Erhürman: Karar değişemez, yargı baskı altına alınamaz
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman bu sabah katıldığı canlı yayında Anayasa Mahkemesinin Kuran kursu kararının ardından Türkiye’den en üst düzeyde konuyla ilgili "bilgi sahibi" olmadan gelen açıklamaları değerlendirdi. Anayasa Mahkemesinin verdiği kararların değiştirilemez olduğunu ifade eden Erhürman, “zaman zaman buradaki yargının kararlarını Türkiye’nin beğenmediği olmuştur ama bu bizi ilgilendirmez ki. Müsaade buyurun da kendi kararlarımızı kendimiz değerlendirelim.” dedi.
(Bugün Kıbrıs)
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman bu sabah Kanal Sim’de Sami Özuslu’nun sorularını yanıtladı. Erhürman’ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle:
ANAYASA MAHKEMESİ İPTAL KARARI GERİ ALINAMAZ
“Kuran kurlarının kapatılması gibi bir karar yok. Kararın gerekçesi de laiklik ilkesine aykırılık değil. Buna rağmen nasıl olur da laiklik ile ilgili bir tartışma yapılır, Fransa’da öyledir, Türkiye’de böyledir diye eleştirmeye kalkılır anlaşılır değil. Bu ülkede din eğitimi devletin denetim ve gözetiminde yapılır. Türkçe bilen biri bunu anlar. Gerekçeli karar okunmadan gazetelerde okunan haberler üzerinden açıklamalar yapıldı. Buradaki makamlar ne işe yarıyor? Türkiye’ye bunu anlatmalıydı. Erdoğan’ın açıklamasında ‘mahkeme kararını geri almalıdır’ yönünde ibareler var. Türkiye’de de KKTC’de de Anayasa Mahkemesi iptal kararları geri alınamaz. Öyle bir yol yoktur. Nasıl böyle bir çağrı gelebilir?”
KONU DEVLETİN BAĞIMSIZLIĞIYLA İLGİLİDİR
“Sayın Ersin Tatar’ın cumhurbaşkanı sıfatıyla dahi söyleyemeyeceği şeyleri Türkiye yetkilileri söyledi KKTC mahkemeleri için. Bu devletin bağımsızlığı, egemenliği meselesiyle fena halde ilgilidir. Egemenlik dediğiniz kavram, bu devletin üç kuvvetinin yasama, yürütme, yargının kendi anayasal yetkilerini kullanmasıdır. Yargının verdiği kararlara başka devletin yetkilileri ‘bunu geri al’ diyerek itiraz ediyorsa bu kavram anlamını yitirir.”
ORADAN BURAYA TALİMATA İHTİYACIMIZ YOK
“Yapılan açıklamalardaki sözsel kuvvete bakın; ‘dogmatik ve ideolojik aklın ürünü’ deniyor. Kararda laikliğe aykırılık bulunmadığını söylüyor oysa. Bu karardaki dogmatik, ideolojik ürün nedir? ‘Yargı darbesidir’ deniyor, mahkemenin tehlikeli bir oyun oynadığı söyleniyor. Mahkemenin Kıbrıslı Türklerin birlik ve beraberliğini tehdit eden bir karar aldığı yorumu yapılıyor. Birilerinin oradan buraya talimat vermesine ihtiyacımız yoktur. Hukuki tartışma bitti bu artık siyasi bir tartışmadır. Şu anda yapılan tartışma; egemenlik, yargı, TC’nin KKTC idaresini hangi konumda gördüğü tartışmasıdır. En acı tartışma da budur. Bu saatten sonra hukuki tartışma yapmanın manası yoktur.”
YARGI BAĞIMSIZLIĞI BASKI ALTINDA
“Bu konu bugünle sınırlı değil. CTP’nin duruşu nettir. Yargının bağımsızlığı baskı altına alınamaz. TC ile KKTC’nin imzalayacağı bir protokolde yargı ile ilgili bir şey yer alamaz. Yargının bağımsızlığını ekonomik ve mali işbirliği protokolü içerisinde değerlendirmeyi CTP asla kabule etmez. Zaman zaman buradaki yargının kararlarını Türkiye’nin beğenmediği olmuştur ama bu bizi ilgilendirmez ki. ‘Bu karar geri alınacak, darbe, ideolojik karar’ gibi laflara … müsaade buyurun da kendi kararlarımızı kendimiz değerlendirelim.”