Basın-Sen, gazeteciliği hapis tehdidi altına alan 23B maddesini Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacak

Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen), mahkemeye çıkarılan zanlıların isim ve fotoğraflarını yayımlayan gazetecilere hapis cezası verilmesine olanak tanıyan Ceza Muhakemeleri Usul Yasası’nın 23B maddesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak. Başvuru, Basın-Sen adına Avukat Cansu Nazlı tarafından 5 Ağustos Çarşamba günü saat 11.00’de yapılacak.

Bugün Kıbrıs

Basın Emekçileri Sendikası, gazetecilik faaliyetlerinin hapis cezasıyla cezalandırılmasına olanak tanıyan Ceza Muhakemeleri Usul Yasası’nın 23B maddesini Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağını açıkladı. Sendika, söz konusu düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek, maddenin Anayasa’ya uygunluğunun denetlenmesini talep edecek.

“BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VE HALKIN HABER ALMA HAKKI ÜZERİNDE CİDDİ BASKI OLUŞTURMAKTADIR”
Basın-Sen, 23B maddesinin mahkemeye çıkarılan zanlıların isim ve fotoğraflarının yayımlanmasını hapis cezasıyla yaptırıma bağladığına işaret etti. Açıklamada, “23B maddesi, mahkemeye çıkarılan zanlıların isim ve fotoğraflarının yayımlanmasını hapis cezasıyla yaptırıma bağlamakta, basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve halkın haber alma hakkı üzerinde ciddi bir baskı oluşturmaktadır” denildi.

Düzenlemenin gazeteciler üzerinde caydırıcı bir etki yarattığını belirten sendika, “Sendikamız, bu düzenlemenin gazetecilerin kamusal yararı ilgilendiren konularda haber yapmasını caydırdığı ve demokratik toplum düzeniyle bağdaşmayan bir sansür ortamı yarattığı değerlendirmesiyle, maddenin Anayasa’ya uygunluğunun denetlenmesi amacıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaktır” açıklamasını yaptı.

BAŞVURU 5 AĞUSTOS’TA YAPILACAK
Anayasa Mahkemesi’ne yapılacak başvuru, Basın-Sen adına Avukat Cansu Nazlı tarafından 5 Ağustos Çarşamba günü saat 11.00’de gerçekleştirilecek.

Basın-Sen, basın özgürlüğünü ve halkın haber alma hakkını savunan gazetecilere, demokratik kitle örgütlerine ve yurttaşlara dayanışma çağrısı yaptı: “Basın özgürlüğünü ve halkın haber alma hakkını savunan tüm meslektaşlarımızı, demokratik kitle örgütlerini ve duyarlı yurttaşları bu önemli hukuk mücadelesine tanıklık etmek ve dayanışma göstermek üzere Anayasa Mahkemesi önüne davet ediyoruz.”

DAUSEN

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi