İsrail’e karşı eylem planına imza koyulmamıştı: Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Bogota'da yapılan toplantıda Türkiye'nin İsrail'e karşı eylem planına imza koymaması hakkında bir açıklamada daha bulundu. Açıklamada, "Bogota’da kabul edilen Ortak Bildiri'de kayıtlı önerilerin çok ötesinde kararlar ülkemiz tarafından alınmış ve uygulanmaktadır" denildi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin, Kolombiya’nın başkenti Bogota’da İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşı 30 ülke temsilcisinin bir araya geldiği toplantıda 6 maddelik eylem planına imza atmamasına ilişkin haberlerle ilgili bir açıklamada daha bulundu.

Açıklamada, “Dezenformasyon amaçlı iddiaların aksine, Bogota’da kabul edilen Ortak Bildiri’de kayıtlı önerilerin çok ötesinde kararlar ülkemiz tarafından alınmış ve uygulanmaktadır” denildi.

Bakanlığın dün yaptığı açıklamada ise “Toplantı sonunda yayımlanan Ortak Bildiri’de yer alan hususlardan bazıları, ülkemizin uluslararası hukuki yükümlülükleri bakımından kurumlararası eş güdüm gerektirmektedir. Bu çerçevede, Ortak Bildiri’ye katılım öncesinde ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımızın gerekli hazırlıkları tamamlaması icap etmektedir” denilmişti.

TÜRKİYE TOPLANTIYA KATILMIŞ AMA EYLEM PLANINA IMZA KOYMAMIŞTI
Kolombiya’nın başkenti Bogota’da İsrail’in Gazze’de yürüttüğü soykırıma varan saldırılara karşı çıkan 30 ülkenin temsilcileri geçtiğimiz Çarşamba günü bir araya geldi. Kolombiya ve Güney Afrika hükümetlerinin ortaklaşa düzenledikleri toplantıda İsrail’i kınayan bir bildiri kabul edildi.

Ayrıca toplantıda hemen yürürlüğe koymak üzere, İsrail’e karşı 6 maddelik bir eylem planı da gündeme geldi.

Bogota’da kabul edilen eylem planındaki altı madde özetle şöyle:

– İsrail’e silah, mühimmat, askeri alanda kullanılacak yakıt ve çift kullanımlı ürünlerin gönderilmesi tümüyle engellenecek.
– İsrail’e silah ya da mühimmat taşıyan gemiler, bandırası ne olursa olsun limanlara sokulmayacak, yakıt ya da herhangi bir hizmet verilmeyecek.
– İmzacı ülkelerin bandırasındaki yük gemileri İsrail’e hiçbir şekilde askeri malzeme, yakıt ya da çift kullanımlı malzeme taşımayacak. Taşıyan gemilerin bandıraları iptal edilecek.
– İmzacı olan tüm ülkeler İsrail’le halihazırda yürürlükte olan tüm kamu anlaşmalarını gözden geçirip, gerektiğinde iptal edecek.
– İmzacı ülkeler, uluslararası hukuk kuruluşlarının İsrail hakkında aldığı ceza ve yaptırım kararlarına tam olarak uyacak.
– İmzacı ülkeler, işgal altındaki Filistin topraklarında suç işleyenlerin kendi mahkemelerinde de ceza alabilmelerini sağlamak için hukuk sistemlerinde gerekli değişiklikleri yapacaklar.

Bahse konu altı maddelik eylem planı kabul edildi, ancak yalnızca 12 ülke eylem planına imza koydu.

Toplantıya ve İsrail’e yönelik kınama bildirisine katılan Türkiye, İsrail’e karşı eylem planına imza koymayarak ikiyüzlü Filistin politikasını bir kez daha gözler önüne serdi.

‘İLGİLİ TÜM KURUM VE KURULUŞLARIMIZIN GEREKLİ HAZIRLIKLARI TAMAMLAMASI İCAP ETMEKTE’
Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin 6 maddelik eylem planına imza atmamasına ilişkin haberlerle ilgili dün açıklama yaptı.

“Lahey Grubu tarafından 15-16 Temmuz 2025 tarihlerinde Bogota’da düzenlenen toplantı sonucunda kaleme alınan Ortak Bildiri’ye Türkiye’nin destek vermediği yönündeki iddialar asılsız ve dezenformasyon amaçlıdır” iddiasında bulunulan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu gibi konularda tecrübe ve bilgi sahibi herkesin bileceği üzere, uluslararası toplantılarda ele alınan kararlara ve ortak bildirilere katılım hususu çoğunlukla belli bir takvime yayılmaktadır. Bogota’daki toplantı sonunda hazırlanan Ortak Bildiri’ye ülkeler 20 Eylül 2025 tarihine kadar katılabilmektedirler. Halihazırda, toplantıda hazır bulanan 30 ülkeden sadece 12’si bildiriye katılım bildirmiştir.

Toplantı sonunda yayımlanan Ortak Bildiri’de yer alan hususlardan bazıları, ülkemizin uluslararası hukuki yükümlülükleri bakımından kurumlararası eş güdüm gerektirmektedir. Bu çerçevede, Ortak Bildiri’ye katılım öncesinde ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımızın gerekli hazırlıkları tamamlaması icap etmektedir.”

Ortak Bildiri’de yer alan tedbirlerin tamamına yakınının Türkiye tarafından halihazırda uygulandığının savunulduğu açıklamada, “Türkiye, bundan önce olduğu gibi, bundan sonra da Filistinlilerin haklarını koruyan her türlü girişimi en güçlü şekilde destekleyecektir. Türkiye’nin Gazze politikasının eksik bilgiye dayanan, kötü niyetli bir zihniyetle ele alınmamasını tavsiye ediyoruz”

İKİNCİ AÇIKLAMA GELDİ: ‘ÜLKEMİZ FİLİSTİN DAVASININ EN GÜÇLÜ SAVUNUCULARINDAN BİRİDİR’
Dün yapılan açıklamada ise “Ülkemizin Filistin politikaları hakkında son günlerde dile getirilen iddialar gerçeklerle asla bağdaşmamaktadır. Türkiye’nin Filistinlilere yönelik desteğini siyasi saiklerle karalamayı ve kamuoyunu yanlış yönlendirmeyi hedefleyen bu girişimleri reddediyoruz” denildi.

Bakanlık, “Türkiye, Filistin konusunda hukuk ve adaletten yana, bağımsız bir politika izlemekte; İsrail’in Gazze’de işlediği soykırım suçları karşısında en güçlü tepkiyi vermektedir. İsrailli siyasetçilerin her fırsatta ülkemizi hedef alması, Türkiye’nin izlediği politikanın doğruluğunu kanıtlamaktadır” iddiasında bulundu.

Açıklamaya şöyle devam edildi:

“Dezenformasyon amaçlı iddiaların aksine, Bogota’da kabul edilen Ortak Bildiri’de kayıtlı önerilerin çok ötesinde kararlar ülkemiz tarafından alınmış ve uygulanmaktadır. Türkiye, İsrail’le olan ticaretini 2024 yılı Mayıs ayında tamamen kesmiştir. Bu tarihten itibaren İsrail’le herhangi bir ihracat ve ithalat işlemi yapılmamıştır. Bu karar uygulanırken Filistinli kardeşlerimizin mağdur olmaması için gereken tedbirler dikkatle uygulanmıştır. Türkiye, İsrail’e askeri amaçlı satışların engellenmesi amacıyla da her türlü önlemi almakta, ayrıca uluslararası platformlarda öncü rol oynamaktadır. Nitekim, ülkemiz, İsrail’e silah transferinin durdurulmasına yönelik olarak 52 ülkenin desteğiyle BM nezdinde başlatılan girişime öncülük etmiştir.”

“Madleen isimli geminin durumu da en başından itibaren yakından takip edilmiştir. İsrail’in, gemiye uluslararası sularda yaptığı hukuksuz müdahale uluslararası kamuoyunun gündemine taşınmış ve gemide bulunan vatandaşlarımızın serbest bırakılmasını teminen tüm girişimler yapılmıştır,” denilen açıklamada, “Ülkemiz, Gazze’deki Filistinlilerin yerlerinden edilmesini öngören tüm planlara karşı olduğunu her vesileyle sarih bir şekilde dile getirmektedir. Bu çerçevede, Gazze’nin yeniden imarına ilişkin Arap Ligi – İslam İşbirliği Teşkilatı planına desteğini açıklamıştır. Keza, Filistinlilerin sürgün edilmesini amaçlayan planlara karşı yürütülen her türlü çabaya da destek vermiştir” ifadelerine yer verildi.

“Dile getirilen asılsız iddiaların aksine, ülkemiz hukuki alanda da Filistin davasının en güçlü savunucularından biridir” iddiasında bulunan Bakanlık, açıklamayı şöyle sürdürdü:

“Türkiye, Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) İsrail aleyhine açılan soykırım davasına müdahil olan on üç ülkeden biridir. Aynı zamanda, UAD’de devam eden iki ayrı istişari sürece de katkı sunulmuştur. Sayın Ayşenur Ezgi Eygi ve Sayın Rümeysa Öztürk ile ilgili konularda da gerekli hukuki, konsüler ve siyasi destek başından beri sağlanmıştır. Türkiye, milletimizin vicdanında yer etmiş bu adalet mücadelesi karşısında hiçbir baskı ve karalama kampanyasının etkili olmasına izin vermeyecek; uluslararası hukuk ve insan hakları ilkelerinden ödün vermeden Filistin’in yanında olmaya devam edecektir.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }