Anastasiadis, Mısırla olan ilişkilerini güçlendirdi
'Kıbrıs Cumhuriyeti' ve Mısır arasında yapılan ilk hükümetler arası toplantının başarılı geçtiği, enerji konularında güçlü işbirliği kararları alındığı açıklandı.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdul Fattah al-Sisi, Kıbrıs sorununun çözümü çabalarında ülkesinin Kıbrıslı Rum lider Nicos Anastasiadis’e kesin desteğini iletti; her iki lider Doğu Akdeniz’de işbirliği, barış, istikrar ve güvenlik koşullarının yaratılması için vizyonları çizgisinde bölgesel konularda benzer görüşleri paylaştıklarını bildirdi.
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, ile Kıbrıslı Rum lider Nicos Anastasiadis Kahire’de iki ülke arasındaki ilk hükümetler arası toplantının sonunda basına açıklamalarda bulundu.
Kıbrıs sorunuyla ilgili uluslararası hukuka saygı gösterilmesi gerektiğini savunan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, diğer devletlerin içişlerine karışma işgüzarlığından bahsetti; ülkesinin Kıbrıs’ın güneyine kesin desteği olduğunu vurguladı.
Kıbrıslı lider ve beraberindeki bakanların “ikinci evlerine” hoş geldiklerini söyleyen Sisi, iki dost ülkenin bölgesel düzeyde bir işbirliği modeliyle ortak çıkarlarını elde ettiklerini ifade etti.
Basın toplantısında her iki lider, her alanda daha da yakın işbirliğini arzuladıklarını belirtti.
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, hükümetler arası toplantının devam eden işbirliğinin ve iki ülke arasında, bölgede ortak kışkırtmalarla mücadele esasında ortak ilgi alanlarında ilişkilerin derinleştirilmesine yönelik ortak isteğin bir parçası olduğunu vurguladı.
Mısır Cumhurbaşkanı, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlü temeller esasında olduğunu söyledi; savunma, ekonomi ayrıca ikili işbirliği gibi birçok alanda ikili ilişkilerin daha da geliştirilip güçlendirilmesi için adımlar atılacağını duyurdu.
İki lider, Yunanistan’la işbirliği sistemini de görüştüler ve üçlü sistemin bölgesel işbirliğinin bir modeli olduğundan söz ettiler.
“DOĞU AKDENİZ GAZ FORUMU SİNERJİNİN BİR PARÇASI OLMALIDIR”
Doğu Akdeniz ve Kıbrıs sorunundaki durumdan bahseden Sisi, tüm devletlerin uluslararası hukuka ve BM Şartı’na, ayrıca içişlerine karışmama ilkelerine, hükümetler arasındaki karasularına ve egemenliğe saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti; uluslararası hukuk ve denizde sınır belirleme anlaşmalarına göre Münhasır Ekonomik Bölgelerde araştırma yapılması konusunda devletlerin egemenlik haklarına saygının önemine değindi ve şöyle dedi:
“Arzumuz ve umudumuz, her ülkenin BM Şartı’na, uluslararası hukuk kurallarına ve tüm devletlerin egemenlik haklarına saygı göstermesi, bölgedeki çok önemli ülkelerin katılımıyla oluşturulacak Doğu Akdeniz Gaz Forumu’nun sinerjinin bir parçası olmasıdır.”
Kıbrıs sorununun BM ve Güvenlik Konseyi kararları esasında çözülmesi çabalarında ülkesinin kesin ilkeli görüşlerinin altını çizen Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, BM kararların ihlali, bir oldubitti yaratma girişimine veya Kıbrıs Cumhuriyeti’nin doğrudan egemenliğine yönelik girişimlere karşı dayanışma içinde olduklarını kaydetti.
Sisi, Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır arasındaki bir sonraki üçlü toplantının Ekim 2021’de Yunanistan’da yapılacağını bildirdi.
