de yayımlandı.
Tasarıların 18 Eylül tarihinde yürürlüğe girmesi planlanmaktadır.