Medya Etik Kurulu’ndan polise uyarı: Çocukla ilgili olayda isim açıklanmamalıydı
Medya Etik Kurulu, çocuk yaştaki bir kişinin yaşamını yitirmesiyle ilgili olayda Polis Basın Subaylığı’nın isim vererek açıklama yapmasını doğru bulmadığını açıkladı. Kurul, aynı olayla ilgili üç internet haber sitesi hakkında da etik ihlal gerekçesiyle uyarma kararı verdi.
Medya Etik Kurulu’ndan polise uyarı: Çocukla ilgili olayda isim açıklanmamalıydı
Medya Etik Kurulu, çocuk yaştaki bir kişinin yaşamını yitirmesiyle ilgili olayda Polis Basın Subaylığı’nın isim vererek açıklama yapmasını doğru bulmadığını açıkladı. Kurul, aynı olayla ilgili üç internet haber sitesi hakkında da etik ihlal gerekçesiyle uyarma kararı verdi.
Bugün Kıbrıs
Medya Etik Kurulu, çocuk yaştaki bir kişinin yaşamını yitirmesiyle ilgili adli olayda Polis Basın Subaylığı tarafından isim verilerek açıklama yapılmasını eleştirdi.
Kurul tarafından yapılan açıklamada, özellikle çocuk yaşta bireyleri ilgilendiren adli olaylarda kamusal makamların hak temelli ve koruyucu bir yaklaşım benimsemesi gerektiği belirtildi. Daha önce 18 yaşın altındaki birçok adli olayın polis basın bültenlerinde yayımlanmadığına dikkat çekilen açıklamada, aynı etik yaklaşımın bu olayda da gözetilmesi gerektiği ifade edildi.
Açıklamada, polis makamlarının olaylar hakkında bilgi paylaşırken isim açıklama ya da açıklamama konusunda dengeli, adil ve tutarlı bir yaklaşım benimsemesi gerektiği kaydedildi.
İNTİHAR HABERLERİNDE ETİK İLKELER HATIRLATILDI
Medya Etik Kurulu, kendilerine ulaşan bir şikâyet üzerine yayımlanan bir intihar haberini değerlendirdiğini belirtti.
Açıklamada, intihar olaylarının haberleştirilmesinde kamuoyunun bilgi edinme hakkı ile insan yaşamına, toplumsal hassasiyetlere ve özellikle çocukların korunmasına ilişkin etik sorumluluklar arasında son derece dikkatli bir denge kurulması gerektiği vurgulandı.
Gazetecilik meslek ilkelerinin, intihar olaylarında kullanılan yöntemin ayrıntılı biçimde aktarılmamasını, olayın özendirici veya taklit riskini artırabilecek unsurlarla sunulmamasını ve olayı gösteren görsellerin yayımlanmamasını öngördüğü belirtildi.
“TAKLİT RİSKİNİ ARTIRABİLİR”
Kurulun değerlendirmesinde, haberde kişinin yaşamına son verme yöntemine ilişkin ayrıntılara yer verilmesinin ve olayla ilgili görseller kullanılmasının, puslu şekilde sunulmuş olsa dahi özendirici ve örnekleyici etki yaratabileceği sonucuna varıldığı ifade edildi.
Özellikle haberin öznesinin çocuk olması nedeniyle medya kuruluşlarının sorumluluğunun daha da arttığı belirtilen açıklamada, çocuklarla ilgili olaylarda yayın dili, görsel kullanımı ve kimlik çağrışımı yaratabilecek tüm unsurlar konusunda azami hassasiyet gösterilmesi gerektiği kaydedildi.
Kurul, etik sorumluluğun yalnızca haberin öznesine değil, geride kalan aile bireylerine, yakın çevreye ve toplum üzerindeki olası etkilerine karşı da gözetilmesi gerektiğini belirtti.
MEDYAYA VE SOSYAL MEDYA KULLANICILARINA ÇAĞRI
Açıklamada, medyanın görevinin trajedileri sansasyonun nesnesine dönüştürmek değil, kamuoyunu bilgilendirirken insan onurunu, toplumsal duyarlılığı ve yaşam hakkını koruyan bir yayıncılık anlayışını güçlendirmek olduğu vurgulandı.
Medya Etik Kurulu, tüm medya kuruluşlarını ve kamusal bilgi paylaşımı yapan kurumları, özellikle çocukları ilgilendiren hassas olaylarda etik sorumluluk bilinciyle hareket etmeye çağırdı. Kurul ayrıca sosyal medya kullanıcılarından da bu tür hassas içeriklerin paylaşılması ve yaygınlaştırılması konusunda daha dikkatli ve sorumlu davranmalarını istedi.
UYARMA KARARI VERİLDİ
Medya Etik Kurulu, yapılan değerlendirme sonucunda söz konusu haberlerle ilgili olarak Mağusa Haber Ajansı, Ada Pusula ve Kıbrıs Dakik hakkında uyarma kararı aldığını açıkladı.













