Güneyde vatandaşlık başvuruları yıllarca beklerken ‘altın pasaport’ sahipleri bir gecelik işlem görüyor

Kıbrıs Rum Sayıştay Başkanlığı tarafından yayımlanan rapor, vatandaşlık başvurularındaki büyük gecikmelere dikkat çekti. Rapora göre, ‘altın pasaport’ başvurularının hızla onaylanmasına karşın, Kıbrıs’ta uzun yıllar yaşayan veya bir Kıbrıs vatandaşıyla evlenenlerin başvurularının yıllarca bekletildiği ortaya çıktı.

Kıbrıs Rum Sayıştay Başkanlığı tarafından yayımlanan raporda, Kıbrıs vatandaşlığı için yapılan başvuruların incelenme sürecinde büyük gecikmeler yaşandığı belirtilerek, özellikle bir Kıbrıs vatandaşıyla evli olan veya uzun yıllar Kıbrıs’ın güneyinde ikamet eden yabancı uyrukluların başvurularının makul bir sürede değerlendirilmediği vurgulandı.

11 BİN 891 BAŞVURU BEKLEMEDE
Politis gazetesi, 7 Kasım 2023 itibarıyla toplam 11 bin 891 vatandaşlık başvurusunun hala beklemede olduğunu bildirdi. Haberde, ‘altın pasaport’ başvurularının ise ödemeler yapıldıktan sonra hızla onaylandığı belirtilerek, büyük bir adaletsizliğe işaret edildi.

BAŞVURU SÜREÇLERİ ORTALAMA 3 YIL SÜRÜYOR
Sayıştaylık raporuna göre, Kıbrıs’ta uzun süre ikamet edenlerin vatandaşlık başvurularının değerlendirilmesi için ortalama 37,7 ay (yaklaşık 3 yıl) sürerken, bir Kıbrıs vatandaşıyla evlenenlerin başvurularının değerlendirilmesi ise ortalama 25,7 ay (yaklaşık 2 yıl) alıyor.

Raporda, bu uzun sürecin Nüfus ve Muhaceret Dairesi’nin başvuruları değerlendirme prosedürünü çok geç başlatmasından kaynaklandığı ifade edilirken, başvuru sahipleriyle yalnızca son karar verildiğinde iletişime geçildiği de kaydedildi.

KIBRIS VATANDAŞLIĞI DAĞITILMAYA DEVAM EDİYOR
Fileleftheros gazetesi ise Sayıştaylık raporuna atıfta bulunarak, 2020-2023 yılları arasında toplam 22 bin 740 yabancı uyruklunun Kıbrıs vatandaşlığı aldığını yazdı. Aynı dönemde 2 bin 650 başvurunun ise reddedildiği belirtildi.

Gazete, 2022 yılında 7 bin 71 kişinin vatandaşlık başvurusunun onaylandığını, 2023 yılının Temmuz ayı sonuna kadar ise 6 bin 109 kişinin vatandaşlığa kabul edildiğini aktardı. 2020 yılında 4 bin 743, 2021 yılında ise 4 bin 817 kişinin başvurularının onaylandığı ifade edildi.

Raporda ayrıca, yasaya göre başvuru sahibinin 12 aylık kesintisiz ikamete sahip olması gerektiği belirtilirken, Nüfus ve Muhaceret Dairesi’nin 90 güne kadar olan ikamet eksikliği durumunda başvuruları yine de kabul etmesinin mevzuata aykırı olduğu vurgulandı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }