Bolu’da yangının çıktığı otel hakkında yıkım kararı verildi
Türkiye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri tarafından binanın ana kolonlarında ciddi hasar tespit edildiği öne sürülerek otel hakkında yıkım kararı alındığı aktarıldı.
CNN Türk’ün haberine göre, Bolu’ya bağlı Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bulunan ve yanarak küle dönen Grand Kartal Otel hakkında yıkım kararı verildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri tarafından binanın ana kolonlarında ciddi hasar tespit edildiği öne sürülerek otel hakkında yıkım kararı alındığı aktarıldı.
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan alınan bilgiye göre, Çarşamba günü yapılan DNA testleri sonucu yangında üç kişinin daha yaşamını yitirdiği belirlendi.
Hayatını kaybedenlerin sayısı 79’a yükselmiş oldu.
İçişleri Bakanlığı hayatını kaybeden 56 kişinin kimliklerinin tespit edildiğini, 45 kişinin cenazelerinin ailelerine teslim edildiğini bildirdi. Kimliği tespit edilemeyen cenazeler Ankara’daki Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.
Ayrıca Çarşamba günü otelin denetimine ilişkin ihmaller de gündeme geldi. Otelin yangın denetiminden geçemeyince başvurusunu geri çekip sadece 70 metrekarelik bir alan için farklı şirket ismiyle onay aldığına ilişkin belgeler ortaya çıktı.
Yangınla ilgili soruşturmada ilk olarak 9 kişinin gözaltına alınmasının ardından, çarşamba günü Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener ve İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun da gözaltına alındı.
NE OLMUŞTU?
Bolu’da Salı günü saat 03:27’de Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki Grand Kartal Otel’de çıkan yangında 79 kişi hayatını kaybetti. Yaklaşık 10 saat sonra söndürülebilen yangında hayatını kaybeden kişiler nedeniyle bir günlük milli yas ilan edildi.
İçişleri Bakanlığı hayatını kaybeden 52 kişinin kimliklerinin tespit edildiğini, 45 kişinin cenazelerinin ailelerine teslim edildiğini bildirdi. Kimliği tespit edilemeyen cenazeler Ankara’daki Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.
KUSURLU OLAN BAKANLIK MI BELEDİYE Mİ?
Facianın yaşandığı gün bölgeye giden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, CHP’li Tanju Özcan’ın başkanlığını yaptığı Bolu Belediyesi’ne bağlı İtfaiye Müdürlüğünü hedef aldı.
Otelin 2021 ile 2024 yılları arasında denetimlerinin yapıldığına dikkat çeken Bakan Mehmet Nuri Ersoy, “Otelin, itfaiye tarafından verilmiş, yangın yeterlilik belgesi mevcut. Zaten bu itfaiyede olan bir yetki. Yeterlilik denetimlerinin de itfaiye tarafından yapılması gerekiyor. Bugüne kadar da itfaiye tarafından bize bildirilmiş olumsuz bir durum bulunmamıştır,” sözlerini kullandı.
Soruşturma sürecinin devam ettiğini aktaran Ersoy, otelde iki tane de yangın merdiveni olduğunu ifade etti.
Özcan ise Bakan Ersoy’un açıklamalarına karşı çıkarak, belediyeden otele verilen en son ‘uygun’ belgesinin 2007 yılında AK Partili başkan döneminde verildiğini söyledi.
Ancak ‘talep’ üzerine denetim yapabildiklerini söyleyen ve 2012’de yapılan yönetmelik değişikliğine de atıf yapan Bolu Belediye Başkanı Özcan, “İtfaiyenin yetkisi budandı. Yaptırım gücü hiç kalmadı. Yani bakanlar doğruyu söylemiyor,” diye konuştu.
Bu değişikliğe o zaman akademisyenlerden ve uzmanlardan tepki gelmişti.
Gazeteci Bahadır Özgür’ün aktardığına göre 2021 yılında hayatını kaybeden Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, değişiklikle ilgili şunları söylemişti:
“Çevre Bakanlığı’nın yayımladığı genelge doğrultusunda, yangın projeleri itfaiye elemanlarınca incelenmeyecek ve iskan kontrolleri itfaiye tarafından yapılmayacak.”
Bu kapsamda tartışmalar devam ediyor.
Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nün 12 Aralık’ta talep üzerine Grand Kartal Otel’de inceleme ve denetleme yaptığı ortaya çıktı. Denetleme sonucunda tahliye çıkışlarının, ışık yönlendirme levhalarının, binadaki acil aydınlatmanın yetersiz olduğunu tespit edildi. Söndürme gereçleri talimatlarının, algılama sistemleri, yangın alarmı, duman havalandırma ve tahliyenin yetersiz olduğu da belirlendi.
ANKA’nın ve T24’ün de yayınladığı belgelere göre, otel bu eksiklerin tespiti sonrası 24 Aralık günü denetim talebini firma adına Kadir Özdemir’in imzaladığı dilekçeyle geri çekti. 25 Aralık’ta da belediye yetkilisi Sedat Gülener bu doğrultuda firmanın isteği üzerine başvuruyu iptal etti.
Bu noktada otelin 24 Aralık’ta sadece oteldeki 70 metrekarelik bir alan için ‘Mudurnu Enerji şirketi’ adına itfaiye başvurusu yapması dikkati çekiyor.
Bu dilekçeyi takiben itfaiyenin yaptığı incelemenin ardından 2 Ocak’ta verilen raporda, “Yangına sebep olabilecek malzeme ve ısı kaynaklarının kullanımında dikkatli davranılması gerekmektedir. Binaların Yangından Korunması Yönetmeliği’ne göre uygundur,” denildi.
Buradaki çelişkiye dikkat çeken gazeteci Cengiz Erdinç şunları yazdı:
”Belediye o adresin Grand Kartal Oteli olduğunu bildiği halde Mudurnu Enerji adıyla restorana denetim yapıp uygunluk belgesi vermiş. Üstelik otelin bütünü için başvuru geri çekildiği gün yapılan yeni başvuruyla…”
YANGININ İLK ÇIKIŞ NOKTASI ANA YEMEKHANE
Bolu Belediyesi yetkilileri, belediye tarafından ruhsatlandırılan kafenin yangının başladığı nokta olmadığını belirtiyor. ANKA’ya konuşan bir belediye yetkilisi, “Yangının ilk çıkış noktası, otelin ana yemekhanesi. Ruhsat verilen yer ana mutfak değil. Pistlere hizmet eden 70 metrekare büyüklüğünde bir kafeterya. Bunlardan otelin etrafın çokça var. Bu ruhsat verilen söz konusu yer, yangının çıktığı nokta değil. Yangının bu ruhsatlandırılmış nokta ile ilgisi yok” dedi.
Euronews Türkçe