Asgari ücret masasından bugün de sonuç alınamadı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun 21 Temmuz Pazartesi günü yeniden toplanacağını açıkladı. Yeni asgari ücretin ise, 21 Temmuz Pazartesi günü açıklanması bekleniyor.

TAK

2025 yılının ikinci asgari ücretini belirlemek üzere yeniden toplanan Asgari Ücret Saptama Komisyonu, bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda saat 12.15’te bir araya geldi. Toplantıya, Bakan Sadık Gardiyanoğlu’nun başkanlığında işçi ve işveren temsilcileri katıldı. Bugünkü görüşmede ortaya çıkan öneriler, saat 15.00’te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Maliye Bakanı Özdemir Berova ve Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu arasında yapılacak üçlü toplantıda ele alınacak. Bu öneriler, ardından saat 17.00’de gerçekleştirilecek Bakanlar Kurulu toplantısına sunulacak. Yeni asgari ücretin, 21 Temmuz Pazartesi günü saat 10.30’da Komisyon’un yeniden toplanmasıyla birlikte açıklanması bekleniyor.

GARDİYANOĞLU: “OY BİRLİĞİYLE KARAR ALINMASINI TEMENNİ EDİYORUZ”
Toplantı öncesinde açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, 2025’in ikinci asgari ücretinin Pazartesi günü kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi. Bugün taraflardan alınan önerilerin üç bakan tarafından değerlendirileceğini ve ardından Bakanlar Kurulu’na sunulacağını belirten Gardiyanoğlu, “Asgari ücret sadece devletin değil, işveren ve işçi temsilcilerinin de ortak kararıyla belirlenmelidir” dedi. Oy birliğiyle karar alınmasının en büyük temennileri olduğunu vurgulayan Gardiyanoğlu, “Tüm taraflardan karşılıklı anlayış ve özveri bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Geçmiş toplantıda yaşanan mahkeme sürecinin ardından gerekli teknik düzenlemelerin yapıldığını belirten Gardiyanoğlu, altı aylık hayat pahalılığı oranının yüzde 17,79 olduğunu aktardı. Toplantının teknik bir nedenle bir saat ertelenmesinin yanlış yorumlandığını ifade eden Gardiyanoğlu, “Bir gün değil, sadece bir saatlik bir erteleme yaptık. Buna rağmen ciddi tepkiler geldi. Bu da halkın bu masadan çıkacak kararı ne kadar yakından takip ettiğini ve beklentisinin ne denli büyük olduğunu gösteriyor” dedi. Komisyonun bilimsel, insani ve dengeli bir karar vermesi için çalıştıklarını vurgulayan Bakan, kamuoyunun şeffaf şekilde bilgilendirilmesinin önemine dikkat çekti.

ALP: “ASGARİ ÜCRET, YAŞAM KALİTESİNİ DE ETKİLİYOR”
İşveren temsilcisi Cengiz Alp, asgari ücretin yalnızca bir rakam olmadığını, toplumun çok geniş bir kesimini doğrudan etkilediğini belirtti. Burslardan sosyal yardımlara kadar birçok kalemin bu rakama bağlı olduğunu hatırlatan Alp, “Belirlediğimiz rakam, en düşük ücrettir. Ancak esas önemli olan vatandaşın yaşam kalitesidir” dedi. Herkesi memnun edecek bir rakam bulmanın zor olduğunu vurgulayan Alp, adil ve dengeli bir ücret belirlenmesinin esas olduğunu ifade etti.

Alp ayrıca, üçüncü uyruklularla ilgili maaş düzenlemesinin yaklaşık 1,5 yıldır hayata geçirilemediğini iddia ederek bu konuda artık adım atılması gerektiğini savundu. Güney Kıbrıs’taki maaş destek uygulamalarına da dikkat çeken Alp, “Hükümet yalnızca asgari ücreti belirlemekle değil, genel yaşam koşullarını iyileştirmekle de sorumludur” diye konuştu.

SERDAROĞLU: “CEBİMİZDEN ÇIKAN GERİ DÖNSÜN”
İşçi temsilcisi Hür-İş Genel Başkanı Ahmet Serdaroğlu ise, daha önce mahkemeye taşınan yüzde 7,5’lik artış kararının gerekçesiz bulunarak iptal edildiğini hatırlattı. Bu süreçten ders alınması gerektiğini ifade eden Serdaroğlu, Bakanlık tarafından Komisyon’a sunulan verilerin 2023 yılına ait olduğunu ileri sürerek, “2023’ün verileriyle 2025’in asgari ücretini nasıl belirleyeceğiz?” diyerek tepki gösterdi. Serdaroğlu, reel enflasyonun dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak, “Gerçekleşen hayat pahalılığı elzemdir, çünkü gerçekleşmiştir. Öngörü değil, doğrudan cebimizden çıkan bir gerçektir. Biz, cebimizden çıkanın yeniden cebimize dönmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Asgari ücretin teoride başlangıç ücreti olması gerektiğini ancak artık geçim ücreti haline geldiğini belirten Serdaroğlu, özel sektör çalışanlarının büyük bir kısmının bu ücretle yaşam mücadelesi verdiğini söyledi. Çalışma Bakanı Gardiyanoğlu’nun, “Önemli olan piyasayı ucuzlatmaktır” şeklindeki sözlerini de hatırlatan Serdaroğlu, bunun çalışanların değil hükümetin görevi olduğunu savundu.

Ücret artışından önce yapılan akaryakıt ve elektrik zamlarını eleştiren Serdaroğlu, bazı işveren temsilcilerinin ise iş barışını bozduğunu ileri sürdü ve bu kişilerin artık Komisyon’da yer almaması gerektiğini ifade etti. Devletin küçük ve orta ölçekli işletmelere vergi ve prim desteği vermesi gerektiğini söyleyen Serdaroğlu, “Bazı büyük şirketler vergi yükümlülüklerini dahi yerine getirmiyor” diyerek ikili standartlara dikkat çekti.

GEÇEN HAFTA VERİLER PAYLAŞILMIŞTI
Asgari Ücret Saptama Komisyonu geçtiğimiz Çarşamba günü gerçekleştirdiği ilk toplantıda, işçi ve işveren taraflarının önerilerini almış ve devletin ilgili kurumları tarafından hazırlanan ekonomik verileri taraflarla paylaşmıştı. Bugünkü toplantıda ise öneriler resmileştirilerek üç bakanın görüşüne ve ardından Bakanlar Kurulu değerlendirmesine sunuldu. Yeni asgari ücretin 21 Temmuz Pazartesi günü kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }