Vakıfların kiraladığı araziye bölge halkından tepki: “Bu rant düzenidir, hakkımızı mahkemede arayacağız”
Girne, Ozanköy bölgesinde, yapımı süren kaçış yolu üzerindeki Vakıflara ait bir arazinin özel bir kuruluşa dil okulu yapılmak için kiralanması bölge halkının tepkisine neden oldu.
HABER MERKEZİ
Girne, Ozanköy bölgesinde bazı yurttaşlar Vakıflara ait bir arazinin özel bir kuruluşa kiralanmasına tepki gösterdi. Evlerin olduğu bir bölgede bulunan araziye özel bir dil okulu yapılmasına karşı çıkan “Ozanköy Bölgesi Mücadele Grubu” bu akşamüstü arazinin olduğu bölgede eylem yaptı.
Bugün Kıbrıs’a konuşan yurttaşlar, sadece evlerin olduğu ve arazinin hemen yanından geçen Girne kaçış yolu olarak kullanılacak patikanın yenilenme ve onarım çalışmalarının da bu arazinin kiralanması ile başladığını söyledi. Dil okulunun yapılması ile birlikte kaçış yolunun da amacına hizmet edemeyeceğini, zaten bölgede bulunan 11 tane okulun giriş ve çıkış saatlerinde sıkışan trafiğin daha da yoğunlaşacağını kaydeden bölgeliler, bu özel okulun da faaliyete girmesiyle evlerine dahi gidemeyeceklerini vurguladılar.
“ARAZİ ASLINDA KİLİSENİN”
Vakıfların yıllık 5 bin Sterline kiraladığı arazinin aslında kilise arazi olduğunu söyleyen bölgeliler arazinin ihale açılmadan kiralandığını kaydettiler. Eyleme katılan yurttaşlar, yeşil alan olması gereken yere inşaat iznin verilmiş olmasını da dikkat çektiler. İnşaat alanına çizgilerin çekildiği günden hemen sonra ise yine Vakıflara ait olan yandaki arazinin de ihaleye çıktığını söyleyen bölge halkı, “Bu rant düzenidir, hakkımızı mahkemede arayacağız” ifadelerini kullandılar.
Eylem sırasında Ozanköy Bölgesi Mücadele Grubu adına açıklama yapan Tahir Şanlıtürk ise, okullara karşı olmadıklarını ancak bu özel okulun üzerine yapılacak olan arazinin evlerin arasında kaldığı için yere karşı olduklarını söyledi. Şanlıtürk, son yol olarak mahkemeye başvuracaklarını belirttiği açıklamada, buranın belediyeye yeşil alan olarak düzenlenmek üzere takas ya da kiralanma yoluyla verilmesini talep ettiklerini ifade etti.
Şanlıtürk’ün okuduğu basın açıklaması şöyle:
“Bugün burada toplanma amacımız bu bölgede yapılacak olan Fransız Okuluna engel olmak.
Bölge halkı olarak hiçbir zaman ilim ve irfan yuvası olan okullara karşı değiliz. Ancak bu okulun yer seçimine karşıyız
Bölge halkı olarak bu okul olayını Aralık ayı başlarında öğrendik. Öğrendiğimiz günden dönemin belediye başkanına okul yapım arazisi konusunda itirazımız olduğunu belirttik. Bir önceki dönem belediye başkanı bize imza toplanmasını ve kendisine iletmemizi bu olayı durduracağını belirtmişti. Ancak öğrendik ki Ekim 2022’de Belediye inşaat Ruhsatını vermişti bile.
Bölge halkı 19.12.2022 tarihinde bu yapılacak olan okul arazisinin uygun olmadığını, önceden CED raporunun da bulunmadığını ayrıca Vakıflar kuruluş amacına göre, İyi İdare Yasasının 11. Maddesine ve Anayasanın 40. Maddesine göre uygulama yapılmadığını bildirerek imzalar toplanmış ve belediyeye başvurulmuştur.
Bunun üzerine Şubat 2023 ayın başlarında yeni belediye başkanı ile yapılan iki kez toplantı sonucunda başkan okul yapımı ile ilgili tüm evrakların yasal olduğunu ve bu inşaatı durdurmanın mümkün olmadığını belirtti.
Ozanköy bölge halkı olarak bizler bu okulun buraya bu araziye yapılmasına karşı olduğumuzun nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:
1. Bu bölge tamamen konut bölgesi olup bu bölgede ikamet eden insanlar 60-65 yaş grubu üzerindedir. Burada ev almamızın nedenlerinden biri de bu yaştan sonra huzurlu bir çevrede yaşamak. Bu okulun yapılması halinde bu huzurumuz bozulacaktır.
2. Bölgedeki okul miktarı (İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite) toplam 11 adettir. Bu okulların açılış ve kapanış saatlerinde bölge trafiği durma noktasındadır. Buraya yapılacak bu veya başka bir okul bölge trafiğinin içinden çıkılamaz bir duruma getirecek.
3. Bölge halkının katılımı olmadan ihaleye çıkılan ve sadece yeşil alan olarak bu bölgenin içinde yapılacak olan okul-yurt gibi faaliyetler yeşil alanları bitirecektir. Ayrıca bu bölgede yaşayan halkın yeşil alanı bulunmamaktadır. Bu Vakıf arazisinin kurumlararası takasa gidilerek veya uygun kira şartlarında Girne Belediyesine kiralanarak sosyal amaçlı tesisler (kafe, yürüyüş alanları, çocuk parkları, ve oyun alanları) yapılmasını istiyoruz.
4. Hali hazırda gündemde olan ve insan hayatı için büyük önem arz eden deprem toplanma alanı bizim bölgemizde bulunmamaktadır. Bu alanın tamamı belediyeye ait bir sosyal tesis, park, yürüyüş alanı, oyun alanı olursa aynı zamanda deprem toplanma alanı da olacaktır.
Bölge halkı olarak, yukarıdaki nedenleri esas alarak Girne Belediyesi’ne, Şehircilik ve Planlama Dairesi’ne, Çevre ve Turizm Bakanlığına Başbakanlığa ve Ombudsmana dilekçelerimizi gönderdik. Ancak henüz bölge halkı lehine gelişecek bir uygulama olmadığını gördük.
Bizlere bölge halkı olarak son yol mahkeme bırakılmıştır.
KKTC Anayasının 40. Maddesi, İyi İdare Yasasının 11. Maddesi ve Vakıfların kuruluş amaçlarına dayanarak haklarımızı mahkeme yolu ile elde etmeye çalışacağız.”