Kıbrıslı Türk hekimler Avrupa’da sağlık hakkı ve mesleki mücadele için sahada
KTTB ve TIP-İŞ temsilcileri, Portekiz’de düzenlenen FEMS Genel Kurulu’nda hekimlik mesleğinin “ağır ve yıpratıcı iş” statüsüne alınması için Avrupa’daki mücadeleye katıldı.
Kıbrıslı Türk hekimler Avrupa’da sağlık hakkı ve mesleki mücadele için sahada
KTTB ve TIP-İŞ temsilcileri, Portekiz’de düzenlenen FEMS Genel Kurulu’nda hekimlik mesleğinin “ağır ve yıpratıcı iş” statüsüne alınması için Avrupa’daki mücadeleye katıldı.
Bugün Kıbrıs
Avrupa Maaşlı Hekimler Federasyonu (FEMS)’in Mayıs 2025 bahar dönemi genel kurulu, Portekiz’in Porto kentinde gerçekleşti. Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) ve Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (TIP-İŞ), ülkemizi temsilen bu önemli toplantıya katıldı.
Genel kurula TIP-İŞ adına Dr. Özlem Gürkut, Dr. Elşen Mülazimoğlu ve Dr. Buse Çağın, KTTB adına ise Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, Dr. Cemal Mert, Dr. Dt. Nermin Yönel ve Dr. Dt. Ahmet Özant katıldı.
Toplantıda, Avusturya, Fransa, İtalya, Hırvatistan, Çekya, Hollanda, Portekiz, İspanya, Romanya, Slovenya, Belçika, Bulgaristan ve Polonya’nın da aralarında bulunduğu 13 ülkeden 20’den fazla hekim örgütü yer aldı. Ayrıca AEMH, CEOM, CPME ve UEMO gibi Avrupa’daki üst sağlık örgütlerinin temsilcileri de genel kuruldaydı.
FEMS BRÜKSEL’E TAŞINDI
1964 yılında Paris’te kurulan ve 1981’den itibaren “FEMS” adıyla tanınan federasyonun merkezi, bu genel kurulda alınan kararla Brüksel’e taşındı. Bu değişikliğin, federasyonun Avrupa Birliği kurumları nezdindeki etkisini artırmayı hedeflediği belirtildi.
“HEKİMLİK MESLEĞİ AĞIR VE YIPRATICI İŞTİR”
Genel kurulda, hekimlik mesleğinin “ağır ve yıpratıcı iş” statüsüne kavuşturulması gerektiği yönündeki talepler dile getirildi. Tıp mesleğinin doğası gereği taşıdığı zorluklar arasında; nöbet sistemlerinin geceleri, hafta sonlarını ve tatilleri kapsaması nedeniyle uzun ve düzensiz çalışma saatleri, ölüm ve ağır hastalıklarla sürekli karşı karşıya kalmak gibi yüksek duygusal ve zihinsel yük, pandemiler dahil bulaşıcı hastalık riskine doğrudan maruz kalınması, uzun süre ayakta ve yoğun tempoda çalışmaya bağlı fiziksel yorgunluk, hekimlerin sürekli hukuki ve etik değerlendirmelere tabi tutulması nedeniyle yaşanan yasal sorumluluk baskısı ve iş-yaşam dengesinin bozulmasına bağlı olarak artan tükenmişlik riski yer aldı.
Toplantıda bu koşulların, hekimlerin sosyal güvenlik yasalarında özel statüyle tanınmasını zorunlu kıldığı ve erken emeklilik, ek izin hakları, özel koruma düzenlemeleri gibi düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiği savunuldu.
SAĞLIKTA ŞİDDET, ÖZELLEŞTİRME, EŞİTSİZLİK DE GÜNDEMDEYDİ
Toplantıda ayrıca sağlık alanında yaşanan şiddet olaylarının artışı, genç hekimler arasında yaygınlaşan tükenmişlik sendromu, özelleştirme politikalarının kamu sağlık hizmetleri üzerindeki olumsuz etkileri ve kadınlar ile dezavantajlı gruplara mensup hekimlerin karşı karşıya kaldığı mesleki eşitsizlikler ayrıntılı biçimde ele alındı.
Ülke raporları sunularak, farklı ülkelerdeki uygulamalar ve çözüm önerileri karşılaştırıldı.
KTTB VE TIP-İŞ’TEN AYRI HEKİM YASASI İÇİN ORTAK ÇAĞRI
Genel kurulun ardından Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Başkanı Prof. Dr. Ceyhun Dalkan ve Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (TIP-İŞ) Başkanı Dr. Özlem Gürkut tarafından yapılan açıklamada, KTTB ve TIP-İŞ’in FEMS’te ele alınan talepleri, Avrupa Birliği kurumlarına ve ulusal/uluslararası platformlara taşımak için mücadeleye devam etme kararı aldığı duyuruldu.
Açıklamada şu ifadeye yer verildi:
“Hekimlik mesleğinin ve sağlık sisteminin iyileştirilmesi için, mesleğin doğasından kaynaklı özelliklerine uygun özel bir ‘Hekim Yasası’nın bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir.”