KTEZO: Meclis krizi hükümetin güven oylamasına dönüştü
Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO), Meclis'teki başkanlık krizinin hükümete güven oylamasına dönüştüğünü ve bu kaosun sürdürülemeyeceğini belirtti.
Bugün Kıbrıs
Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO), Meclis’te yaşanan başkanlık seçimi krizine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Meclisin başkanlık seçiminde yaşanan tıkanıklığın ülkenin kaos ve kriz ortamını daha da derinleştirdiğine dikkat çeken KTEZO, “Başkanlık seçimi anlamını çoktan yitirdi. Hükümetin güven oylamasına dönüştü” ifadeleriyle hükümete sert eleştiriler yöneltti.
“MECLİS ÇIKMAZIN VE VERİMSİZLİĞİN DİĞER ADI OLDU”
Oda, Meclis’teki oturumların verimsizliğini vurgulayarak “Ülke gibi Meclis de çıkmazın, kaosun ve verimsizliğin diğer adı oldu. Kaçıncı oturumdur havanda su dövüyor” dedi. Mecliste en son yapılan yeni oturumun bile tartışmalara sahne olduğunu belirten KTEZO, “8. oturum mu, 9. oturum mu tartışmalarına takıldı, debelenip durdu” sözleriyle süreci eleştirdi.
KTEZO, yaşanan durumu ironi ile ele alarak, “Şenlikli bir hayat mı desek, düşman başına mı desek… Yönetmeyi geçtik, ciddiyeti de yitirdik” ifadeleriyle, Meclisin ve hükümetin durumunu özetledi. Vatandaşların ve KTEZO’nun bu durumu çok net gördüğünü ifade eden açıklamada, “MECLİS; BAŞKANINI SEÇMEDİ, SEÇEMEDİ! Çoğunluk sağlanamadı” denilerek, yaşanan krize vurgu yapıldı.
“ÇİFT MÜHÜR KABUL EDİLEMEZ”
Açıklamada, Meclis’te yapılan oylamalarda kullanılan çift mühür meselesi de eleştiri oklarının hedefindeydi. KTEZO, vatandaşların oy pusulalarındaki çift mühürlerin geçersiz sayıldığı bir ortamda, milletvekilleri için çift mühürün geçerli sayılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Bu durumu “Vatandaş için çift mühür geçersiz sayılırken, milletvekili için çift mühür tamamdır yaklaşımı olmaz, kabul edilemez” sözleriyle ifade eden KTEZO, çift mühürle yapılan oylamaların “herkes eşit ancak biz ayrıcalıklıyız” anlamına geldiğini ve bunun “tam bir rezilliğe” yol açtığını belirtti.
“HÜKÜMETE MESAJ VERİLİYOR”
KTEZO, milletvekillerinin başkanlık seçiminde kullandıkları çift mühür ve “hayır” oyları ile aslında hükümete mesaj verdiğini ifade ederek, “Başkanlık seçimi anlamını çoktan yitirdi. Hükümetin güven oylamasına dönüştü” dedi. Meclis’teki krizin temelinde hükümete duyulan memnuniyetsizliğin yattığını savunan KTEZO, “Şu anda mecliste yaşanan krizin de, kaosun da, kilidin de, açmazın da adı hükümete hayır denme çabasıdır” sözleriyle, çift mühürü savunanların bu gerçeği gizlemeye çalıştığını belirtti.
“BU BİR HÜKÜMET KRİZİDİR”
Meclis’te yaşanan krizin bir hükümet krizine dönüştüğünü açıkça belirten KTEZO, “Kimse parmağının arkasına saklanmasın, bizi de aptal yerine koymasın. Bu bir hükümet krizidir” ifadeleriyle durumun ciddiyetini vurguladı. Oda, bu ortamda yeni adımlar atılması gerektiğini belirterek, “Ya taraflar masaya oturacak, ya da yine bir araya gelinerek halka gitmek için tarih belirlenecek” çağrısında bulundu.
“ÜLKENİN KRİZİ DAHA DA DERİNLEŞİR”
KTEZO açıklamasının sonunda, başkanlık seçiminde çoğunluk sağlayamayan bir Meclisin ne hükümeti sürdürebileceğini ne de bütçeyi onaylayabileceğini belirtti. Bu durumun, ülkedeki kriz ortamını daha da büyüteceğine dikkat çekilerek, “Meclis içinde başkanlık seçiminde başkanını seçemeyen bir çoğunlukla, ne hükümet devam edebilir, ne de bütçeden bir sonuç alınabilir” denildi. Ülkedeki mevcut krizlerin, hükümetin ve Meclis’in içine düştüğü tıkanıklık nedeniyle büyümeye devam ettiğini belirten KTEZO, açıklamasını “Meclis bizim, ülke bizim. Bu böyle gitmez” sözleriyle sonlandırdı.