‘Fiber Dönüşüm Protokolü’ imzalandı

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla imzalanan protokolle KKTC’de bir yıl içinde 150 bin haneye yüksek hızlı fiber internet erişimi sağlanması hedefleniyor. Yılmaz, “Egemenlik artık veri güvenliği ve bilgiye erişim kapasitesi ile şekilleniyor” dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz günübirlik temaslar kapsamında bu sabah KKTC’ye gelerek Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC hükümetleri arasında gerçekleştirilen ‘Fiber Dönüşüm Protokolü’ imza törenine katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende ilk konuşmayı Türk Telekom CEO’su Ümit Önal yaptı. Önal, KKTC’nin dijital dönüşümünü sağlayacak projeye imza atılacağını belirterek, KKTC Başbakanlığı ve yetkili otoritelerle tam bir uyum içinde çalıştıklarını ifade etti. Önal, bir yıl içerisinde adadaki 150 bin hanenin yüksek hızlı fiber optik kabloya ulaşacağını söyledi.

“KKTC BİLİŞİM ADASI OLACAK”
Başbakan Ünal Üstel, hükümete geldikleri günden bu yana halka eksikliklerin giderileceği sözünü verdiklerini anımsatarak, bekleyen projeleri tamamladıklarını ve Türkiye ile imzalanan protokoller sayesinde birçok projenin hayata geçirildiğini belirtti.

“Bugün de tarihi bir projeye imza atılıyor” diyen Üstel, KKTC’nin bilişim adası olarak anılacağını ve turizmden eğitime, yazılımdan diğer sektörlere kadar birçok alanda çağdaş bir yapıya kavuşacağını vurguladı. Üstel, yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırımla ülkenin büyük bir kesimine ulaşılacağını ve dünyanın KKTC’nin dijitalleşmesine tanıklık edeceğini söyledi.

“EGEMENLİK ARTIK VERİ GÜVENLİĞİYLE ŞEKİLLENİYOR”
Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, projenin Türkiye ve KKTC arasındaki güçlü dayanışmanın bir nişanesi olduğunu vurgulayarak, “Yeşil, dijital ve sosyal dönüşüm artık tüm politikaların merkezindedir” dedi. Egemenliğin artık veri güvenliği, teknolojik yetkinlik ve bilgiye erişim kapasitesi ile şekillendiğini ifade eden Yılmaz, milli dijital altyapıların ulusal güvenliğin ayrılmaz bir parçası olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin bu alandaki birikiminin KKTC’de hanelere ve işyerlerine kesintisiz ve güvenli internet hizmeti sağlayacağını belirten Yılmaz, bu sürecin KKTC’nin dijitalleşme sürecine katkı sunan stratejik bir hamlenin başlangıcı olacağını söyledi.

GENÇLERE DESTEK VURGUSU
E-devlet hizmetlerinin güçlü bir dijital omurgaya bağlı olduğunu belirten Yılmaz, dijital devletin gelişmesinin vatandaş ile devlet arasındaki ilişkileri daha sağlıklı zemine taşıyacağını ifade etti. Bir yıl içinde çalışmaların tamamlanmasının hedeflendiğini kaydeden Yılmaz, “Türkiye Yüzyılı, KKTC’nin de yüzyılı olacak” dedi ve KKTC’ye uygulanan insanlık dışı ambargolara tepki göstererek, “Hangi kapıyı kapatırlarsa kapatsınlar biz açacak bir kapı bulacağız” ifadelerini kullandı.

Projenin gençler için önemine işaret eden Yılmaz, gençlere destek olmaya devam edeceklerini vurguladı.

“KKTC BİR ÇAĞ DAHA ATLADI”
Cumhurbaşkanlığındaki Ersin Tatar ise törende yaptığı konuşmada KKTC’nin bağımsız bir Türk devleti olarak dünyada yerini aldığını belirterek, imzalanan protokolle KKTC’nin bir çağ daha atladığını ifade etti.

Tatar, izolasyonlar ve ambargolar altında KKTC’ye güvenerek yatırım yapan iş insanlarına teşekkür ederek protokolün ülkeye hayırlı olmasını diledi.

TAK/BRT

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }