ABD nükleer kapasiteli uçaklarını Ortadoğu’ya gönderiyor
ABD, Ortadoğu’da uzun menzilli saldırı bombardıman uçakları dahil ek askeri güç konuşlandıracağını duyurdu. Bunlardan biri nükleer kapasiteli B-52 uçakları. NATO'nun nükleer silah deposuysa Türkiye.
ABD, İsrail’in Ortadoğu’da artan saldırganlığının ardından bölgedeki askeri varlığını güçlendiriyor. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran’ın misilleme saldırılarını gerekçe göstererek “İsrail’in savunmasını güçlendirmek ve bölgedeki çıkarlarını korumak amacıyla” ek askeri unsurlar gönderme kararı aldı.
Pentagon, 13 Ekim’de İsrail’e Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunması batarya sistemi ile bunu çalıştıracak 100 civarında askeri personelin gönderileceğini duyurmuştu.
Şimdi ek bir askeri güç de geliyor. Konuyla ilgili Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder yazılı açıklama yaptı. Bölgede ek balistik füze savunma muhripleri, savaş ve tanker uçakları filosu ile ABD Hava Kuvvetleri’ne ait B-52 uzun menzilli saldırı bombardıman uçaklarının konuşlandırılacağı bildirildi.
ABD zaman zaman Ortadoğu’ya müdahale etmek istediğinde bu uçakları bölgeye yolluyor. Son olarak 2020’de uçakların bölgeye konuşlandırıldığı açıklanmıştı ama hangi ülkeler ve/veya gemilere gönderildiği bildirilmemişti.
USS Abraham Lincoln uçak gemisiyle gelecek ay bölgeye ulaşacağı bilinen yeni uçakların da hangi ülkeler ve/veya gemilerde bekleyeceği bilgisi paylaşılmadı.
NÜKLEER KAPASİTELİ UÇAKLAR BÖLGE İÇİN TEHDİT
B-52’ler nükleer başlıklı bombaları da taşıyabiliyor. ABD Kongresi, son aylarda B-52 bombardıman uçaklarına yeniden nükleer silah taşıma kapasitesi kazandırmak için baskı yapıyordu.
ABD’nin Ortadoğu’daki nükleer gücüyse özellikle Türkiye’deki İncirlik Üssü’nde bulunan nükleer silahlarla ilişkilendiriliyor. İncirlik’te çok sayıda B61 hidrojen bombası bulunuyor. Bu bombalar, NATO’nun bölgedeki nükleer silah kapasitesinin önemli bir kısmını oluşturuyor.
İncirlik Üssü’nde bulunan nükleer silahlar hem ABD emperyalizminin çıkarları doğrultusunda gerektiğinde Türkiye ve bölge halklarına karşı kullanılma ihtimalleri hem de ABD’nin nükleer silahlarını hedef alabilecek bir karşı saldırının adresi olabilme potansiyelleri sebebiyle Türkiye ve insanlığın geleceği için büyük bir tehdit oluşturuyor.
ABD’NİN STRATEJİK BOMBARDIMAN UÇAĞI: B-52
Uzun menzilli ve süpersonik, jet motorlu B-52 tipi Stratofortress stratejik bombardıman uçakları ABD’nin Soğuk Savaş dönemi silahlarından biri olarak biliniyor. B-52 tipi uçaklarının 700’ü bu dönemde üretildi. Havada yakıt ikmaline gerek kalmadan 8 bin 800 mili aşkın savaş menziline sahip olan ve nükleer bomba taşıması için tasarlanan bombardıman uçağı 35 tona ulaşan büyük bomba ve mühimmat kapasitesi sayesinde ABD’nin havadaki en büyük gücü olarak biliniyor.
B-52’ler ilk kez 1948 yılında, nükleer bomba taşıması için tasarlandı. Ancak daha sonra uzun menzilli stratejik bombardıman uçağına dönüştürüldü. Uzunluğu 49 metre olan uçağın kanatları arasındaki mesafe 56 metreye ulaşıyor. Uçağın ağırlığı ise 83 tonun üzerinde. Maksimum 219 bin 600 kilogram ağırlık ile kalkış yapabiliyor.
Bombardıman uçağının gücü, 17 bin metre yükseklikte saatte 960 kilometre hızda uçabilen kanatlara eşit olarak dağıtılmış sekiz helikopter motoruna dayanıyor. Bombalar, akıllı silahlar, mayınlar ve füzeler gibi yaklaşık 31 bin 500 kilogram ağırlığında çeşitli mühimmatları taşıma ve bırakma kabiliyetine sahip. Ayrıca nükleer füzeler ve konvansiyonel mühimmat da taşıyabiliyor.
B-52 bombardıman uçakları, Vietnam Savaşı ve Kuveyt Savaşı sırasında kullanıldı. Bu uçaklar bazı görevlerde ABD’den kalkarak Irak’taki hedefleri bombaladıktan sonra ABD’nin Hint Okyanusu’ndaki Diego Garcia Üssü’ne iniyorlardı. Uçaklar ayrıca ABD’nin 2001 yılında Afganistan’ı işgali sırasında da yoğun olarak kullanıldı.