AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell: AB ve Rusya yeniden ilişki kurmalı
"Rus yönetiminin öncelikle kendi güvenliğini Avrupa'nın ve komşularının güvenliği pahasına elde edemeyeceğini anlaması lazım."
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB ve Rusya’nın tekrar ilişki kurması gerektiğini söyledi.
Borrell, salı günü kaleme aldığı yazıda, “Sonsuza dek bir tansiyon ve çatışma halinde kalmak istemiyorsak -bu kesinlikle AB’nin tercih ettiği bir seçenek değil- AB ve Rusya arasındaki ilişkiyi yeniden düzenlemenin yollarını bulmamız gerekiyor. Yeniden barış dolu bir birlikte varoluş için güvenlik garantileri ve mekanizmaları üzerinde anlaşmalıyız” ifadelerini kullandı.
Temsilci, bu sürecin “zorlu ve uzun” olacağının altını çizerek “Rus yönetiminin öncelikle kendi güvenliğini Avrupa’nın ve komşularının güvenliği pahasına elde edemeyeceğini anlaması lazım” dedi.
Ukrayna’ya düzenlenen askeri operasyonun yaşanmamış olması gerektiğini belirten Borrell, “ABD ve NATO, Rusya’nın tekliflerine ve mektuplarına özenli şekilde cevap verdi. Bizim tarafımızda mesaj netti: Rusya’nın atıfta bulunduğu güvenliğin ‘bölünmezliği’ dahil güvenlik meselesinin tüm boyutlarını masaya yatırmaya hazırız” ifadelerini kullandı.
Borrell, Rusya’daki anketlerin halkın savaşa büyük destek verdiğini gösterdiğini savunarak “Bu destek yanlış bilgiler nedeniyle oluşuyor. Eğer Rus halkı neler olduğunu bilse, bu korkunç çatışmalara destek vermezdi” diye yazdı. Temsilci, hangi anketlerden bahsettiğine dair net bir bilgi paylaşmadı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 Şubat’ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 63. gününde de çatışmalar devam ediyor.
Putin, savaş çıkmadan önceki görüşmelerinde ülkesinin üç temel güvenlik talebi olduğunu dile getirmişti. Buna göre Kremlin, NATO’nun doğuya genişlemesinin önlenmesini, Rus sınırları yakınlarına silah yerleştirilmesinin sonlandırılmasını ve bloğun Avrupa’daki askeri potansiyelini 1997’deki duruma geri döndürmesini talep etmişti.
Fakat Putin, ABD ve NATO’nun Rusya’nın güvenlik kaygılarını ciddiye almadığını savunmuştu.
Moskova aynı zamanda Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski hükümetinin Minsk anlaşmalarına uymadığını iddia etmiş, Kiev’in Donbas yönetimiyle masaya oturmasını gerektiğini öne sürmüştü.
21 Şubat’ta Rusya, Ukrayna’dan 2014’te tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’ni tanıdığını duyurmuştu. Kiev ise birlikte “Donbas” diye adlandırılan ve Ukrayna’nın doğu sınırında yer alan bölgedeki ayrılıkçıların bağımsızlık taleplerini reddediyor.
Kaynak: Independent Türkçe, RT, TASS, AA