Lefkoşa’da deprem izleme ve değerlendirme merkezi tamamlanmak üzere
Lefkoşa’da yapımı tamamlanmak üzere olan KKTC Deprem İzleme ve Değerlendirme Merkezi, Akdeniz'deki sismik hareketleri anında tespit edip analiz edecek.
Başbakanlıktaki Ünal Üstel, Lefkoşa’da yapımı son aşamaya gelen “KKTC Deprem İzleme ve Değerlendirme Merkezi”ni ziyaret etti. Yetkililer, merkezin Akdeniz’deki en küçük sarsıntıyı bile tespit edebilecek kapasitede olduğunu vurguladı.
AKDENİZ’DEKİ EN KÜÇÜK SARSINTI TAKİP EDİLECEK
Üstel, Lefkoşa’da yapımı tamamlanmak üzere olan KKTC Deprem İzleme ve Değerlendirme Merkezi’ni ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Üstel, merkezin Akdeniz’deki en küçük sarsıntıyı dahi tespit edebilecek bir sistemle donatıldığını belirtti.
Üstel’e incelemeleri sırasında Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Başbakanlık Deprem Denetim Komite Başkanı ve Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) Müsteşarı Durali Güçlüsoy ile Jeoloji ve Maden Dairesi Müdürü Ayşen Albayrak eşlik etti.
“HEDEFİMİZ, DEPREM İSTASYON SAYISINI 22’YE ÇIKARMAK”
Üstel, 6 Şubat 2023’te Türkiye’de yaşanan büyük felaketi hatırlatarak, KKTC’de depreme karşı önlem almak için çalışmalara hız verdiklerini belirtti:
“Şampiyon Meleklerimizi, öğretmenlerimizi ve iş insanlarımızı kaybettik. Bir kez daha kendilerine Allah’tan rahmet, ailelerine ise sabırlar diliyorum. Ülkemiz bir fay hattı üzerinde bulunuyor. Bu nedenle, okullardan devlet dairelerine kadar her yerde önlemler almaya devam ediyoruz.”
Üstel, KKTC Deprem İzleme ve Değerlendirme Merkezi’nin, önceden tedbir alabilmek için kurulduğunu ifade ederek, şu bilgileri paylaştı:
“Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’nın kontrolünde olan 12 deprem istasyonu merkeze alındı. Buna ek olarak 3 yeni istasyon daha kuruldu. Hedefimiz, ülkemizdeki deprem istasyon sayısını 22’ye çıkarmak. Jeoloji ve Maden Dairesi’nin tamamen kendi araç ve gereçleriyle oluşturduğu sismik kuyu sayesinde, Akdeniz’deki en küçük sarsıntılar bile tespit edilecek.”
“VERİLER, MERKEZDE TOPLANACAK”
Ziyaret sırasında konuşan Jeoloji ve Maden Dairesi Müdürü Ayşen Albayrak, merkezde toplanacak verilerin anında ekranlara yansıtılacağını ve deprem çözümlemelerinin yapılacağını söyledi.
“Deprem istasyonlarından elde edilen veriler burada toplanacak. Anında ekranlarda görülebilecek ve gerekli analizler yapılabilecek.”
“MERKEZ, BÖLGESEL VERİLERİN DAHA DOĞRU ÇÖZÜMLENMESİNİ SAĞLAYACAK”
Başbakanlık Deprem Denetim Komite Başkanı, DPÖ Müsteşarı Durali Güçlüsoy, merkezin sadece KKTC değil, Akdeniz ve çevresindeki depremlerin de daha net ve doğru çözümlemesini yapacağını belirtti.
“GEÇMİŞTEKİ ACI DENEYİMLER TEKRAR YAŞANMASIN”
Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ise, depreme karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“Kendi imkanlarımızla kazdığımız sismik bir kuyu sayesinde veriler artık anında ulaşabilecek ve belli bir kilometre çapındaki olası depremler takip edilebilecek. Geçmişte yaşanan büyük acıların bir daha yaşanmaması için bu merkezin kurulması büyük önem taşıyor.”
BÖLGESEL DEPREM VERİLERİ KKTC’DE ANALİZ EDİLECEK
Merkez, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’na bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Jeoloji ve Maden Dairesi iş birliğiyle hayata geçiriliyor.
Toplanan veriler, sadece KKTC değil, Akdeniz ve çevresinde meydana gelen depremlerin daha net ve hızlı bir şekilde analiz edilmesine de olanak tanıyacak.
Ünal Üstel, merkezin tamamlanmasıyla KKTC’nin deprem hazırlıkları açısından önemli bir aşamaya geçeceğini belirterek, çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti.