Amazon ve Starbucks’tan işçilerin sendikalaşmasına karşı hamle
Joe Biden da sendikalaşma çabalarına destek verdiğini belirtmişti.
ABD’de Amazon ve Starbucks işçilerinin sendika çalışmaları kuvvetlenirken, dev firmalar buna karşı adımlar atıyor.
New York’ta yer alan Staten Island bölgesindeki Amazon işçileri, 1 Nisan’da 2 bin 654’e 3 bin 131 oyla sendikalaşma kararı almıştı.
Böylelikle Jeff Bezos’un kurduğu şirketin 27 yıllık tarihinde ilk kez ABD’deki tesislerinden birinde sendikalaşmaya gidilmişti.
Çevrimiçi perakende deviyse ABD Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu’na (National Labor Relations Board –NLRB) sendika sonucunun iptal edilmesi için cuma günü başvuru yaptı.
Amazon, itiraz başvurusunda NLRB’nin sendikalaşma yönünde oy kullanmaları için işçileri tehdit ettiğini ve onlara rüşvet verdiğini iddia etti.
ABD Başkanı Joe Biden da 6 Nisan’daki açıklamasında işçilerin sendikalaşma çabalarına destek verdiğini belirterek “Amazon, biz geliyoruz. Dikkat et” demişti.
Öte yandan Starbucks CEO’su Howard Schultz, işçiler arasındaki sendikalaşma çalışmaları artarken, şirkete yeni bir baş strateji sorumlusu getirildiğini açıkladı.
Schultz, pazartesi günü yaptığı açıklamada Frank Britt’in işçi ilişkileri alanındaki uzmanlığıyla bundan sonra şirket bünyesinde baş strateji sorumlusu olarak çalışacağını söyledi.
Britt, bir önceki görevinde ABD’deki şirketlere işgücü geliştirme alanında danışmanlık ve destek sunan Penn Foster’ın yöneticiliğini yapmıştı.
Dünyaca ünlü kahve zinciri, en son 2018’de bir baş strateji sorumlusunu göreve almıştı.
Şirket tarihinde ilk sendikalaşma 1985’te yapılmış fakat daha sonra 1987’de bu iptal edilmişti.
Son bir yıldır Starbucks işçileri arasında giderek artan bir sendikalaşma talebi var.
New York’taki Buffalo bölgesinde yer alan iki şube, 9 Aralık’ta ilk sendikalaşma kararını almış, bunun ardından birçok farklı Starbucks noktasında işçiler sendikalaşma çalışmalarına başlamıştı.
ABD’de merkeze bağlı yönetilen yaklaşık 9 bin mağazada şimdiye dek en az 180 şubede işçiler sendika başvurusu yaptı.
En son perşembe ve cuma günü New York’taki 6 şube daha sendikalaşmaya katılmıştı. Bu mağazalarla birlikte toplamda resmen sendikalaşan şube sayısı 16’ya çıktı.
Öte yandan 9 Şubat’ta Starbucks, Tennessee eyaletindeki Memphis şehrinde yer alan bir şubede şirketin “emniyet ve güvenlik politikalarını ihlal ettiği” gerekçesiyle 7 işçiyi kovmuştu. İşçilerse şirketin, çalışanlarının sendikalaşma çalışmalarına karşı misilleme yaptığını savunmuştu.
Kaynak: Independent Türkçe, Wall Street Journal, Cnet, Washington Post