Somali, açlık ve kuraklıkla mücadele ediyor

Somali'deki tek bir hastanede son iki ayda 20'den fazla çocuk açlıktan hayatını kaybetti.

Ülke son on yılların en kurak dönemini geçirse de Ukrayna’da savaşın başlaması ve Uluslararası bağışçıların da yönünü bu ülkeye dönmesinin ardından Somali’ye neredeyse hiç dış insani yardım gelmez oldu.

Uluslararası yardımlar durdu, kuraklıkla bağlantılı açlık ve çocuk ölümleri artarken ülke adeta kaderine terk edildi.

Rusya’nın Ukrayna işgalinden kısa bir süre sonra, Somalili bir yardım kuruluşuna yarım milyon dolar vermeye hazırlanan bir bağışçı, STK’nın Genel Direktörü Hüseyin Kulmiye’ye, bu meblağın Ukraynalılara yardım için aktarıldığını söyledi.

Norveç Mülteci Konseyi (NRC) Genel Sekreteri Jan Egeland, kuraklıktan kaçan Somalililerin, Baydabo kentinde oluşturulan 500’den fazla kampa akın ettiği bir ortamda, yardım görevlilerinin bir kampa yardım etmek ve diğer 10 kampı görmezden gelmek gibi “korkunç” seçimler yapmak zorunda kaldığını dile getirdi.

“Kızgın ve utanç” içerisinde olduğunu ifade eden Egeland, kuruluşunun Ukrayna’ya yardım çağrısının 48 saat içerisinde neredeyse tamamen toplandığını ancak binlerce insanın yaşamını yitirdiği Somali için yapılan yardım talebine belki de sadece dörtte bir oranında destek geldiğini dile getirdi.

Ukrayna’daki savaş dolayısıyla dünyadaki diğer kriz bölgelerine giden milyonlarca dolar bir anda kesildi.

Büyük ölçüde savaşın neden olduğu gıda kriziyle karşı karşıya olan Somali ise en savunmasız ülkelerden biri.

Gelen yardım fonları geçen yılki seviyenin yarısından bile daha az.

Batılı bağışçıların büyük çoğunluğu, Ukrayna’ya 1,7 milyar doların üzerinde para yardımı yaptı.

Somali gibi Yemen, Suriye, Irak, Güney Sudan, Kongo ve Filistin de bu durumdan doğrudan etkileniyor.

Kalkınma Girişimleri isimli danışmanlık şirketinin insani yardım ve kriz sorumlusu Angus Urquhart, Birleşmiş Milletler verilerine göre Ukrayna için yapılan 2,2 milyar dolarlık çağrının yüzde 80 oranında finanse edildiğini ve bunun herhangi bir kriz için “istisnai” bir seviye olduğunu söyledi.

Somali için yapılan daha küçük çaplı yardım çağrılarıysa yüzde 30’larda kaldı.

Para ve ilgideki küresel değişim, bazı bölgelerin haftalar içinde kıtlık ilan edilebileceği Etiyopya ve Kenya dahil olmak üzere Afrika Boynuzu’nda yoğun şekilde hissediliyor.

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı, bölge yetkililerinin 100 yılı aşkın süredir bu ölçekte bir seviye görmediğini belirtiyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi