KTOEÖS Başkanı Selma Eylem: “Eğitimdeki kuşatmaya karşı direnmeye devam edeceğiz!”
KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, eğitim sisteminin dış müdahalelerle dönüştürülmeye çalışıldığını belirterek, bakanlığın Türkiye'den gönderilen ve denetleyemediği öğretmenlerin okullarda görev yapmasına göz yumduğunu kaydetti.
Bugün Kıbrıs
Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem, yaptığı açıklamada eğitim sisteminde yaşanan ideolojik dönüşüm ve öğretmenlerin karşı karşıya kaldığı baskılar hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Elçilik aracılığıyla eğitimde kadrolaşma çalışmalarının hızlandırıldığını belirten Eylem, öğretmenlere yönelik baskılar, eğitim sistemine yapılan müdahaleler ve özel bir sendikanın kurulması için yürütülen çalışmalara dikkat çekti.
“ÖĞRETMENLERİMİZ ÜZERİNDE KADROLAŞMA VE BASKILAR ARTIYOR”
Eylem, Türkiye’den görevlendirilen ve Hala Sultan İlahiyat Koleji’nde öğretmenlik yapan bir kişinin, öğretmenlere mesaj atarak bir WhatsApp grubu oluşturduklarını ve elçilik destekli bir sendika kurarak örgütlenme çalışmaları yürüttüklerini ifade ettiğini belirtti. Bu durumun, eğitimde kadrolaşmanın ve öğretmenler üzerinde ideolojik baskı kurma çabalarının bir parçası olduğunu söyledi.
“Eğitim Bakanlığı’nda elçilik memurları görev yapıyor, eğitimle ilgili tüm işler elçilik tarafından yönetiliyor” diyen Eylem, Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kurulan Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ve MEBBİS sistemlerinin KKTC’de de kullanılmak üzere öğretmenlere ve okul yöneticilerine baskıyla dayatıldığını vurguladı.
“TÜRKİYE’DE YAŞAYAN KİŞİLERE VATANDAŞLIK VERİLİP ÖĞRETMEN ATANIYOR”
Eylem, Türkiye’de yaşayan kişilere vatandaşlık verildikten sonra kısa süre içinde öğretmenlik sınavlarına sokulduklarını, atanarak okullarda görevlendirildiklerini belirtti. Eğitim sistemindeki bu durumu eleştiren Eylem, bazı öğretmenlerin mülakatlarda kendilerine sorulan “Öğretmeni kim denetler?” sorusuna “Müftülük” yanıtını verdiklerini söyleyerek, bu kişilerin Kıbrıs’taki eğitim sisteminden, kültürden ve yasalardan tamamen bihaber olduklarını dile getirdi.
Eylem, geçtiğimiz yıllarda bir ilkokulda görev yapan ve hakkında şikâyet bulunan bir öğretmen hakkında Eğitim Bakanlığı’nın hiçbir işlem yapamadığını belirterek, bakanlığın TC’den görevlendirilen öğretmenler hakkında soruşturma açma yetkisinin olmadığını yazılı olarak bildirdiğini aktardı.
“ELÇİLİK VE KUKLALARI KIBRIS TÜRK TOPLUMUNA SALDIRIYOR”
Eylem, eğitim sisteminde yaşanan dönüşümün bir işgal politikası olduğunu, öğretmenlerin ve sendikanın buna karşı mücadele verdiğini belirterek şu soruları sordu:
- Okullarımızda ajan olarak görevlendirilmiş kaç öğretmen var?
- Kaçı Eğitim Bakanlığı’nda görev yapıyor?
- Eğitim Bakanı, Türkçe bilmeyen öğrencilerin Türkçe öğrenme şartıyla okullara kabul edileceğini söylüyor. Bu öğrenciler, yolsuzlukla gündeme gelen Yunus Emre Enstitüsü’ne mi yönlendirilecek?
- Bu enstitüde yapılan yolsuzlukların burada da bir uzantısı var mı?
“BİLİMSEL VE LAİK EĞİTİM İÇİN DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Eylem, öğretmenlerin ve sendikanın, eğitim sisteminin AKP ideolojisi çerçevesinde yeniden dizayn edilmesine karşı mücadelesini sürdüreceğini vurguladı. “Tek din, tek mezhep dayatmasıyla eğitim sisteminin dinselleştirilmesine ve öğretmenlerin baskı altına alınmasına asla boyun eğmeyeceğiz” diyen Eylem, öğretmenlerin sendikalarına sahip çıkarak, bu kuşatmaya karşı direndiğini belirtti.
Son olarak bilimsel ve laik eğitimin korunması için mücadelenin devam edeceğini vurgulayan Eylem, “Özgür geleceğimiz için, var olmak için mücadeleyi sürdüreceğiz. Yapılan baskı ve tehditlere boyun eğmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.