Arıklı “Değişiklik yapılamaz, eksikler ek protokolle giderilecek” dedi
Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı protokolde değişiklik yapılamayacağını, eksiklerin ek protokolle giderileceğini söyledi; CTP milletvekilleri ise Anayasa’ya aykırılık, ihalesiz imtiyaz ve kamu zararına yol açacağı gerekçesiyle tasarıya sert itiraz yöneltti.
Arıklı “Değişiklik yapılamaz, eksikler ek protokolle giderilecek” dedi
Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı protokolde değişiklik yapılamayacağını, eksiklerin ek protokolle giderileceğini söyledi; CTP milletvekilleri ise Anayasa’ya aykırılık, ihalesiz imtiyaz ve kamu zararına yol açacağı gerekçesiyle tasarıya sert itiraz yöneltti.
Meclis Genel Kurulu’nda, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti arasında imzalanan “KKTC Fiber Optik Altyapısının Geliştirilmesi ve Fiber Optik Kablolar Üzerinden Sunulan Hizmetlerin Hanelere ve İşletmelere Götürülmesi Kapsamında Yapılacak Çalışmalara İlişkin İşbirliği Protokolü”nün onay yasa tasarısı görüşülüyor. Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, protokolde değişiklik yapılamayacağını, eksikliklerin ek protokolle giderileceğini söyledi. CTP milletvekilleri ise usul, anayasa ve kamu yararı üzerinden sert eleştiriler yöneltti.
ARIKLI: “DEĞİŞİKLİK YAPILAMAZ”
Genel Kurul’da konuşan Erhan Arıklı, ek protokol için Ankara’da çalışma yapmadıklarını, çalışmayı Meclis’te yaptıklarını belirterek önemli olanın ek protokolle ilgili mutabakatın sağlanmış olması olduğunu ifade etti. Arıklı, TC yetkililerine güvendiklerini ve ek protokolle ilgili bir sorun bulunmadığını kaydetti.
Protokolde herhangi bir değişiklik yapılamayacağını söyleyen Arıklı, bu nedenle eksikliklerin ek protokolle giderileceğini dile getirdi.
CTP döneminde Kıb-Tek’e Sayıştay denetçilerinin bile sokulmadığını hatırlatan Arıklı, sorulara daha sonra yanıt vereceğini söyledi.
Yerinden söz alan CTP Milletvekili Sami Özuslu ise Meclis’te şu anda ek protokolle ilgili bir görüşme yapılmadığını kaydederek halka yalan söylendiğini belirtti.
ŞAHİNER: “BU PROTOKOLÜ BU GECE GEÇİRECEKLER”
CTP Milletvekili Salahi Şahiner, en başından beri protokolün usulüne karşı olduklarını belirterek hükümetin kendi milletvekillerinin iradesine rağmen tasarıyı Genel Kurul’a getirdiğini belirtti.
Genel Kurul’da konuşmanın vicdani bir sorumluluk olduğunu ifade eden Şahiner, kimsenin birbirinin yüzüne bakamadığına dikkat çekerek “Hükümet bu protokolü bu gece 2-3 ay daha koltuklarında kalabilmek için geçirecek” dedi.
Komitede protokolün Anayasaya aykırı olduğunun dile getirildiğini ancak cevaben “Sizin göreviniz onaylamak, yasal durumunu mahkeme çözer” denildiğini aktaran Şahiner, ihaleyle yapılamayacak vurgunların “milletler arası anlaşma” adı altında yapıldığını söyledi.
Milletler arası anlaşmaların hangi şartlarda yapılacağına değinen Şahiner, bir ülkeyle özel bir şirket arasında imzalanan anlaşmanın yasal olmadığını kaydetti.
Başbakanlıktaki Ünal Üstel ile Erhan Arıklı’nın doğru söylemediğini kaydeden Şahiner, fiber optik altyapısının Kıbrıs’ın kuzeyindeki şirketlere verilmesi için daha önce çalışmalar yapıldığını, ihale süreci başlayınca protokolün TC şirketine verildiğini söyledi.
35 milyon dolarlık ihaleyle sonuçlanacak projenin ne kadara mal olacağının bile belli olmadığını ifade eden Şahiner, geçmişte AKSA ve Ercan Havalimanı projelerinde de benzer ihalesiz yöntemler izlendiğini söyledi.
Bu protokolle gelecekte hizmete girecek sistemlerin kontrolünün de Türk Telekom’a verileceğini belirten Şahiner, verilen imtiyazların hayata geçirilmesi için onlarca yasada değişiklik yapılması gerekeceğini kaydetti.
Ciro paylaşımında Kıbrıs’ın kuzeyinin yüzde 5 pay alacak olmasını eleştiren Şahiner, protokol imzalandıktan sonra şirketin Telekomünikasyon Dairesi’nin kazancının yarısını da alacağını söyledi.
Vatandaşın ödeyeceği internet bedellerine ilişkin eksiklikler bulunduğunu da ifade eden Şahiner, rekabetin olmadığı yerde kamu yararından söz edilemeyeceğini vurguladı.
Devletin tüm kurumlarının süreç dışında bırakıldığını kaydeden Şahiner, altyapının özel bir şirkete verilmesini eleştirdi ve komitenin tasarıya ilişkin notlarını ve ilgili anayasa maddelerini okuyarak bu protokolün faturasını tüm halkın ödeyeceğini vurguladı.














