Özkunt: “Savaş kapıda, zam kapıda; hükümet ise seyrediyor“

TDP Genel Sekreteri Nevzat Özkunt, bölgedeki savaş geriliminin Kıbrıs'ın kuzeyindeki ekonomiyi doğrudan etkilemeye başladığını belirterek akaryakıt ve elektrik zamlarının tüm ürünlerde zincirleme fiyat artışlarına yol açacağını söyledi. Özkunt, hükümetin açıkladığı tasarruf paketini ise “matematikten yoksun ve inandırıcılıktan uzak” olarak niteledi.

Bugün Kıbrıs

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Nevzat Özkunt, bölgede tırmanan savaş geriliminin KKTC ekonomisini doğrudan etkilemeye başladığını belirterek akaryakıt ve elektrik zamlarının kaçınılmaz şekilde zincirleme fiyat artışlarına yol açacağını söyledi. Özkunt, hükümetin açıkladığı tasarruf paketinin ise “matematikten yoksun ve inandırıcılıktan uzak” olduğunu ifade etti.

“BÖLGE YENİDEN DİZAYN EDİLİYOR”
TDP Genel Sekreteri Nevzat Özkunt, bölgede yaşanan gelişmelerin endişe verici boyutlara ulaştığını belirterek Rusya-Ukrayna savaşının hâlâ sürdüğünü, Suriye’de rejim değişikliğinin ardından bölgenin yeniden şekillendirildiğini söyledi.

Özkunt, Orta Doğu’nun emperyal güçler tarafından yeniden dizayn edildiğini ifade ederek İran’a yönelik Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail tarafından başlatılan hava saldırılarının bölgedeki gerilimi daha da artırdığını belirtti.

İran’ın buna karşılık vermesi ve Hürmüz Boğazı’nı kapatmasının dünya petrol ticaretini doğrudan etkilediğini vurgulayan Özkunt, “Dünya petrol ticaretinin yaklaşık yüzde 20’sine denk gelen bir hacim bir anda daralmış durumda” dedi.

“AKARYAKIT ZAMLARI DOMİNO ETKİSİ YARATACAK”
Bölgedeki gelişmelerin ilk etkisinin akaryakıt fiyatlarında görüldüğünü belirten Özkunt, kısa sürede petrol fiyatlarına iki ayrı zam yapıldığını söyledi.

Özkunt, akaryakıt ve elektrik zamlarının yalnızca bu alanlarla sınırlı kalmayacağını belirterek şunları kaydetti:

“Akaryakıta ve elektriğe yapılan zamlar zincirleme etki yaratır. Bu da tüm ürünlerde bir zam furyasını beraberinde getirir. Önümüzdeki günlerde hem fiyatlamada hem de tedarik zincirinde ciddi sıkıntılar yaşanması kaçınılmaz görünüyor.”

“TASARRUF PAKETİ İNANDIRICI DEĞİL”
Özkunt, hükümetin açıkladığı tasarruf tedbirlerini de eleştirerek ortaya konan paketin gerçekçi olmadığını söyledi.

Tasarruf adı altında açıklanan önlemlerin rakamsal temelden yoksun olduğunu ifade eden Özkunt, işçi alımları ve kamu harcamaları konusunda ne kadar tasarruf sağlanacağının ortaya konmadığını belirtti.

“Ortada matematiği olmayan bir paket var. Alelacele hazırlanmış, dostlar alışverişte görsün misali kamuoyunu yatıştırmaya dönük açıklamalar yapılıyor. Oysa gerçek anlamda tasarruf tedbirlerine ihtiyaç vardır” dedi.

“VERGİ ADALETİ SAĞLANMADAN EKONOMİ DÜZELMEZ”
Özkunt, hükümetin bütçe açığını kapatmak için sürekli borçlanma yoluna gittiğini belirterek vergi sistemindeki adaletsizliklere dikkat çekti.

Kayıt dışı ekonominin hangi alanlarda yoğunlaştığının bilindiğini ifade eden Özkunt, buna rağmen bu alanlara müdahale edilmediğini söyledi.

“Adil bir vergi sistemi kurulmalı, kayıt dışının üzerine gidilmeli. Teknolojik altyapı kullanılarak e-fatura sistemi ve zorunlu yazar kasa uygulamalarıyla kayıt dışı önemli ölçüde azaltılabilir” dedi.

Özkunt ayrıca üniversite sektöründe de vergilendirme yapılması gerektiğini belirterek yıllardır süren teşvik sisteminin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

“TASARRUF KAMUDA BAŞLAMALI”
Özkunt, gerçek tasarrufun kamuda partizanca istihdamın sona erdirilmesiyle başlayacağını ifade etti.

Kamuda arka kapıdan yapılan geçici işçi alımlarının bütçeye ciddi yük getirdiğini söyleyen Özkunt, yaratılacak kaynakların eğitim, sağlık, altyapı ve dar gelirli kesimlerin desteklenmesi gibi alanlara aktarılması gerektiğini vurguladı.

“Bu ülkede doğru ekonomi yönetimi ancak kamuda gerçek tasarruf yapılması ve adil vergi sistemi kurulmasıyla mümkündür” dedi.

“TDP SEÇİMLERE HAZIRLANIYOR”
29 Mart’ta yapılacak olağan kurultayla birlikte partinin yeni bir enerjiyle çalışmalarını sürdüreceğini belirten Özkunt, ekonomi, eğitim, sağlık ve enerji başta olmak üzere birçok alanda politika çalışmalarının tamamlandığını ifade etti.

“TDP hak ettiği yeri alacak. Bu toplumun ihtiyacı temiz siyaset, liyakatli kadrolar ve sosyal demokrat bir yönetim anlayışıdır” dedi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi