“Kıbrıslı Türklerin siyasetten atılma süreci 2020 ile beraber başladı”

Ömür boyu alacağı yargıç maaşını reddederek düzene bayrak açan kıdemli eski yargıç Tacan Reynar adaya döndü. “Ne yapabiliriz?” diyerek toplantılar başlattı. Reynar 2018 yılında ayrıldığı Kıbrıs’a döndükten sonra ilk kez Bugün Kıbrıs’a konuştu...

HABER MERKEZİ

KURULU DÜZEN: İŞGAL
Hukukçu Tacan Reynar, KKTC’nin bir hukuk devleti olmadığını vurgulayarak hukuki yaklaşımla Türkiye’nin işgali altında olduğunu söyledi. Reynar, “Dolayısıyla daha öte bir tanıma gerek yok, bunu tespit etmek lazım” dedi.

REYNAR NET KONUŞTU:
“Kıbrıslı Türklerin siyasetten atılma süreci 2020 ile beraber başladı. Türkiye’deki iktidarın Tatar’ı istemesinin sebebi bizim sesimizi azaltmak, Kıbrıslı Türkleri aradan çıkarmak. Tatar’ın son açıklamalarına da bakarsanız Türkiye’yi temsil ettiğini söylüyor.”

TÜRKİYE’DEKİ SEÇİMLER
“Türkiye’de Kılıçdaroğlu kazanırsa Kıbrıs Sorunu açısından bir değişim olacağını düşünmüyorum açıkçası ama insan hakları açısından buraya da bir rahatlama getireceğini, en azından Türkiye’ye gidip gelebileceğimizi düşünüyorum.”

OY KULLANMA ÇAĞRISI
“Cebinde Türkiye Cumhuriyeti kimliği olan Kıbrıs’ın kuzeyindeki yurttaşlara seslenirim. Organize olunursa güzel bir cevap verilebilir. TC vatandaşlığı olan Kıbrıslı Türklere çağrımdır mutlaka bu yönde inisiyatif üstlenilmeli.”

ORTAK METİN YAZILMALI
“Sol ve çözüme, barışa inananlar bir masa etrafında toplanıp ortak bir metin oluşturmalı ve bunun kavgasını vermeli. Herkes kendi adayını çıkarır ama en azından aynı dili üretebilmiş oluruz. En azından bununla başlamalıyız.”

Röportajın devamı gün içinde Bugün Kıbrıs‘ta…

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****