Asgari ücretle açlık sınırı arasındaki fark bin lirayı aştı

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, özel sektörde sendikalaşmanın önünü açacak ve asgari ücrete hayat pahalılığı oranında artış yapılmasını sağlayacak yasal düzenlemelerin bir an önce hayata geçmesi gerektiğini vurguladı.

HABER MERKEZİ

KTAMS Başkanı Güven Bengihan yaptığı yazılı açıklamada, dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için gerekli olan beslenme kalıbındaki maddelerin hesaplanarak, açlık sınırının 31 Ağustos 2022 tarihi itibarı ile 9 bin 675 TL olarak belirlendiğini söyledi.

Bengihan, son yapılan artışa rağmen asgari ücretin yine açlık sınırının altında kaldığına işaret ettiği açıklamasında, “İstatistik Kurumunun resmi rakamlarına göre ülkemizde 2022’nin ağustos ayında yüzde 3,31, son iki ayda (Temmuz, Ağustos) yüzde 13,62, son 8 ayda yüzde 70,38, bir yılda ise yüzde 118,18 enflasyon meydana gelmiştir. Özellikle elektriğe akaryakıta, tüp gaza, ekmeğe, süt ve süt ürünlerine yapılan yüksek oranlı zamlar halkın adeta belini bükmüştür” dedi.

Sendikanın talebinin asgari ücrete yapılacak artışın hayat pahalılığı oranında yapılmasını içeren ve özel sektörde sendikalaşmanın önünü açacak yasal bir düzenleme olduğunu dile getiren Bengihan, açıklamasının devamında ise şu ifadelere yer verdi:

“Sendikalarımızın ısrarlı taleplerine rağmen 2022 yılının ilk altı ayında meydana gelen yüzde 56,76 oranındaki hayat pahalılığı asgari ücrete yansıtılmamıştır. Bunun yanında gerekli yasal düzenleme yapılmadığı için asgari ücretten vergi kesilecek olması nedeniyle asgari ücretliler çifte mağduriyet yaşamaktadır. Talebimiz asgari ücrete hayat pahalılığı oranında artış verilebilmesi yönünde yasal düzenlemenin yapılması, asgari ücret belirleme kriterlerinin güncellenmesi ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısının değiştirilmesidir. Ayrıca özel sektör çalışanlarının patronların insafına terk edilerek sömürülmesinin önüne geçilmesi için özel sektöre sendikalaşmayı sağlayacak yasal düzenleme bir an önce meclise gönderilmelidir.

Diğer yandan vergi dilimlerinin açılmaması ve kişisel muafiyetlerin ve özel indirimlerin güncellenmemesi nedeniyle Göç Yasası diye nitelediğimiz 47/2010 sayılı yasa kapsamında istihdam edilen kamu görevlileri de maaşlar açısından büyük mağduriyet yaşamaktadır. Bu mağduriyetin ortadan kaldırılması için belirlenecek takvim çerçevesinde yapılacak artışlarla maaşlar eşitlenmelidir.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }