Kadınlar hükümete seslendi: TOCED müdürünü atayın!

Göreve geldiği günden bugüne sayısız atama yapan hükümete seslenen aktivistler, 2014 yılında yasalaşan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi (TOCED)’in kurulması için yasanın uygulanmasını ve daire müdürünün derhal atanmasını istedi.

Feminist Atölye (FEMA) kadına şiddete müdahale birimlerinin işlevselliğinin artırılması, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi (TOCED)’in kurulması için yasanın uygulanması ve daire müdürünün derhal atanması için hükümete çağrıda bulundu. Eylemciler TOCED’in tüm bileşenleri ile yürürlüğe koyulmasını istedi.

Polis Genel Müdürlüğü (PGM) önünde toplanan eylemciler pandemi döneminde artan erkek şiddetine dikkat çekerek yetkililerin çok daha ciddiyetle bu konuya eğilmelerini istedi.

PGM’nin önceki gün tüm ilçelerde kadına karşı şiddete müdahale birimlerinin kurulacağını duyurmasından memnuniyet belirten eylemciler insan hayatını ilgilendiren böylesi ciddi bir konunun verilen birkaç sözle geçiştirilemeyeceğini belirterek verilen sözün takipçisi olacaklarını kaydetti. Eyleme milletvekilleri Doğuş Derya ve Fikri Toros’un yanı sıra Quir Kıbrıs temsilcileri, CTP ve TDP Gençlik örgütleri de destek verdi.

Feminist Atölye’nin basına yaptığı açıklama şöyle:
“’Şiddetsiz bir yaşam hakkı’, sınıfsal, etnik ve cinsiyete dayalı ayrımcılığın ve otoriterleşmenin giderek arttığı dünyamızda, en temel insan haklarının başında geliyor. Savaş, göç, emek sömürüsü, yoksullaşma ve özellikle de Covid-19 pandemisinin dünyayı ve ülkemizi derinden etkilediği son dönemlerde, cinsiyete ve cinsel yönelime dayalı şiddet, maalesef her geçen gün artıyor. Böylesi bir dönemde, kadınlara ve lgbtq bireylere yönelen cinsiyet temelli şiddeti önlenmesi için etkili kurumsal mekanizmalar geliştirme ihtiyacı daha da önemli hale geliyor.

FEMA aktivistleri olarak bugün burada toplanmamızın nedeni de bu ihtiyacı bir kez daha yinelemek ve gazetelerde her gün yüzümüze çarpan şiddet gerçekliğini ifade etmektir. TOCED Yasası’nın 23’üncü maddesinin gereği olarak açılan Polis Şiddete Müdahale Birimi’nin verilerine göre, geçtiğimiz bir yıl içinde 1047 kadın Birim’e şiddet başvurusunda bulunmuştur. Başvuruda bulunan kadınların %97’si, 19-49 yaş aralığında bulunuyor. Lefkoşa’dan İskele’ye ülkemizin her köşesinden gelen bu başvurular, maalesef buzdağının sadece görünen yüzüdür.

Seks köleleri, yabancı işçiler ve öğrenciler başta olmak üzere, ülkemizde birçok kadın şiddet önleyici mekanizmalara ulaşmakta ciddi zorluk yaşamaktadır. Bu yüzdendir ki, 2018 yılında faaliyet göstermeye başlayan Polis Şiddete Müdahale Birimi’nin sadece Lefkoşa’da değil, tüm ilçelerde açılması ve bu birimler arasındaki koordinasyonun Polis Genel Müdürlüğü tarafından bir an önce sağlanması elzemdir.

Üzülerek görüyoruz ki, Polis Genel Müdürlüğü, sadece Lefkoşa’da faaliyet gösteren Şiddete Müdahale Birimi’ni diğer ilçelerde de açmak yerine, bu birimde görev yapan deneyimli personeli başka görevlere atamış ve şubenin fonksiyonlarını sınırlandırmıştır. Polis Genel Müdürlüğü’nden talebimiz bir an önce bütün ilçelerde Şiddete Müdahale Birimi açmasıdır.

Unutulmamalıdır ki, Şiddete Müdahale Birimleri, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik geniş bir kurumsal ağ olarak tasarlanan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi’nin sadece bir parçasıdır. Şiddeti önlemek istiyorsak, TOCED’in tüm bileşenleri ile yürürlüğe koyulması gerekmektedir. Bu bağlamda yıllardır bu dairenin teşkilatlanması için adım atmayan siyasilere seslenmek istiyoruz: Kadınlara yönelen şiddet, ataerkil kültürün sonucudur ve bu kültür ancak eşitlikçi politikalarla ortadan kaldırılabilir. TOCED’i bir an önce kurun!”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }