TDP: “Eğitimdeki en büyük sıkıntı tam gün eğitime geçilmemesi”

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Eğitim Komitesi, kamusal eğitim sistemindeki en büyük sıkıntının tam gün eğitime geçilmemesi olduğunu vurgulayarak, özel okulların ve fiyatları istedikleri gibi belirleyebilme serbestisinin başlıca sebebinin bu olduğuna dikkat çekti

HABER MERKEZİ

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Eğitim Komitesi yaptığı yazılı açıklamada özel okulların, fiyatlarını artırmasıyla yeniden gündeme geldiğini belirterek, Kıbrıs’ta eğitim gören öğrencilere kazandırılması gereken manevi, duygusal, kültürel, sosyal ve akademik konuların bunun gölgesinde kaldığını ve konuşulmadığını kaydetti.

Komite açıklamasında, “Namık Kemal Lisesi öğrencilerinin bir ay eğitimsiz kalması bile özel okullar kadar tartışılmadı. Eğitim Bakanlığı, bu öğrencilerin yaşadığı kayıpları gidermek için plan yapmadı. Halktan da bir tepki gelmedi” dedi.

“EĞİTİM SİSTEMİ BÜTÜNÜYLE KANSER OLDU VE BU KANSERLİ HÜCRELER HIZLA TÜM SİSTEM PAYDAŞLARINI SARDI”
Eğitimin, özel okulların fiyatları gündem olunca gündem olduğunu, “Eğitimde neler oluyor” çığlıkları atıldığını savunan komite, eğitim sisteminin bütünüyle kanser olduğunu ve bu kanserli hücrelerin hızla tüm sistemin paydaşlarını sardığını belirtti.

Komite, “Okullar dökülüyor, müfredat geri kalmış, ders kitapları güncel değil. Yaptığımız çalışmada devlet okullarında ‘dört işlem’ becerisini kazanmış öğrenciler dahi azınlıkta, bu çocuklar okuduğunu anlamakta ve yazmakta dahi zorlanır durumda” ifadelerini kullandı.

“TOPLUMUMUZDA HESAP SORMA, SİYASETTE DE HESAP VERME VE ŞEFFAFLIK KÜLTÜRÜ YOK”
Komite açıklamasının devamında, Kıbrıs’ın kuzeyindeki yönetim hariç bütün ülkelerin pandemi döneminden sonra eğitim politikalarını değiştirdiğini, bu alandaki kayıpları için programlar yaparak bütçeler ayırdığını belirtti ve kolejlerin artmasının da ülkede eğitim kalitesinin artmasına fayda getirmediğini vurguladı.

Komite, “Bir öğrencimiz dünya birincisi gelince seviniyoruz ancak kimse ‘Geri kalan 49 bin 999 öğrencimiz nerede?’ diye sormuyor. Ülkemize 45 ayrı ülkeden yabancı öğrenciler geldi. Eğitim Bakanlığı yerli öğrencilere eğitim veremezken bu yabancı uyruklu çocukları nasıl eğitecek? Yaşadığımız bütün sorunların bir nedeni de toplumumuzda hesap sorma, siyasette de hesap verme ve şeffaflık kültürünün olmamasıdır” dedi.

“KAMUSAL ALANDAKİ EĞİTİMİN EN ÖNEMLİ SIKINTISI TAM GÜN EĞİTİM OLMAMASI”
Toplumun, eğitimdeki sorunlar ve kayıplar nedeniyle hesap sorma kültürünü edinmesi gerektiğini kaydeden komite, özel okulların palazlanmasının ve istedikleri fiyatlarda eğitim satmasının sebebinin ise, kamuda tam gün eğitimin ve eğitimde kalitenin olmaması nedeniyle yaşandığını belirtti.

Komite açıklamasında, “Kamusal alandaki eğitimin en önemli sıkıntısı tam gün eğitim olmaması. Çalışan anne-babalar öğlene kadar olan okul sonrası çocuklarını ya kreşe vermek ya kendi anne babalarına emanet etmek ya da kendileri bakmak zorundalar. Anayasal bir hak olan ücretsiz, çağdaş, bilimsek ve laik kamusal eğitimde kaliteyi artırmanın ilk adımı tam gün eğitimden geçiyor. Önce bu uygulama hayata geçirilmeli ve çocuklarını sırf bu saatlerden dolayı kreş ve özel okullara göndermek zorunda kalan ailelere alan açılmalıdır” ifadelerini kullandı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****