Muhalefet, yabancılara mal satışıyla ilgili hükümeti topa tuttu
Muhalefet, hükümetin yabancılara mülk satışı düzenlemesine sert çıktı. Erhürman, "Ülkeyi yurtsuzlaştırıyorsunuz" derken, Baybars hükümeti Anayasa’ya saygısızlıkla suçladı. Bakan Oğuz ise düzenlemenin sektörü canlandırmak için yapıldığını savundu.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, bugün gerçekleştirilen toplantıda “Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) (Değişiklik) Yasası” ile ilgili tartışmalarla yoğun bir gündem yaşadı.
Bütçe görüşmelerinin ikinci haftasının ilk günü olan bugün, gerçekleşen toplantıda ilk olarak bugünkü gündemde bulunan AÖA, LAÜ ve DAÜ’nün bütçelerinin üçüncü görüşmelerinin bugünkü birleşimde yapılabilmesine ilişkin tezkereler onaylandı.
Daha sonra Meclis İç Tüzüğü’nün 62’nci maddesi tahtında söz alan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ve hükümet yetkilileri arasındaki sert eleştiriler dikkat çekerken, inşaat sektöründeki ekonomik kriz ve alınan kararların etkileri masaya yatırıldı.
ERHÜRMAN’DAN SERT ELEŞTİRİLER: “ÜLKEYİ YURTSUZLAŞTIRIYORSUNUZ”
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Meclis İç Tüzüğü’nün 62’nci maddesi tahtında söz alarak, hükümetin Cumartesi akşamı alelacele yayımladığı Yasa Gücünde Kararname’yi eleştirdi. Kararnamenin sektörde ve piyasada yabancı yatırımcılar üzerinde güvensizlik yarattığını ifade eden Erhürman, şunları söyledi:
“Yasa, yerli yatırımcıyı koruma amacı taşıyor diye tanıtıldı, ancak bugün ortaklık oranları eklenerek sermayenin el değiştirmesine yol açılıyor. Bu kararname ile ülkenin her alanda kötü yönetildiği, mülkiyetin ardından sermayenin de yabancıların eline geçtiği bir noktaya getirildiği açıktır.”
Erhürman, inşaat sektöründe yaşanan güvensizliğin yabancı yatırımcıların ellerindeki malları düşük fiyatla satmasına neden olduğunu belirtti ve ekledi:
“Cumartesi gecesi yayımlanan kararname, toprağın ve mülkiyetin el değiştirmesiyle başlayan süreci şimdi sermayenin de el değiştirdiği bir aşamaya getirdi. Ülkenin ekonomisini bilinmeyen bir yere savurdunuz. Bu zihniyet gitmeden halk rahat nefes alamayacak.”
BAYBARS: “HÜKÜMET ANAYASA’YA SAYGI GÖSTERMİYOR”
Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars, usul hakkında söz alarak, hükümetin Anayasa’ya uygun hareket etmediğini savundu. Baybars, hükümetin Meclis’i devre dışı bırakıp kararname yoluyla düzenlemeler yaptığını belirtti:
“Hükümet kendini Anayasa’nın üzerinde görüyor ve Meclis’i hiçe sayıyor. Bu yöntem kabul edilemez.”
İÇİŞLERİ BAKANI OĞUZ: “SEKTÖRÜ KAYIPLARDAN KURTARMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Eleştirilerin hedefindeki İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, yaptığı açıklamalarda kararnamenin sektördeki ekonomik sorunları çözmek için gerekli olduğunu savundu. Oğuz, kararname ile inşaat sektörünün sıkıntılarının giderileceğini ifade etti:
“Sektörde 100 milyon sterlin kayıp var. Yasa, devletin alacaklarını tahsil etmesi ve sektörün kayıt altına alınması için hazırlandı. Ayrıca sektördeki daralmayı ve panik havasını gidermek için bu adımı attık.”
Oğuz, yasa ile yabancı yatırımcının sisteme daha iyi entegre edileceğini belirterek, bu düzenlemenin sektörle yapılan görüşmeler doğrultusunda hazırlandığını ifade etti.
ONGUN TALAT: “HÜKÜMETİN ADIMLARI BELİRSİZLİK YARATIYOR”
CTP Girne Milletvekili Ongun Talat, kararnamenin sektördeki belirsizlikleri artırdığına işaret şunları söyledi:
“Bu düzenleme, sektörü değil, elinde birçok sözleşme tutan kişilerin çıkarlarını gözetiyor. Hükümet yasa tanımıyor, Meclis’in yetkisini gasp ediyor.”
Talat ayrıca, kararnameyle neyin süresinin uzatıldığını sorgulayarak, düzenlemenin alelacele Cumartesi günü yayımlanmasına dikkat çekti.
TARTIŞMALAR VE HÜKÜMETİN YANITLARI
Bakan Oğuz, yeniden söz alarak kararnamenin hazırlanma sürecine açıklık getirdi ve sektörden gelen talepler doğrultusunda hareket ettiklerini söyledi:
“Sektörde ciddi bir daralma yaşandı ve yabancı yatırımcı önünü göremiyor. Rekabet edilebilirlik kayboldu. Bu düzenleme, sektörü canlandırmak için atılmış bir adımdır.”
Oğuz, yasanın devletin alacaklarını tahsil etmesine katkı sağlayacağını ve yabancı yatırımcıya güven ortamı yaratacağını savundu.
EKONOMİK KRİZİN SORUMLUSU HÜKÜMETİN ÖNGÖRÜSÜZLÜĞÜ
Tufan Erhürman, yeniden kürsüden yaptığı konuşmada, hükümetin kararnameyle hareket etmesini eleştirerek öngörüsüzlüğün sektörü batma noktasına getirdiğini söyledi. Erhürman, inşaat sektörünün 7 ay önce yabancı ortak istemediğini, bugün ise %49 ortaklık taleplerine zorlandığını belirtti:
“Bu süreç, hükümetin yarattığı güvensizlikle doğrudan ilgilidir. Sektör, uluslararası hukukun sağladığı güvenle düzenlenebilir, alelacele çıkarılan kararnamelerle değil.”
HALK NEFES ALAMIYOR
Erhürman, hükümetin ekonomiyi kötü yönettiğini ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı:
“Sanayi, inşaat ve diğer ekonomik alanlar kötü yönetiliyor. Meclis’in yetkisi gasp ediliyor ve halk her geçen gün daha da nefessiz kalıyor. Bu zihniyet değişmeden bu ülke düze çıkamaz.”
Tartışmaların ardından Meclis, bütçe görüşmelerine devam etti. Ancak Yabancılara Mülk Satışı ile ilgili kararnamenin sektöre etkileri ve siyasi tartışmaların, önümüzdeki günlerde de gündemde kalması bekleniyor.