TKP’den ‘Genişletilmiş Cumhur İttifakı’ çıkışı: ‘Türkiye yeni bir ‘Ortadoğu rejimi’ karmaşasına sokuluyor’
Türkiye Komünist Partisi (TKP), AKP'nin arkasına holdingler ve tarikatlar düzenini alarak, "Yeni-Osmanlıcı" bir perspektifle ve "Genişletilmiş Cumhur İttifakı" eliyle Türkiye’yi yeni bir "Ortadoğu rejimi" karmaşasına soktuğunu vurguladı. Cumhuriyetçilere çağrı yaptı.
TKP’den ‘Genişletilmiş Cumhur İttifakı’ çıkışı: ‘Türkiye yeni bir ‘Ortadoğu rejimi’ karmaşasına sokuluyor’
Türkiye Komünist Partisi (TKP), AKP'nin arkasına holdingler ve tarikatlar düzenini alarak, "Yeni-Osmanlıcı" bir perspektifle ve "Genişletilmiş Cumhur İttifakı" eliyle Türkiye’yi yeni bir "Ortadoğu rejimi" karmaşasına soktuğunu vurguladı. Cumhuriyetçilere çağrı yaptı.
PKK’li 30 kişilik grubun silahlarını yakması ve peşi sıra AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün yaptığı “Türk-Kürt-Arap ittifakı” vurgulu “Biz AK Parti, MHP ve DEM Parti olarak bu yolu beraber yürümeye karar verdik” sözleri sonrasında Türkiye Komünist Partisi’nden (TKP) açıklama geldi.
Partinin açıklamasında “silahların susması” için “iyi bir gelişme” denildi, “Hep söylediğimiz gibi, önemli olan siyasi doğrultu ve içeriktir” ifadelerine yer verildi.
Yurttaşlar arasında düşmanlık üreten dilin birkaç ay içerisinde ortadan kalktığına, “inandırıcılıktan, samimiyetten ve ciddiyetten uzak, içeriksiz başka bir söyleme” geçildiğine dikkat çekildi.
‘UZLAŞTIKLARI, SÖMÜRME VE TALAN ÖZGÜRLÜĞÜ’
Şöyle denildi:
“Bugün en yetkili ağızdan ilan edilen genişletilmiş Cumhur İttifakı’nın hangi projeyi önümüze koyacağı sır değil. Bileşenlerini iyi tanıyoruz. Uzlaştıkları, sömürme ve talan özgürlüğüdür; yani piyasa ekonomisidir. Uzlaştıkları, NATO’dur. Uzlaştıkları, kutsallıkların istismarı ve tarikatlar düzenidir. Uzlaştıkları, Yeni-Osmanlıcı hayallerdir. Türkiye ‘terörle mücadele’ döneminde nasıl holdingler, tarikatlar ve emperyalistler tarafından bir çıkmaza sürüklendiyse şimdi de ‘terörsüz Türkiye’ adı altında yeni bir çıkmaza ve yıkıma sürüklenmektedir”
‘YOKSULLARININ EMEĞİNİ TEPE TEPE KULLANACAK BİR ORTADOĞU REJİMİ İÇİN ÇALIŞIYORLAR’
TKP, “Süreçten yana mısın, karşıt mısın?” sorusunun kendisine itiraz ettiğinin de altını çizdi.
Çok geniş bir bölgede İsrail’i içine alan bir “sermaye barışı” arzulandığı söylenen açıklamada, “ABD, İngiltere, Fransa, İsrail, gerici Arap iktidarları, hem birbirleriyle rekabet ediyor hem de Irak, Suriye, Filistin ve Lübnan’ı yağmalayacak, bölgenin savaşlar ve göçlerle çaresizleşmiş yoksullarının emeğini tepe tepe kullanacak bir ‘Ortadoğu rejimi’ için çalışıyor” ifadelerine yer verildi.
‘AKP’NIN HOLDİNGLER VE TARİKATLAR DÜZENİNİ ARKASINA ALDI, ‘YENİ-OSMANLICI’ PERSPEKTİFLE TÜRKIYE’Yİ DE BU KARMAŞAYA SOKTU’
AKP’nin de arkasına holdingler ve tarikatlar düzenini alarak, Türkiye’yi de bu karmaşaya “Yeni-Osmanlıcı” bir perspektifle soktuğu belirtildi.
