BM mahkemesi, Arakanlı Müslümanlar için Myanmar’ın ön savunmasını reddetti

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıktı, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi öldürüldü, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verildi.

Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası Adalet Divanı (UAD), ülkedeki etnik azınlık Arakanlı Müslümanlara “soykırım” yapıldığı suçlamasını kabul etmeyen Myanmar’ın ön savunmasını reddetti.

Gambiya’nın yaptığı başvurunun ardından dün alınan kararla birlikte, soykırım suçlamasına ilişkin Güney Asya devletine ilişkin mahkemede yeni duruşma yapılacak.

Myanmar, Lahey’deki duruşmalarda BM mahkemesinin, “yargı yetkisine sahip olmadığını ve bu yüzden Gambiya tarafından 2019’da açılan davanın kabul edilmemesini” istemişti.

Duruşma sonunda yayınlanan bildiride, “UAD’nın yargılama yetkisi olduğu ve başvurunun incelenmeye alınmasının kabul edildiği” bildirildi.

Bu arada Arakanlı Müslüman olduğu belirtilen bir grup, duruşma öncesi mahkeme binası önünde gösteri yaptı.

Göstericiler, “soykırımdan kurtulanlar adalet için asırlarca bekleyemez “, “Rohingyalılar için adaleti hızlandırın” yazan pankartlar taşıdı ve Myanmar yönetimi aleyhine sloganlar attı.

ARAKANLI MÜSLÜMANLARA ‘ETNİK TEMİZLİK’
Myanmar’ın Arakan eyaletinde 2012’de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıktı, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi öldürüldü, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verildi.

Arakan’daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017’de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlattı.

BM’ye göre, Ağustos 2017’den sonra Arakan’daki baskıdan kaçıp Bangladeş’e sığınanların sayısı 900 bini aştı.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti “etnik temizlik” ya da “soykırım” olarak adlandırıyor.

MYANMAR’DAKİ ASKERİ DARBE
Myanmar ordusu, 2020’deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021’de yönetime el koydu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına aldı ve olağanüstü hal ilan etti.

Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 1500’ün üzerinde kişi hayatını kaybetti, binlerce gösterici gözaltına alındı.

Ülkede taraflar arası silahlı çatışmalar ve protestolar sürerken üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.

Kaynak: AP, Euronews

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(32) "https://bugunkibris.com/2024/10/" ["reklam_gorseli"]=> bool(false) ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "2" ["reklami_yayinla"]=> bool(false) }