Yunanistan ile Türkiye arasında ‘azınlıklar’ gerilimi
Yunanistan, Türkiye'nin Batı Trakya Türk Azınlığına ait 4 ilkokulu kapatma kararına ilişkin Ankara'nın tepkisine 'gerçeği çarpıttığı' sözleriyle karşılık verdi.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, Yunanistan’ın 2022-2023 eğitim öğretim yılında Batı Trakya Türk Azınlığına ait 4 ilkokulu daha kapatma kararı almasını kınadıklarını belirterek, “Bahse konu kararlar, Batı Trakya’daki soydaşlarımıza yönelik yıllardır her alanda sürdürülen ayrımcı ve baskıcı politikaların eğitim alanındaki yansımasının bir göstergesidir.” ifadesini kullanmıştı.
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Alexandros Papaioannou, Türk Büyükelçi Bilgiç’in açıklamalarına ilişkin, “Maalesef Ankara bir kez daha eleştiriye dayanmayan pozisyonunu desteklemek için gerçekleri tamamen tersine çeviriyor. Bunları bütünüyle reddediyoruz.” sözleriyle yanıt verdi.
“Okulların faaliyetlerini askıya alma kararının Yunanistan genelinde tamamen aynı kriterlere göre, yani öğrenci sayısı asgari eşik olan dokuz öğrencinin altına düştüğünde alındığına dikkat çekiyoruz.” diyen Papaioannou, açıklamasının devamında, “2022-2023 eğitim-öğretim yılı için sadece Doğu Makedonya-Trakya Bölgesi’nde dört azınlık ilkokuluna ek olarak azınlık olmayan 29 ilköğretim okulunun faaliyeti askıya alınmıştır. Dolayısıyla hiç kimse azınlık öğrencilerine karşı ayrımcılık yapıldığını iddia edemez.” diye konuştu.
Söz konusu verilerin, Yunan devletinin eğitim tercihlerinin tüm Yunanistan vatandaşları için eşit ve ayrımcılık gözetmeksizin yapıldığını gösterdiğini ve tek amacının öğrencilerin yararına olduğunu kaydeden Yunan Sözcü, şöyle devame etti:
“Türkiye yanıltıcı söylemlere son vermeli. Özgür, demokratik ve Avrupalı bir ülkede yaşayan Trakya Müslüman Azınlığı’nın tüm Yunan vatandaşları gibi özgürlüklerinden ve haklarından tam olarak yararlandığını gösteren gerçeği anlamalı. Aksine, Türkiye’deki Rum azınlığa ait çok az sayıdaki okul, Rumların atalarının topraklarından şiddet ve sistematik bir şekilde sökülüp atıldıklarına tanıklık etmekte. Önümüzdeki öğretim yılında Trakya’daki müreffeh Müslüman azınlık için 99 ilkokul açılacağını hatırlatırız. İstanbul’da sadece üç, İmroz’da bir ve Bozcaada’da ise hiçbir okul açılmayacak. Trakya’daki Müslüman azınlığın yaklaşık 120 bin üyesi bulunuyor. Türkiye’deki Rum azınlık 3 bin kişiyi geçmezken, Lozan zamanında da bu sayı eşitti. Ne yazık ki Türkiye için rakamlar, Lozan Antlaşması’na kimin saygı duyup uyguladığı konusunda kendi inkar edilemez gerçeğini ortaya koyuyor. Yunanistan, vatandaşlarının insan hak ve özgürlüklerini tam olarak koruyan ve güvence altına alan bir hukuk devletidir.”
ANKARA: TÜRK AZINLIĞIN KENDİ OKULLARINI KURMA, İDARE ETME VE DENETLEME HAKKI İHLAL EDİLİYOR
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, ‘Yunanistan’ın her yıl tasarruf tedbirleri ve öğrenci sayılarının yetersizliği bahanesiyle Batı Trakya Türk Azınlığına ait 4 ilkokulu daha kapatma kararı almasını kınadıklarını kaydederek, “Son yıllarda tekrarlanan bu son kararla birlikte, azınlık ilkokullarının yarısından fazlası kapatılmıştır. Böylelikle, Batı Trakya Türk azınlığına ait ilkokulların ‘geçici durdurma’ yoluyla kapatılmasına yönelik Yunanistan’ın uyguladığı politikanın sistematik bir hal aldığı görülmektedir.” demişti.
Açıklamasında Bilgiç, “Defalarca belirttiğimiz gibi, Lozan Barış Antlaşması hükümleri gereği, Azınlığın kendi okullarını kurma, idare etme ve denetleme hakkını ihlal eden bahse konu kararlar, Batı Trakya’daki soydaşlarımıza yönelik yıllardır her alanda sürdürülen ayrımcı ve baskıcı politikaların eğitim alanındaki yansımasının bir göstergesidir.” değerlendirmesinde bulunmuştu.
Kaynak: Euronews Türkçe