“Bölgesel iddia”nın yeni savaşlara, rekabetlere ve sömürüye yol açacağı vurgulandı, “Genişletilmiş Cumhur İttifakı, ‘bölgesel iddia’ adı altında sonu ve sonucu belirsiz bu savaşlara hazırlanmaktadır. ‘Barış’ dedikleri budur. 1923 ile hesaplaşmayı kafasına koyan bir ‘uzlaşma,’ bir ‘ittifak’ın bu rekabette ülkemizi ve halkımızı savunmasız bırakacağı açıktır” denildi.
Cumhuriyetçilere çağrı: ‘Bir program etrafında ayağa kalkılmalı’
“1923 ile hesaplaşmayı stratejik bir mesele olarak görenlerin uzlaşmasından, Türkiye Cumhuriyeti’ni ayağa kaldıracak bir demokrasi ve birlik projesi çıkabileceğini düşünenler de yanılıyor” denilen açıklamada, Cumhuriyetçilere çağrı yapıldı:
“Cumhuriyetçilerin tutarlı ve ikna edici bir program etrafında ayağa kalkması gerekir. TKP, bu programın holdingler ve tarikatlar düzeninden tamamen kopması gerektiğini söylemektedir. Başka bir çıkış yoktur. Laiklik, bağımsızlık ve Cumhuriyet mücadelesi, eşitlik mücadelesi ile birlikte ele alınmalıdır.”
“‘Genişletilmiş Cumhur İttifakı’ Türk, Kürt, Arap kardeşliğinden söz etmektedir. O kardeşlik sermaye kardeşliğidir, tarikat kardeşliğidir” sözlerinin ardından, “Türkiye Cumhuriyeti benim de vatanımdır” dedirtecek bir ortak mücadeleye ihtiyaç olduğu kaydedildi.
‘Genişletilmiş Cumhur İttifakı’na ilişkin ilk değerlendirme:
TKP’nin açıklamasının tamamı şöyle:
“1. Bugün gelinen noktada ‘silahların susması’nın iyi bir gelişme olduğunu söyleyeceğiz, söylemeye devam edeceğiz. Ancak hep söylediğimiz gibi, önemli olan siyasi doğrultu ve içeriktir. Sanıldığının tersine, çatışma ile çatışmasızlık, savaş ve barış birbirinin zıddı değildir; çoğu durumda birbirini tamamlar. Çatışmanın olduğu gibi, barışın da içeriği önemlidir. Şimdi, devlet ile PKK arasında tarihsel uzlaşma ilan edildiğine göre, artık hiçbir kısıtlama olmaksızın siyasi içerik ve doğrultu konuşulmalıdır.
2. Devlet kurumlarının ‘terör örgütü’ ve ‘bebek katili’ kodlamasından ‘kurucu önderlik’ ve ‘örgüt’e, hatta ‘sayın’lı ifadelere geçmesi sadece birkaç ay aldı. Bir sorunu ‘terör’ başlığına sıkıştıran ve yurttaşlar arasında düşmanlık üreten bir dil ortadan kalktı kalkmasına ama şimdi karşımıza çıkan, inandırıcılıktan, samimiyetten ve ciddiyetten uzak, içeriksiz başka bir söylemdir. Fethullahçılık konusunda da iktidar aynı yöntemi izledi. Yıllarca ‘cemaat’lerine sahip çıktılar, bu ve diğer cemaatlerin gerçek yüzünü teşhir edenleri soruşturdular, devlet kurumlarında ‘Hocaefendi’ye yan gözle bakan herkes tasfiye edildi, gazeteciler içeri tıkıldı, binlerce hakaret davası açıldı. Sonra, ‘FETÖ’ dememek suç oldu. Bu keskin dönüşlerde samimiyet olmadığı gibi, içerik de olmaz. Nitekim FETÖ ile mücadele, dokuz yılın sonunda, tam anlamıyla bir muammaya dönüştürülerek anlamsızlaştırılmıştır.
3. Bugün en yetkili ağızdan ilan edilen genişletilmiş Cumhur İttifakı’nın hangi projeyi önümüze koyacağı sır değil. Bileşenlerini iyi tanıyoruz. Uzlaştıkları, sömürme ve talan özgürlüğüdür; yani piyasa ekonomisidir. Uzlaştıkları, NATO’dur. Uzlaştıkları, kutsallıkların istismarı ve tarikatlar düzenidir. Uzlaştıkları, Yeni-Osmanlıcı hayallerdir. Türkiye ‘terörle mücadele’ döneminde nasıl holdingler, tarikatlar ve emperyalistler tarafından bir çıkmaza sürüklendiyse şimdi de ‘terörsüz Türkiye’ adı altında yeni bir çıkmaza ve yıkıma sürüklenmektedir.
4. TKP, ‘Süreçten yana mısın, karşıt mısın?’ sorusunun kendisine itiraz etmektedir. Bu soru bir kez kabul edildiği durumda, hangi yanıt verilirse verilsin, yanlışa düşülür.
5. Bilinmelidir ki, çok geniş bir bölgede İsrail’i içine alan bir ‘sermaye barışı’ arzulanıyor. Bu nedenle, istihbarat örgütlerinin beslemesi Şara, Suriye’nin başına kondu; bu nedenle, İran’a diz çöktürülmek isteniyor; bu nedenle, Filistin halkının en direngen unsurları yok ediliyor. ABD, İngiltere, Fransa, İsrail, gerici Arap iktidarları, hem birbirleriyle rekabet ediyor hem de Irak, Suriye, Filistin ve Lübnan’ı yağmalayacak, bölgenin savaşlar ve göçlerle çaresizleşmiş yoksullarının emeğini tepe tepe kullanacak bir ‘Ortadoğu rejimi’ için çalışıyor. Bu rejim bölüp parçalayarak da kurulur, teslim alarak da. Önemli olan çok uluslu tekellerin kârları ve emperyalizmin hegemonyasının sürmesi için koşulların yaratılmasıdır.
6. AKP, arkasına holdingler ve tarikatlar düzenini alarak, Türkiye’yi de bu karmaşaya Yeni-Osmanlıcı bir perspektifle sokmaktadır. Hükümet bu oyuna, İsrail barışına itiraz etmediği, NATO ve ABD ile uyum sorunlarını azalttığı için dahil edilmiştir. Bölgede Türkiye’ye değil, Yeni-Osmanlı projesine, fırsatçı sermaye sınıfımıza ve gericiliğe alan açılacaktır. Bu alanda yalnızca derin sömürü, yalnızca devasa şirket kârları, yalnızca kuralsız yağma ve talan olmayacak; aynı zamanda keskinleşen bir rekabet ve yeni savaşlar da yaşanacaktır. Genişletilmiş Cumhur İttifakı, ‘bölgesel iddia’ adı altında sonu ve sonucu belirsiz bu savaşlara hazırlanmaktadır. ‘Barış’ dedikleri budur. 1923 ile hesaplaşmayı kafasına koyan bir ‘uzlaşma,’ bir ‘ittifak’ın bu rekabette ülkemizi ve halkımızı savunmasız bırakacağı açıktır.
7. 1923 ile hesaplaşmayı stratejik bir mesele olarak görenlerin uzlaşmasından, Türkiye Cumhuriyeti’ni ayağa kaldıracak bir demokrasi ve birlik projesi çıkabileceğini düşünenler de yanılıyor. Ancak, bu ülkede kapitalizmle hesaplaşmadan, açık bir biçimde kapitalist düzeni yıkmayı hedeflemeden, emperyalizme karşı kararlı ve tutarlı bir mücadele içine girmeden bu gidişatın durdurulabileceğini düşünenler de yanılıyor.
8. Cumhuriyetçilerin tutarlı ve ikna edici bir program etrafında ayağa kalkması gerekir. TKP, bu programın holdingler ve tarikatlar düzeninden tamamen kopması gerektiğini söylemektedir. Başka bir çıkış yoktur. Laiklik, bağımsızlık ve Cumhuriyet mücadelesi, eşitlik mücadelesi ile birlikte ele alınmalıdır.
9. ‘Genişletilmiş Cumhur İttifakı’ Türk, Kürt, Arap kardeşliğinden söz etmektedir. O kardeşlik sermaye kardeşliğidir, tarikat kardeşliğidir. Türkiye’nin Cumhuriyetçi birikimi, kendi içindeki Kürt ve Arap düşmanlığı ile hesaplaşmadan bu sözde kardeşliğin yaratacağı yıkımı durduramaz. Türkiye Cumhuriyeti kardeşçe, birlik içinde yaşanacak bir düzene kavuşacaksa, bu ülkeye sistematik bir biçimde yayılan kimlikçi zehre etkili bir panzehir üreteceksek, bunun yolu, bu ülkede yaşayan bütün yurttaşlarımıza, ‘Türkiye Cumhuriyeti benim de vatanımdır’ dedirtecek bir ortak mücadele, ortak çıkış yolu ve dili ortaya koymaktan geçmektedir.
10. Bu karanlık mutlak aşılacak ve halkımız ayağa kalkacaktır.”