“KIBRIS VE MISIR ARASINDAKİ İLİŞKİLER HER ALANDA MÜKEMMEL”
Sisi’ye teşekkür eden Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis, Doğu Akdeniz’de işbirliği, barış, istikrar ve güvenlik koşullarının yaratılması için vizyonları çizgisinde bölgesel konularda benzer görüşleri paylaştıklarını söyledi.
Nicos Anastasiadis, iki ülkenin hiçbir komşu ülkeye yönelik olmayan ya ikili ya üçlü ya da çoklu düzeylerde geliştirilecek sinerjilerle ilgili ortak görüşleri bulunduğuna işaret etti.
Kıbrıslı Rum Lider Nicos Anastasiadis de basın toplantısında, Kıbrıs ve Mısır arasında her alanda mükemmel ilişkiler olduğundan söz etti, her iki devletin bu ilişkileri daha da güçlendirmenin ortak istekleri olduğuna dikkat çekti; Kahire’de yapılan toplantıyı “tarihi” olarak niteledi.
Anastasiadis, toplantının sadece ilişkilerin mükemmel düzeyini değil ayrıca hâlihazırda zengin işbirliği çerçevesinin güçlenmesine, siyasi ve ekonomik bağların artırılmasına yönelik ortak isteklilik olduğunu ispatladığına işaret etti.
Enerji konusunda hükümetler arası anlaşmanın uygulanması, deniz altından bir gaz boru hattı döşenmesi, ayrıca EuroAfrika bağlantısı için Ortak Komite kurulması için çalışmaların hızlandırılmasına yönelik emirlerin verildiğini kaydeden Kıbrıslı Rum Lider, bu nedenle ilgili teknik komitelerle 15 Eylül’de bir toplantı planlandığını duyurdu.
İKİ ÜLKE ARASINDA ELEKTRİK BAĞLANTISI İLE İLGİLİ BİR MUTABAKAT ZAPTI İMZALANACAK
Bu ay iki ülke arasında elektrik bağlantısı ile ilgili bir mutabakat zaptı; ayrıca Kıbrıs, Yunanistan, Mısır arasında EuroAfrica Bağlantısıyla ilgili üç ülke arasında elektrik bağlantısını ileriye götürmeyi amaçlayan başka bir mutabakat zaptı da imzalanacak.
Bunlara ek olarak Kıbrıs-Mısır Elektrik ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları sektörü, özellikle güneş termal ve fotovoltaik sistemlerinin kullanılması, yeşil hidrojen üretimiyle ilgili bu sektörlerde bilgi değişimi yapılmasına karar verildi.
Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis, kardeş, dost Cumhurbaşkanı Sisi’ye, BM kararları esasında Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması çabalarında Mısır’ın koruduğu ilkeli, değişmez ve kesin anlayışından, Türkiye’nin Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde ve adada yarattığı yeni oldubittilerle ilgili yasa dışı girişimlerini Mısır’ın kınamasından dolayı teşekkür etti.
Anastasiadis, “Cumhurbaşkanı Sisi’ye, Türk tarafının yeni görüşleri ve Kıbrıs sorununu tüm BM kararlarından ve BM Genel Sekreteri’nin tanımladığı ifadelerden saptıracak girişimlerinden sonra Kıbrıs sorununa çözümle ilgili son olumsuz girişimler konusunda bilgilendirme fırsatı buldum. Bizim görüşlerimizin değişmediğini, Kıbrıs sorununa Üst Düzey Anlaşmaları, BM kararları ve tabii AB müktesebatı temelinde bir çözüm bulunmasına yönelik kesin taahhüdümüzü yeniden teyit ettim. Yapıcı ve anlamlı diyaloğun başlaması için üstlendiğimiz girişimleri anlattım” dedi.
Mısır Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan bir açıklamada da, hükümetler arası toplantının, iki ülke arasında, enerji, savunma, tarım, balıkçılık, turizm ve ulaşım gibi konuların yeniden incelenmesine, iki ülke arasında ticari ilişkilerin güçlenmesine, bilimsel araştırma ve yüksek öğretim alanlarında işbirliğine katkıda bulunduğu vurgulandı.