Kolombiya hükümeti, isyancı grup ELN ile Küba’da ateşkes imzaladı

Kolombiya hükümeti, ülkede halen faaliyet gösteren en büyük gerilla grubu Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile Küba'da yürütülen müzakereler sonucunda ateşkes imzaladı.

Aşama aşama uygulanacak olan ateşkes, ağustos ayında tamamen yürürlüğe girecek.

Havana’daki imza törenine Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, grubun komutanı Antonio García ve Kübalı yetkililer katıldı.

Müzakereleri yürüten Pablo Beltran tören sırasında, “Barış arayışındaki bu çaba çatışmaların siyaset ve diplomasi yoluyla çözülebileceğine dair bir umut ışığıdır.” diye konuştu.

Tören için Havana’ya giden Petro, ateşkesin Kolombiya için barış döneminin müjdecisi olabileceğini ifade etti.

Aşama aşama uygulanacak olan ateşkes, ağustos ayında tamamen yürürlüğe girecek.

Daha önce perşembe günü resmi bir törenle tamamlanması planlanan görüşmeler son detaylar üzerinde çalışmak için ek zaman talep edilmesinden sonra ertelenmişti.

MÜZAKERE SÜRECİ
Hükümet ve ELN arasındaki barış görüşmeler 2019 yılında isyancıların başkent Bogota’da polis akademisindeki bir arabayı patlatarak 21 kişinin ölümüne neden olmaları üzerine sona erdi.

Olayın ardından o dönem devlet başkanlığı koltuğunda oturan Ivan Duque, barış görüşmeleri için Küba’da bulunan ELN liderleri için tutuklama kararı çıkardı. Ancak Küba, tarafsız bir ülke olarak konumundan taviz vermemek ve diplomatik protokolleri yıkmamak adına isyancı liderleri sınır dışı etmeyi reddetti.

Ülkenin en solcu lideri olan Petro’nun devlet başkanlığı görevine gelmesinden sonra kasım ayında müzakereler yeniden başladı.

Ülkedeki tüm isyancı grupları ve uyuşturucu kaçakçılığı çetelerini dağıtacak “topyekûn bir barış” için bastıran Petro, ELN liderlerinin, siyasi hedeflerden çok yasa dışı uyuşturucu ticaretiyle ilgilenen genç komutanlar üzerinde tam kontrolü olup olmadığını sorguladı.

ELN NEDİR?
ELN, Küba devriminden esinlenerek 1960’larda sendika liderleri, öğrenciler ve papazlar tarafından kuruldu.

Kolombiya’nın en büyük isyancı örgütü olan grupla önceki Kolombiya hükümetlerinin müzakere etmekte zorlandığı biliniyor.

Kolombiya hükümeti 2016 yılında daha büyük isyancı grup olan FARC’la barış anlaşması imzalayarak 50 yıldır süren ve 260 bin kişinin yaşamına mal olan çatışmaları sona erdirmişti.

Ancak ELN’nin, Körfez Klanı ve FARC’ın uzlaşmayı reddeden muhalif kesimiyle uyuşturucu kaçakçılığı rotaları ve diğer kaynaklar üzerine çatışması özellikle kırsal bölgelerde şiddetin sürmesine neden oluyordu.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }