ABD’li uzmandan Kıbrıs sorunu değerlendirmesi: “Bugünün Türkiye’siyle çözüm çok daha zor”

Pentagon’da stratejik öngörü birimini kuran ve ABD Dışişleri Bakanlığı’na danışmanlık yapan Jake Sotiriadis, Türkiye’nin bölgesel bir aktör olmaktan çıkarak küresel güç haline geldiğini söyledi. Ankara’nın iki devletli çözüm politikasından vazgeçmesini beklemediğini belirten Sotiriadis, Kıbrıs sorununun çözümünün geçmişe göre “çok daha zor ve karmaşık” olduğunu savundu.

Bugün Kıbrıs

ABD’li strateji uzmanı Jake Sotiriadis, Philenews’e verdiği söyleşide Türkiye’nin NATO üyeliği, Rusya ile ilişkileri, Türk Devletleri Teşkilatı ve farklı coğrafyalardaki etkisini aynı anda kullanan bağımsız bir dış politika izlediğini söyledi.

ABD Hava Kuvvetleri’nde 21 yıl istihbarat subayı olarak görev yapan Sotiriadis, Pentagon’un Stratejik Öngörü ekibinin kuruculuğunu ve Ulusal İstihbarat Üniversitesi Gelecek İstihbaratı Merkezi’nin yöneticiliğini yaptı. Sotiriadis halen Atlantic Council’da kıdemli araştırmacı ve ABD Dışişleri Bakanlığı’nda stratejik öngörü danışmanı olarak görev yapıyor.

“TÜRKİYE ARTIK KÜRESEL OYUNCU”
Sotiriadis, Türkiye’nin izlediği politikayı “Neo-Türk özerkliği” olarak tanımladı. Ankara’nın bir yandan NATO üyeliğinin sağladığı imkânlardan yararlandığını, diğer yandan Türk Devletleri Teşkilatı çevresinde yeni bir jeopolitik alan oluşturmaya çalıştığını ileri sürdü.

Türkiye’nin Ukrayna’ya insansız hava araçları satarken Rusya’ya yönelik yaptırımlara katılmamasını ve aynı zamanda NATO’daki konumunu korumasını örnek gösteren Sotiriadis, Batı’nın Ankara’nın ulaştığı küresel etki düzeyini henüz tam olarak kavrayamadığını savundu.

KIBRIS VE YUNANİSTAN’A “CAYDIRICILIK” ÇAĞRISI
Sotiriadis, Güney Kıbrıs, Yunanistan, İsrail ve ABD arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesini istedi. Yunanistan ile Güney Kıbrıs arasında ortak münhasır ekonomik bölge ilan edilmemesini de eleştiren Sotiriadis, Atina’nın Türkiye ile gerilimden kaçınma politikasını “strateji değil, taktik” olarak nitelendirdi.

Barış için güçlü bir caydırıcılık kapasitesinin gerekli olduğunu savunan Sotiriadis, Yunanistan’ın savunma yatırımlarını artırması ve Ankara’ya karşı daha kararlı bir politika izlemesi gerektiğini öne sürdü.

“İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM POLİTİKASI DEĞİŞMEYECEK”
Kıbrıs sorununda ortak bir zemin bulunup bulunamayacağına ilişkin soruyu yanıtlayan Sotiriadis, “Bugünün Türkiye’siyle Kıbrıs sorununu çözmek geçmişe göre çok daha zor ve karmaşık” değerlendirmesinde bulundu.

Çözümün uluslararası hukuka dayanması gerektiğini belirten Sotiriadis, Ankara’nın iki devletli çözüm politikasında ısrar edeceğini ve yakın gelecekte bu tutumun değişmesini beklemediğini söyledi.

DAUSEN

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi