Özkızan: “Siyaset manipülasyonla değil somut çözüm üretme çabasıyla yapılmalı!”
Bağımsızlık Yolu Omorfo Bölge Sorumlusu Celal Özkızan, alkollü mama skandalında olayın sorumluluğunun yalnızca hemşirelere yüklenemeyeceğini belirterek, “Bakandan başhekimine kadar tüm sorumlular görevden alınmalı ve adil bir yargı süreci başlatılmalıdır” dedi.
Bugün Kıbrıs
Bağımsızlık Yolu Omorfo Bölge Sorumlusu Celal Özkızan, Bağımsızlık Yolu Üyesi Melisa Koloz ve Baraka Kültür Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Pınar Piro, katıldıkları “Emeğin Gündemi” programında hastanede yaşanan trajedinin nedenleri hakkında açıklamalarda bulundu.
Celal Özkızan, toplumda sorunların manipüle edilerek siyasetin puan kazanmaya çalıştığını belirtti. “İhtiyacımız olan şey, sorunları tespit edip çözüm üretebilmektir” diyen Özkızan, siyasetin manipülasyonla değil somut çözüm üretme çabasıyla yapılması gerektiğinin altını çizdi.
“HALK YÖNETİCİLERİN ÖNCELİĞİ DEĞİL”
Özkızan, bakanlığın hastanedeki olay sonrası öncelikli olarak durumu örtbas etmeye çalıştığını belirtti. Bakanlar Kurulu’nun toplanmasına rağmen konuyla ilgili bir karar alınmamasını eleştirerek, “Bu olayda halkın öncelik olmadığını görüyoruz” dedi. Sağlık sisteminde hesap sorma kültürünün eksikliğine dikkat çeken Özkızan, sistemin işleyişinde şeffaflık ve eleştiriye açık bir ortam yaratılması gerektiğini vurguladı.
“BAKANDAN BAŞHEKİMİNE KADAR GÖREVDEN ALINMALILAR”
Hastanedeki trajedinin koşullarının uzun süredir mevcut olduğunu belirten Özkızan, böylesi bir olayın yaşanmasının sürpriz olmadığını, olayın sorumlularının ise sadece hemşirelerle sınırlı tutulmaması gerektiğini ifade etti. “Bakandan başhekimine kadar tüm sorumlular görevden alınmalı ve adil bir yargı süreci başlatılmalıdır” dedi.
KAMUSAL HASTANELERE YETERLİ BÜTÇE AYRILMIYOR
Bağımsızlık Yolu Üyesi Melisa Koloz, kamusal hastanelere bütçe ayrılmadığını ve hemşire sayısının yetersiz olduğunu belirterek, “Zincirin son halkası olan hemşireler tutuklanırken, sorumluluğu paylaşması gereken daha pek çok kişi var” dedi. Kamusal sağlık hizmetlerinin bilinçli olarak zayıflatıldığını vurgulayan Koloz, hastaların müşteri olarak görüldüğünü söyledi.
HÜKÜMETLERİN POLİTİKALARI ELE ALINMALI
Koloz, hastanelerdeki mevcut duruma tüm hükümetlerin sağlık politikalarının sebep olduğunu belirtti. Sağlıkta taşeronlaşmanın ve özelleştirmenin zararlı etkilerini dile getiren Koloz, kamusal sağlık hakkı için örgütlü bir mücadele verilmesi gerektiğini vurguladı.
“AİLELER SÜREÇ DIŞINDA BIRAKILDI”
Pınar Piro ise hastanedeki olayların yönetilemediğini ve ailelerin sürece dahil edilmediğini ifade etti. “Pet şişelerde alkol getirilen bir hastanede sadece hemşireleri suçlu göstermek kabul edilemez” diyen Piro, öfkenin yöneticilere yönelmesi gerektiğini söyledi.
KAMUSAL HASTANELER GÜÇLENDİRİLMELİ
Hastaneye ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu belirten Piro, kamu hastanelerinin güçlendirilmesi gerektiğini savundu. Ultra zenginlerden servet vergisi alınarak kamu hastanelerine kaynak yaratılabileceğini belirten Piro, tam donanımlı kamu hastanelerine olan ihtiyaca dikkat çekti.
Bu açıklamalar, sağlık sistemindeki sorunların sadece bireysel hatalarla değil, daha derin ve yapısal eksikliklerle de ilgili olduğunu gösteriyor.