Kıbrıs’ta seçim günü: 56 sandalye için 752 aday yarışıyor; Kıbrıslı Türklere ayrılan 24 sandalye yine boş kalacak

Beş yılda bir yapılan milletvekilliği seçimleri için bugün güneyde sandık kuruluyor. Temsilciler Meclisi’nin 80 sandalyesinden 56’sının belirleneceği seçimlerde, Kıbrıslı Türk toplumuna ayrılan 24 sandalye yine boş kalacak. Toplam 752 adayın yarıştığı seçimlerde adayların yaklaşık yüzde 70'ini erkekler, yüzde 30'unu kadınlar oluşturuyor.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs Cumhuriyeti’nde seçmenler bugün Temsilciler Meclisi’nin yeni üyelerini belirlemek için sandık başında. 56 sandalye için 752 adayın yarıştığı seçimlerde, 569 bin 182 seçmen oy kullanma hakkına sahip. Sandıklar sabah 07.00’de açılırken, oy verme işleminin 18.00’de tamamlanması bekleniyor.

Güney Kıbrıs’ta beş yılda bir yapılan milletvekilliği seçimleri için bugün oy kullanılıyor. Temsilciler Meclisi’nin 80 sandalyesinden 56’sının belirleneceği seçimlerde (24 sandalye Kıbrıslı Türk toplumuna ayrılan sandalyeler) toplam 752 aday yarışıyor. Adayların 743’ü parti listelerinden, 9’u ise bağımsız olarak seçime katılıyor.

SEÇMEN SAYISI ARTTI
Genel Seçim Sorumlusu Elikkos İlia’nın açıkladığı verilere göre, bu yıl 569 bin 182 kişi oy kullanma hakkına sahip. Bu sayı, 2021 seçimlerine kıyasla 11 bin 81 kişilik artış anlamına geliyor. Sürekli seçmen listesinde yer alan 568 bin 587 kişinin arasında, Kıbrıs Cumhuriyeti kimliği taşıyan ve serbest bölgelerde adresi bulunan 859 Kıbrıslı Türk de bulunuyor.

Seçimlerde ayrıca 595 mahsur seçmen için özel düzenleme yapıldı. Girne seçim çevresine kayıtlı 335 mahsur seçmen Lefkoşa Engomi’deki Kykkos A’ Lisesi’nde, Mağusa seçim çevresine kayıtlı 260 seçmen ise Acheritou İlkokulu’nda oy kullanacak.

YURT DIŞINDA DA SANDIK KURULDU
Seçim için toplam 1.217 sandık merkezi oluşturuldu. Bunların 1.204’ü Kıbrıs’ta, 13’ü ise yurt dışında faaliyet gösterecek. Yurt dışı sandıkları Atina, Selanik, Londra ve Brüksel’de kuruldu.

Bu seçimlerde sandalye dağılımında da değişiklik yapıldı. Pafos’un milletvekili sayısı 4’ten 5’e çıkarılırken, Lefkoşa’nın sandalye sayısı 20’den 19’a düşürüldü.

SONUÇLAR AKŞAM NETLEŞECEK
İlk sonuçların küçük sandık merkezlerinden 18.30-19.00 arasında gelmesi bekleniyor. Parti oy oranları ve sandalye dağılımının 21.30 civarında netleşmesi, hangi adayların seçildiğinin ise gece yarısından sonra açıklanması öngörülüyor. Seçilen milletvekillerinin ilan töreni pazartesi günü Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nda yapılacak.

DAUSEN

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi