İncirli: “Siz kimsiniz ki insanların maaşını emanet alıyorsunuz?”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, hükümetin hayat pahalılığı düzenlemesine sert çıktı, düzenlemenin amacının bütçe açığını kapatmak olduğunu söyledi.

Bugün Kıbrıs

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda hayat pahalılığına ilişkin yasa tasarılarının görüşülmesi sürerken, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Sıla Usar İncirli kürsüde yaptığı konuşmada Maliye Bakanı Özdemir Berova’nın ortaya koyduğu modeli sert sözlerle eleştirdi. Hükümetin sunduğu formülün neye dayandığının açık olmadığını vurgulayan İncirli, yapılan düzenlemenin hesaplanmış bir ekonomi politikası değil, belirsizlik üzerine kurulu bir dayatma olduğunu ifade etti.

İncirli, hükümetin öngörü iddiasını alaycı bir dille eleştirerek şöyle dedi:

“Bu yapacağınız paralarla ne olacak, ne kadar para toplanacak, bu paralar nerede harcanacak, insanlar ne kazanacak… bunların hiçbirini söylemiyorsunuz. Özdemir Bey zaman makinesi icat etti. Bundan üç ay sonrasını bugünden hesapladı. O yüzden kimse hesap yapmasın, çünkü hesap makinesiyle değil zaman makinesiyle bu işi çözmeye çalışıyorsunuz.”

“İNSANLARIN PARASINI EMANET ALAMAZSINIZ”
İncirli, hükümetin “emanet” adı altında maaşlardan kesinti yapmasını sert sözlerle eleştirdi ve bunun güven meselesi olduğunu vurguladı. Hükümetin toplum nezdinde güvenilirliğini kaybettiğini belirten İncirli, bu nedenle böyle bir uygulamanın kabul görmeyeceğini söyledi:

“Emanet dediğiniz şey güven demektir. Kendisine güvenilen kişi emanet alır. Kusura bakmayın ama bu memlekette en az güvenilen insanlar sizlersiniz. Kimse size parasını emanet etmek istemiyor.”

İncirli, hükümetin bu kararı halkın onayını almadan dayattığını belirterek bunun açık bir irade yok sayma olduğunu ifade etti:

“Siz insanlara sordunuz mu ‘paranızı emanete alacağım’ diye? Sormadınız. Çünkü insanlar buna izin vermez. Bunu zaten binlerce insan Meclis’e gelerek size söyledi.”

“BU MEMLEKETİN EKONOMİSİNİ SAVAŞ DEĞİL SİZ VURDUNUZ”
Hükümetin düzenlemeyi Orta Doğu’daki gelişmelere bağlamasına da tepki gösteren İncirli, ekonomik krizin yeni olmadığını ve mevcut tablonun hükümetin politikalarının sonucu olduğunu söyledi:

“Bu memleketin ekonomisini savaş vurmadı. Bu memleketin ekonomisini sizin hükümet vurdu. Enflasyon da vardı, hayat pahalılığı da vardı, insanlar zaten zor durumdaydı.”

“AMAÇ BÜTÇE AÇIĞINI HALKIN PARASIYLA KAPATMAK”
İncirli, yasa tasarısının arkasındaki temel amacın bütçe açığını kapatmak olduğunu ifade ederek hükümetin mali yönetimini hedef aldı. Yıllardır yapılan hataların bedelinin halka ödetilmek istendiğini ifade eden İncirli, “Bu yasa tasarısının tek amacı var: bütçe açığını insanların parasını keserek kapatmak. Başka hiçbir şey değil” dedi.

“2027 İÇİN SÖZ VEREMEZSİNİZ”
İncirli, kesilen paraların 2027 yılında geri ödeneceği yönündeki açıklamaya da tepki göstererek, görevde olmayacak bir hükümetin böyle bir taahhütte bulunamayacağını söyledi.

İncirli, hükümetin süreci yönetme biçimini de eleştirerek diyalog ve istişare yerine dayatma yönteminin tercih edildiğini söyledi. Geçmişte yapılan uyarıların dikkate alınmadığını beliten İncirli, “İnsanlarla konuşmadınız, istişare etmediniz. ‘Biz yaparız olur’ diyerek hareket ettiniz. Bu kibir memleketi bu noktaya getirdi” dedi

 

DAUSEN

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi