Favipiravir ilacında ısrar eden bakanlık suç işledi
Türk Tabipleri Birliği (TTB), kısa zaman önce yayımlanan bir araştırmayla etkisiz olduğu ortaya çıkan Faviripiravir ilacını Covid-19 hastalarına şeker gibi dağıtan Sağlık Bakanlığı’na tepki gösterdi. TTB’den yapılan yazılı açıklamada, “Sağlık Bakanlığı’nın Favipiravir politikası, bilimin ve halk sağlığı ilkelerinin çiğnenmesidir” dendi.
Faz 3 PRESECO çalışması, hafif-orta şiddette belirtiler gösteren Covid-19 hastalarında Favipiravir’in tedaviye bir katkısının olmadığını ortaya koymuştu. Aslında ilacın klinik yararı olmadığı yeni bir bilgi değildi. Ağır hastalığı ve buna bağlı ölümleri engelleyemediği de aylar önce yapılan çalışmalardan biliniyordu; ancak TTB ve ilgili uzmanlık derneklerinin tüm uyarılarına karşın Sağlık Bakanlığı bu ilacı vermeye devam etti.
TTB’nin açıklamasında, bu duruma dikkat çekilerek şöyle dendi: “İlacın etkisinin henüz bilinmediği süreçte, yani salgının başında –ilaç bir gruba verilip, bir gruba verilmeyerek-etkisi ortaya konulup kamuoyuna açıklanabilirdi. Ne yazık ki bu yapılmadı. Üstelik Sağlık Bakanlığı, Favipiravir’i çocuk hastalara önermekten de geri durmadı. Dünya Sağlık Örgütü’nün algoritmasından çıkardığı ve dünyanın hiçbir yerinde yaygın kullanımının söz konusu olmadığı Favipiravir, Türkiye’de milyonlarca hastaya gereksiz yere kullandırıldı ve halen kullandırılıyor. Testi negatif çıkan temaslılara, aşılı pozitif vakalara dahi bu ilaç veriliyor.”
Hükümetin ve bakanlığın, yurttaşların vergileriyle özel şirketleri beslemeyi alışkanlık haline getirdiğine vurgu yapılan açıklamada, “Bakanlık, aldığı ve dağıttığı milyonlarca Favipiravir ilacıyla bu zararlı alışkanlığına devam etmiş oldu. Ayrıca ilaçlardaki son kullanma tarihi kapatılarak birçok hastaya günü geçmiş ilaç verildiği de ortaya çıktı. Kullanılmasını destekleyen bir veri bulunmuyorken bu ilacı milyonlara sunarak bilimi ve halk sağlığını hiçe sayan Sağlık Bakanlığı suç işlemiştir” ifadeleri kullanıldı.
BİNLERCE İNSAN KURTARILABİLİRDİ
TTB bakanlıktan, ilaç verilen hasta sayısını, kaç hastada ne gibi yan etkilerin görüldüğüne ilişkin verileri ve neden bu ilacı kullandırdığını açıklamasını istedi. Açıklamada, “Bakanlık, etkisiz ilaçların dağıtımıyla uğraşmak yerine filyasyonu ve günde en az 1,5 milyon aşı yapabilmek için gerekenleri düzgün yapabilseydi, Covid-19’a bağlı binlerce ölüm olmayacaktı” dendi.
Kaynak: Türkiye basını